Moskwa-5 i paralaksa
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Moskwa-5 i paralaksa
Moskwa-5.
Tak brzmi nazwa mojego aparatu, skonstruowanego według wielce rozwiniętej radzieckiej myśli technicznej :D
No właśnie - ruscy tak umieścili wizjer w tym aparacie, że szkoda gadać ;)
No, ale teraz pytanie - jak sobie pomóc?
Przed chwilą wywołałem rolkę filmu (swoją drogą - C-41 w chacie jest bardzo proste) i co? Wszystkie zdjęcia poucinane, poprzesuwane - a kadrowałem dobrze!
Jak się wystrzec tego denerwującego błędu z przesuniętym wizjerem?
Tak brzmi nazwa mojego aparatu, skonstruowanego według wielce rozwiniętej radzieckiej myśli technicznej :D
No właśnie - ruscy tak umieścili wizjer w tym aparacie, że szkoda gadać ;)
No, ale teraz pytanie - jak sobie pomóc?
Przed chwilą wywołałem rolkę filmu (swoją drogą - C-41 w chacie jest bardzo proste) i co? Wszystkie zdjęcia poucinane, poprzesuwane - a kadrowałem dobrze!
Jak się wystrzec tego denerwującego błędu z przesuniętym wizjerem?
To nie jest "ruska" myśl techniczna tylko niemiecka. Proponuje poczytaj sobie trochę o takim aparacie co się Super Ikonta nazywa. Takie umieszczenie wizjera jest charakterystyczne dla aparatów tamtych czasów. W takim aparacie kadruje się z grubsza i z zapasem... da się przywyknąć.
P.S.
Do rozpoczęcia przygody ze średnim zdecydowanie lepszym rozwiązaniem wydaje mi się jakiś TLR.
P.S.
Do rozpoczęcia przygody ze średnim zdecydowanie lepszym rozwiązaniem wydaje mi się jakiś TLR.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Fakt, zapomniałem, że w Moskwie 5 dołożyli dodatkowy wizjer...
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
-
- -#
IMHO Moskwa to swietny aparat do sredniego formatu, maly, tani, posiadajacy dobry obiektyw, dalmierz. Czegoz chciec wiecej ? A teraz o paralaksie. Stawiasz aparat na statywie, otwierasz tylna scianke, czas ustawiasz na B, wkrecasz wezyk z blokada, otwierasz migawke i blokujesz wezykiem. Potem przykladasz matowke (jesli nie masz matowki to wez torebke foliowa, taka jak daja w sklepach, i przyloz w miejsce, gdzie normalnie jest film) z tylu i patrzysz co Ci pokazuje obiektyw, a co Ci pokazuje celownik. I juz wiesz, ze celownik np pokazuje wiecej niz obiektyw, ale tylko z dolu i z prawej strony. Sprawdzasz tak dla odleglosci dalekich i bliskich. Po takim cwiczeniu mniej wiecej bedziesz juz wiedzial patrzac w celownik co wyjdzie na zdjeciu.
O ile kojarze moskwa ma 2 celowniki jeden dalmierzowy, drugi 'celowniczy' tu jest po polsku: http://www.classiccamera.com.pl/moskwa5.html
Chciałbym przyłączyć się do wątku Moskwa 5.
Na wszystkich aukcjach jakie wiedziałem, aparat nie posiada przystawki na inny format (nie widziałem).
Z tego co wiem, może pracować w formacie 6x6 i 6x9.
Wydaje mi się, że bez "przystawki" można wykonywać fotki 6x9.
Czy przystawki są w komplecie?
Może mi ktoś to wyjaśnić ?
Na wszystkich aukcjach jakie wiedziałem, aparat nie posiada przystawki na inny format (nie widziałem).
Z tego co wiem, może pracować w formacie 6x6 i 6x9.
Wydaje mi się, że bez "przystawki" można wykonywać fotki 6x9.
Czy przystawki są w komplecie?
Może mi ktoś to wyjaśnić ?
Bogdan
Mam Moskwę 5, ale żadnej korekty wprowadzać nie muszę - masz rozstrojony mechanizm.
Może sanki są wykrzywione i obiektyw "zbacza" z toru...
Co do "przystawki", to była w komplecie - na 6x6. Bez niej tylko można robić 6x9. "Przystawka" to po prostu kawałek blachy z wyciętym kwadratem. Zakład się go od środka "pod film".
[ Dodano: Pią 14 Lis, 2014 ]
Może sanki są wykrzywione i obiektyw "zbacza" z toru...
Co do "przystawki", to była w komplecie - na 6x6. Bez niej tylko można robić 6x9. "Przystawka" to po prostu kawałek blachy z wyciętym kwadratem. Zakład się go od środka "pod film".
[ Dodano: Pią 14 Lis, 2014 ]
Bo okienko dalmierzowe nie służy do kadrowania tylko ustawiania ostrości.ArturN pisze:Z okienka dalmierzowego widać tylko mały wycinek kadru.