Parę pytań na temat wywołania akutacyjnego

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ArturN
-#

Parę pytań na temat wywołania akutacyjnego

Post autor: ArturN »

Tak sobie myślałem, aby Ilforda FP4+ wywołać w Rodinalu 1+100, akutacyjnie. Mam więc parę pytań:
1) Jak trwały jest stężony Rodinal?
2) Jaki Rodinal kupić?
3) Czy efekt będzie rzeczywiście taki wspaniały?
Gasoline
-#

Post autor: Gasoline »

1). Bardzo trwały. Czytałem, że można go używać nawet po 30 latach od otwarcia. Trzeba pamiętać, aby ściskać butelkę tak, żeby było jak najmniej powietrza.
2). Ja używam wywoływacza Fomadon R-09. To dobra kopia oryginalnego Rodinala.
3). Zależy od gustu. Nie zawsze ostrość wygląda dobrze.

Jak masz zamiar mieszać podczas wywoływania? To ma duży wpływ na efekt.
ArturN
-#

Post autor: ArturN »

Nad mieszaniem jeszcze się zastanawiam :-)
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Re: Parę pytań na temat wywołania akutacyjnego

Post autor: Big_Lynx »

ArturN pisze:Tak sobie myślałem, aby Ilforda FP4+ wywołać w Rodinalu 1+100, akutacyjnie. Mam więc parę pytań:
1) Jak trwały jest stężony Rodinal?
Trudno powiedzieć. Jeżeli dba się o minimalizację ilości powietrza w butelce to Rodinal może nas przeżyć :-; Producent podaje ... pół roku, ale na 100% nie jest to prawda i nie rozumiem skąd taka asekuracja.
ArturN pisze: 2) Jaki Rodinal kupić?
ja używałem tylko Agfa i następców - http://www.maco-photo.de/files/images/AFRO12.pdf Można kupić także w b. małej butelce np. http://fotonegatyw.com.pl/pl/product/view?id=1370551 i różnych konfekcjach: http://fotonegatyw.com.pl/pl/product/view?id=1369876, tp://fotonegatyw.com.pl/pl/product/view?id=2721591

Nie miałem z tym najmniejszego kłopotu

[/quote]
ArturN pisze: 3) Czy efekt będzie rzeczywiście taki wspaniały?
niektórzy się efektami zachwycają. Przykłady są tutaj http://filmdev.org/recipe/show/5389
timor
-#

Post autor: timor »

Rodinal i R-09 to nie to samo, choć w działaniu są niemal identyczne. Chyba Adox produkuje obecnie według oryginalnej receptury Agfy, ale wywoływacz nazywa się Adonal: http://www.adox.de/english/ADOLUX/ADOLU ... page6.html. U mnie można kupić coś, co nazywa się Blazinal i zastąpił Rodinal. Jeszcze nie próbowałem.
R-09 to oryginalna formuła Calbego, wygląda na to, że jest bardziej skoncentrowana. Actualnie R09 był przed Rodinalem i w opinii wielu jest lepszy.
Akutację i kompensację uzyskuje się przez bardzo oszczędne mieszanie, najlepiej tylko na początku a potem raz w połowie procesu i już.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Ja wołam pół-akutacyjnie w Beutlerze.
Małoobrazkowy negatyw TMY-2 wygląda rewelacyjnie, a oglądany pod lupką daje wrażenie trójwymiarowości obrazu.
Natomiast odbitka z niego, w formacie 15x20cm, jest niesamowicie ostra choć ma widoczne przyjemnie drobne ziarenko.

Ps.
Moje pół-akutacyjne wołanie wygląda tak, że na 12 minutowe wołanie, bardzo wolno i delikatnie obracam dwa razy koreksem tylko w 3, 6 i 9 minucie.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
timor
-#

TMY-2 12 min. w Beutlerze ? Muszę zweryfikować prawdomówność mojego Sekonica bo mi już po 7 min negatyw robi sie za gęsty. Gdzieś były Twoje wątki o Beutlerze...
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

timor pisze:TMY-2 12 min. w Beutlerze ?
Tak: Beutler (1+1+8) wołanie akutacyjne.
Jak się wyrobię to dzisiaj zeskanuję odbitki z niego i umieszczę na swoim blogu.
Choć skanuję na zwykłym płaskim HP w czytelni, to jednak są to skany z odbitek, a nie z negatywu.
timor
-#

No to świetnie, jestem ciekaw. Gdzie jest Twój blog ?
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Polakutacyjnie..

Ja sie tez do tego przekonuje. W mojej wersji mieszac rzadziej i malo energicznie a wolac dluzej. Sprawdzilo sie z xtolem i delta a dzis rodinal mnie zaskoczyl..
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
timor
-#

Z rodinalem mona jeszcze robic "wywolywanie stojace" (?), bez mieszania np 1:100 przez godzine (Nie musi byc dokladnie)
CHoSSeN OnE
-#

Post autor: CHoSSeN OnE »

timor pisze:Rodinal i R-09 to nie to samo, choć w działaniu są niemal identyczne. Chyba Adox produkuje obecnie według oryginalnej receptury Agfy, ale wywoływacz nazywa się Adonal: http://www.adox.de/english/ADOLUX/ADOLU ... page6.html. U mnie można kupić coś, co nazywa się Blazinal i zastąpił Rodinal. Jeszcze nie próbowałem.
R-09 to oryginalna formuła Calbego, wygląda na to, że jest bardziej skoncentrowana. Actualnie R09 był przed Rodinalem i w opinii wielu jest lepszy.
Akutację i kompensację uzyskuje się przez bardzo oszczędne mieszanie, najlepiej tylko na początku a potem raz w połowie procesu i już.
Hm, hm, hm... Ostatnio już sam dostaję kręćka, więc muszę zapytać.
Czy Adox APH 09 i inne R-09 - m.in. R-09 one shot - to będzie to samo, czyli Rodinal wg. oryginalnej receptury z 1918 ? Czy tylko APH 09 to oryginalna receptura, a inne R 09 to podobne do Rodinala ? Czy jeszcze jakoś inaczej ? :roll:
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

viewtopic.php?t=4068
http://photo.net/black-and-white-photo- ... rum/00Y2nm
Ja też dostaję kręćka, chociaż w pewnym momencie myślałem, że już usystematyzowałem moje informacje na temat Rodinalu i R-09. Wiem, że jeśli w butelce jest "jasne" to wg. receptury Rodinalu późniejszego, niż ten z 1891 r.. Oryginalny był ponoć dokładnie tym samym co ORWO R-09, Calbe R-09, Fomadon R-09 (ciemny). "Jasny" jest jasny, bo mniej (podobno) skoncentrowany i jego rozcieńczenie podstawowe to 1:25, podczas gdy "ciemnego" 1:40.
Musisz sam poszperać w Necie, bo nie chcę Ci mieszać w głowie, jakbym się w czymś pomylił. Oba rodzaje działają prawie identycznie, są jednakowo trwałe. Dodatkowe zamieszanie wprowadziła niefortunna nazwa OneShot R09, która nawiązuje do Orwo/Calbe R-09, a jest w istocie Agfowskim Rodinalem "jasnym". Podobnie Fomadon R-09 był "ciemny", a już Fomadon R-09 New jest "jasny". Teraz wszystkie "jasne" robi jeden wytwórca, a tylko inni nalewając z beczek nadają swoje nazwy, więc nieważne, czy kupisz Fomę, czy OneShot, czy Rodinal z Agfa Photo - to będzie z tego samego dystrybutora.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Ja mam pare butli oryginalnego Agfy (nie Agfa Photo) i jest ciemny. W sumie nie zastanawiam sie, bo wychodzi doskonale.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
timor
-#

radekone pisze:Ja mam pare butli . W sumie nie zastanawiam sie, bo wychodzi doskonale.
No i chyba o to chodzi.
W sumie technik ma racje dzielac rodinal na ciemny i jasny. Wyglada an to, ze historycznie oryginalna fabryka Agfy produkujaca rodinal po drugiej wojnie zostala w strefie sowieckiej, a wlasciciele Agfy byli ba zachodzie. ORWO nie mialo prawa nazwac swojego produktu "Rodinal" wiec stad ORWO R09, ale byla to ta sama receptura jak w patencie. Agfa robila Rodinal na zachodzie, tez ciemny, ale zmienili recepture (koncentracje) by zaoszczedzic na kosztach, stad jasny rodinal. Ponoc Calbe R09 roznil sie od Rodinalu 1891, ale czym ? Oficjalnie Agfa nigdy nie ujawnila skladu Rodinala.
Niemniej dziala dobrze, niewazne pod jakim pseudonimem.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2011, 00:22 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ