Sprytny sprzęcik ze standardem.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- AbraKadabra
- -#
Sprytny sprzęcik ze standardem.
Witam,
Ostatnio mało czasu miewam na organizowanie wypadów fotograficznych. Dużo się przemieszczam i potrzebuję jakiegoś sprytnego kompaktowego sprzęciku do pstrykania wprost z kieszeni/torby.
Rozglądam się za jakimiś małymi dalmierzami. Mam na oku Canonet i Hi-Matic 9.
Tematy podobne już były poruszane. Czytałem, i mam jeszcze wątpliwości.
Czy warto jeszcze wydawać kasę na takie zabytki? Ceny, szczególnie Canona bywają zabójcze.
Dodam, że chce mieć wpływ na parametry ekspozycji.
Pozdrawiam.
Ostatnio mało czasu miewam na organizowanie wypadów fotograficznych. Dużo się przemieszczam i potrzebuję jakiegoś sprytnego kompaktowego sprzęciku do pstrykania wprost z kieszeni/torby.
Rozglądam się za jakimiś małymi dalmierzami. Mam na oku Canonet i Hi-Matic 9.
Tematy podobne już były poruszane. Czytałem, i mam jeszcze wątpliwości.
Czy warto jeszcze wydawać kasę na takie zabytki? Ceny, szczególnie Canona bywają zabójcze.
Dodam, że chce mieć wpływ na parametry ekspozycji.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2011, 20:57 przez AbraKadabra, łącznie zmieniany 1 raz.
- AbraKadabra
- -#
Czytałeś http://www.mattdentonphoto.com/cameras/ ... nders.html ?
Polecam.
Ze swojej strony polecę Canonet QL17 i Canonet QL19,
ze względu na dobre moim zdaniem plamki dalmierzy.
Odrobinę lżejsze niż Konica s2.
Mniej manualne to np. Yashica Electro 35 - tu masz wybór auto albo manual z czasem na 1/500.
Polecam.
Ze swojej strony polecę Canonet QL17 i Canonet QL19,
ze względu na dobre moim zdaniem plamki dalmierzy.
Odrobinę lżejsze niż Konica s2.
Mniej manualne to np. Yashica Electro 35 - tu masz wybór auto albo manual z czasem na 1/500.
Moze chcesz Revue 400se sprzęt mniejszy od canonetów nie mówiac juz o minoltach czy Jaśce. Obiektyw f1,7 z priorytetem czasu i widocznymi w wizjerze przysłonami. Bardzo dobry na ulicę oddam za 170zł z wysyłką w stanie prawie idealnym 100% sprawny z futerałem nieoryginalnym. Do obejrzenia t5u: http://www.aparaty.tradycyjne.net/gield ... ,1979.html Jakby co pisz na PW.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2011, 23:08 przez czmielek, łącznie zmieniany 1 raz.
- AbraKadabra
- -#
Kiedyś myślałem o zakupie takiego sprzętu i np Minolta 7IIS lub Olympus RD mają identyczne funkcje co topowy Canonet. Tyle, że są rzadsze i zwykle droższe.zieloo pisze:Niestety, większość podobnych dalmierzy (konica, minolta, olympus) ma dość mocno okrojoną funkcjonalność. Canonet ma po prostu wszystko.
- AbraKadabra
- -#
- Hrabia Miód
- -#
- AbraKadabra
- -#
- Hrabia Miód
- -#
abrakadabra - ciężko coś takiego manualnego znaleźć. niestety. sam przez to przechodziłem. po jakimś czasie doszedłem jednak do wniosku, że mając preselekcję przysłony, da się żyć : )
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 19:27 przez Hrabia Miód, łącznie zmieniany 1 raz.