bronica etrsi
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
bronica etrsi
Witam
Mam pytanie do posiadaczy tegoż modelu, i nie tylko tego.
Otóż czy mieliście kiedyś taki przypadek, że w mieszkaniu migawka pracowała bez problemowo, a po wyjściu w plener zacinała się? Podejrzewam, że zamarza. Ale i tu dziwna sprawa bo gdy zdejmę obiektyw i zamontuje z powrotem zadziała (niestety tylko raz). Zaznaczę jeszcze raz, że w ciepłym pomieszczeniu działa bez zarzutu. Inne obiektywy pracują poprawnie więc raczej pewne, że to tylko ten jeden obiektyw, a nie body,czy zasilanie.
Mam pytanie do posiadaczy tegoż modelu, i nie tylko tego.
Otóż czy mieliście kiedyś taki przypadek, że w mieszkaniu migawka pracowała bez problemowo, a po wyjściu w plener zacinała się? Podejrzewam, że zamarza. Ale i tu dziwna sprawa bo gdy zdejmę obiektyw i zamontuje z powrotem zadziała (niestety tylko raz). Zaznaczę jeszcze raz, że w ciepłym pomieszczeniu działa bez zarzutu. Inne obiektywy pracują poprawnie więc raczej pewne, że to tylko ten jeden obiektyw, a nie body,czy zasilanie.
ja mam takie problemy z migawką w EC-TL, kiedy jest zimno, a w aparacie jest słaba bateria. spróbuj założyć świeżą baterie i zobacz jak się aparat zachowuje.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- morotegari
- -#
Tryb TTL ma tylko Bronica ETRSi. Modele ETRS, ETRC, ETR nie posiadają pomiaru błysku przez obiektyw. W ETRSi potrzebny jest specjalny kabelek (oraz specjalna lampa, która ma odpowiednie gniazdo na ten kabel), aby móc używać TTL-a.praktis pisze:A dlaczego bez ttl-a? Nie da się podpiąć do manualnego aparatu?, czy lepiej jest bez?schabu pisze:chyba byle co można podpiąć. ja manualną chińską lampę podpinałem i canonwego ex430 i błyskała normalnie. oczywiście bez ttla;) wyzwalałem z sanek gripa.
Możesz używać dowolnej lampy z manualem lub programami. Taką lampę można podpiąć pod sanki gripa lub pod gniazdo PS.
ETRS ma migawkę centralną, więc czas synchronizacji możesz dobierać w pełnym zakresie (czyli minimalny czas to 1/500 s) :)
- morotegari
- -#
Ano nie posiadam bo trochę kosztuje.morotegari pisze:A czy masz pryzmat AE-IIITylko ten pryzmat umożliwia pomiar TTL dla lamp błyskowych.
W takim razie pozostaje tylko tryb m i kabel pc
A znasz może jakieś ciekawe linki do poczytania jak używać lamp w trybie manualnym?
Jak ustawić, i dobrze zrobić zdjęcie z lampą? Mam cullmanna dc25 i nie mam pojęcia jak jej używać.
Pomożesz ?
- morotegari
- -#
Najpierw zacznij używać programów, a jak już nabierzesz wprawy, to możesz walczyć z trybem manualnym.
Sposób użycia programów:
LAMPA
1. Ustawiasz ISO
2. Ustawiasz ogniskową obiektywu (nie wiem, czy jest to ważne, ale Twój Cullman ma taką opcję)
3. Włączasz automatykę tyrystorową lampy- tryb A
4. Ustawiasz jeden z programów (pewnie są 3). Zależnie od wybranego programu dioda powinna pokazywać jedną z wartości przysłony
APARAT
5. Ustawiasz przysłonę- zgodnie z programem
6. Ustawiasz czas synchronizacji, np. dla Broniki może to być 1/500 sekundy
7. Czekasz aż lampa się naładuje, ustawiasz ostrość i strzelasz
Jeśli masz jakiś pryzmat z pomiarem, to albo go całkowicie wyłącz, albo przestaw na manual.
Dla danego ISO oraz wybranego programu dioda informuje także o maksymalnym zasięgu lampy (w metrach lub stopach). Wszystko jest rozrysowane na tylnej ściance lampy.
Oprócz tego w tej lampie jest odchylany palnik- powinno być gdzieś zaznaczone jaki kąt ustawić dla danej ogniskowej obiektywu (szerokokątny- wide, standardowy oraz tele). Dla obiektywów szerokokątnych zapewne powinna być dodatkowa nakładka rozpraszająca zakładana na palnik.
Sposób użycia programów:
LAMPA
1. Ustawiasz ISO
2. Ustawiasz ogniskową obiektywu (nie wiem, czy jest to ważne, ale Twój Cullman ma taką opcję)
3. Włączasz automatykę tyrystorową lampy- tryb A
4. Ustawiasz jeden z programów (pewnie są 3). Zależnie od wybranego programu dioda powinna pokazywać jedną z wartości przysłony
APARAT
5. Ustawiasz przysłonę- zgodnie z programem
6. Ustawiasz czas synchronizacji, np. dla Broniki może to być 1/500 sekundy
7. Czekasz aż lampa się naładuje, ustawiasz ostrość i strzelasz

Jeśli masz jakiś pryzmat z pomiarem, to albo go całkowicie wyłącz, albo przestaw na manual.
Dla danego ISO oraz wybranego programu dioda informuje także o maksymalnym zasięgu lampy (w metrach lub stopach). Wszystko jest rozrysowane na tylnej ściance lampy.
Oprócz tego w tej lampie jest odchylany palnik- powinno być gdzieś zaznaczone jaki kąt ustawić dla danej ogniskowej obiektywu (szerokokątny- wide, standardowy oraz tele). Dla obiektywów szerokokątnych zapewne powinna być dodatkowa nakładka rozpraszająca zakładana na palnik.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2010, 01:28 przez morotegari, łącznie zmieniany 6 razy.
OK. pomału ją rozgryzam, trochę poczytałem, ale nie mogę znaleźć informacji co to jest za skala ft. jest ona pod skalą odległości w zielonym kolorze. Chciałem jeszcze zapytać o ustawienia. Mam 3 programy i po wybraniu odpowiednio jednego zapala się jakaś tam liczba przysłony. Rozumie, że jest to sugerowana przez lampę przysłona do odległości i użytego programu, a robiąc zdjęcie z większej lub mniejszej odległości wprowadzam w aparacie inną przysłonę odczytując pary (odległość przysłona). Dobrze kombinuje? A może używając trybu A mam do dyspozycji tylko 3 pary (przysłona odległość) zgodnie z tym jaki program wybrałem?
A jak jest z wyborem ogniskowych na tej lampie?, pytam bo są one zaznaczone na tym samym przełączniku co programy i ustawiając odpowiedni zmienia się również przysłona. Jak mam to pogodzić?
Z góry dziękuję za pomoc
A jak jest z wyborem ogniskowych na tej lampie?, pytam bo są one zaznaczone na tym samym przełączniku co programy i ustawiając odpowiedni zmienia się również przysłona. Jak mam to pogodzić?
Z góry dziękuję za pomoc
Czy przypadkiem ft to nie są stopy, czyli też miara odległości?
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com