porst i zewnętrzne lampy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
porst i zewnętrzne lampy
mój problem jest taki:
- 2 lampy 250Ws oświetlenie przednie
- 1 lampa 125Ws na tył osoby portretowanej
podłączyłem aparat do lamp studyjnych przez kabel (do jednej - pozostałe błyskały bo mają wbudowaną fotocelę)
- Podłączyłem kabel w aparacie - łączę FP (może to był błąd)
w trybie X - nie ma możliwości ustawiania czasu otwarcia migawki ? (tak mi się wydaje)
światło zmierzyłem zewn. światłomierzem (dla pewności robiłem zdjęcia też cyfrówką)
w cyfrówce wyszły z kliszy już nie (adekwatny dałem czas i przysłonę)
klisza po wołaniu: nr. klatek są, zdjęcia na kliszy z dworu też są - a te z studia - ani jedno
co może być przyczyną? czasów było kilka (1/125 1/200)
- 2 lampy 250Ws oświetlenie przednie
- 1 lampa 125Ws na tył osoby portretowanej
podłączyłem aparat do lamp studyjnych przez kabel (do jednej - pozostałe błyskały bo mają wbudowaną fotocelę)
- Podłączyłem kabel w aparacie - łączę FP (może to był błąd)
w trybie X - nie ma możliwości ustawiania czasu otwarcia migawki ? (tak mi się wydaje)
światło zmierzyłem zewn. światłomierzem (dla pewności robiłem zdjęcia też cyfrówką)
w cyfrówce wyszły z kliszy już nie (adekwatny dałem czas i przysłonę)
klisza po wołaniu: nr. klatek są, zdjęcia na kliszy z dworu też są - a te z studia - ani jedno
co może być przyczyną? czasów było kilka (1/125 1/200)
-
- -#
właśnie w Porst jest tak

i lampa działa jedynie w trybie X (pokrętło czasów tez trzeba na X - czyli odpada mi ustawianie czasów)
czy to znaczy że migawka po prostu nie zdążyła w porównaniu z lampami ?
-jeśli ma być na X to jaki jest czas otwarcia migawki w X ( bo rozumiem że żeby nie prześwietlić to zmieniam siłę światła, odległość, przysłonę ale nie czas )
i lampa działa jedynie w trybie X (pokrętło czasów tez trzeba na X - czyli odpada mi ustawianie czasów)
czy to znaczy że migawka po prostu nie zdążyła w porównaniu z lampami ?
-jeśli ma być na X to jaki jest czas otwarcia migawki w X ( bo rozumiem że żeby nie prześwietlić to zmieniam siłę światła, odległość, przysłonę ale nie czas )
-
- -#
Czas synchronizacji to taki czas migawki, na którym w czasie ekspozycji odsłania ona całą powierzchnię filmu. Inaczej pisząc druga kurtyna zaczyna swój ruch dopiero, gdy pierwsza dojedzie do końca. Na krótszych czasach przed płaszczyzną filmu jedynie przesuwa się szpara tworzona przez obie kurtyny. Krótszy czas, to mniejsza szerokość tej szpary, bo prędkość ruchu kurtyn jest mniej więcej taka sama dla wszystkich czasów.
Teraz już łatwo zrozumieć, że aby lampy błyskowe dały poprawną ekspozycję trzeba używać takich czasów, które zapewniają pełne otwarcie migawki. Najkrótszy taki czas jest nazywany właśnie czasem synchronizacji. Poprawnie powinno działać na nim oraz wszystkich dłuższych.
W tym aparacie nie wiem ile on wynosi, ale strzelam, że 1/90 albo 1/125.
(Czy piszę herezje? Niech ktoś mnie opierniczy, jeśli tak :D )
Teraz już łatwo zrozumieć, że aby lampy błyskowe dały poprawną ekspozycję trzeba używać takich czasów, które zapewniają pełne otwarcie migawki. Najkrótszy taki czas jest nazywany właśnie czasem synchronizacji. Poprawnie powinno działać na nim oraz wszystkich dłuższych.
W tym aparacie nie wiem ile on wynosi, ale strzelam, że 1/90 albo 1/125.
(Czy piszę herezje? Niech ktoś mnie opierniczy, jeśli tak :D )
-
- -#
Na szybko taki link znalazłem po germańsku:
http://www.kamera-geschichte.de/files/p ... m_ce_d.htm
Zgadłem - czas synchro 1/125
http://www.kamera-geschichte.de/files/p ... m_ce_d.htm
Zgadłem - czas synchro 1/125
-
- -#
dziekuje wszystkim sprawdze jeszcze razzieloo pisze:FP - to do lamp spaleniowych. X - zwykłe 'nowoczesne' flesze.ar22r pisze:to dlaczego nie można używać tego na łączu FP
Jeśli chodzi o ustawienie czasu to sprawdź w instrukcji, prawdopodobnie NIE musisz go mieć na X, wystarczy t=1/125 sek
ale słabo mi się zrobiło - miałem świetną sesję - ciekawą osobę - negatyw pusty

czasy
witam wszystkich, mam podobny aparat tj REVUEflex 5005 od niedawna i też się zastanawiałem jak jest z tymi czasami - daj znać jak zrobisz kolejne próby bo przymierzam się do jakiś chińskich lamp i będę wdzięczny za info