procesor do E6

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Adams pisze:Dlatego też w Jobo 1500 jest to widoczne, korzystajac z 2500 problem znika:-)
Zaciekawiłeś mnie. Mógłbyś rozwinąć temat?
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

Może Adamsowi chodzi o to, że w przypadku serii 25xx szpule mają większą średnicę. Powoduje to, że film mieści się np na dwóch zwojach spirali zamiast np na 6ciu. W takim przypadku nie ma dużych różnic w odległości filmu od osi obrotu, a to oznacza w miarę podobną prędkość przepływu chemii dla całego filmu.

T.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

temol pisze:w przypadku serii 25xx szpule mają większą średnicę. Powoduje to, że film mieści się np na dwóch zwojach spirali zamiast np na 6ciu. W takim przypadku nie ma dużych różnic w odległości filmu od osi obrotu, a to oznacza w miarę podobną prędkość przepływu chemii dla całego filmu.
Adams pisze:Dlatego też w Jobo 1500 jest to widoczne, korzystajac z 2500 problem znika:-)
Właśnie o tym myślę: o prędkości przepływu cieczy przy kliszy.

Tzn. Klisza znajdująca się dalej od środka szpuli, ma tę prędkość większą niż klisza przy środku szpuli (choć obydwie pozostają zanurzone w cieczy tak samo długo).
A im prędkość przepływu chemii jest większa, to tym większa jest "agitacja" wołania.
Adams
-#
Kontakt:

Post autor: Adams »

Dokładnie o to mi chodzi:-) Wczoraj próbowałem odpowiedzieć ale jak przeczytałem moje wypociny to sam ich niezrozumialem:-)
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
temol
-#

Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Niezła jazda i do tego również możliwość wołania przeciągowego filmów :-)
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
troniu
-#
Kontakt:

Post autor: troniu »

"Zrób to sam" - ze środkowego linka robi wrażenie:)
syriusz
-#

Post autor: syriusz »

Mam kolejne pytanie w temacie własnego wołania E-6...

Marek Madej w swoim artykule pisze o używaniu wody demineralizowanej do sporządzania roztworów chemii - rzecz oczywista.
Ale jak się sprawa ma w przypadku wody do płukania pomiędzy poszczególnymi etapami procesu?
Czy też musi być demineralizowana (aby nie zanieczyściła kolejnej chemii), czy wystarczy zwykła kranówa (ale odpowiednio ciepła)?
A może kranówa ale wcześniej przegotowana (aby jakichś osadów nie było)?

Jak sobie ogólnie radzicie z wodą do płukania przy procesie E-6?
Tak jak wspomniałem na początku - chciałbym uniknąć jakichkolwiek dodatkowych instalacji (w stylu zbiorniki, filtry itp.) instalowane na stałe w łazience...

Tak sobie pomyślałem, że w tej samej łaźni wodnej, w której grzeje się chemia i koreks, dobrze byłoby grzać też wodę na płukanie - wtedy miałbym idealną dla niej temperaturę i bez konieczności jej kontrolowania w czasie procesu (o co, w procesie całkowicie ręcznym i będąc sam w łazience - byłoby trudno).
Według opisu Marka Madeja wychodzi mi: 1 porcja na grzanie filmu, 5 porcji na pierwsze płukanie, 5 porcji na drugie płukanie, 10 porcji na końcowe płukanie - razem wychodzi mi 21 porcji wody.
Jedna porcja w moim przypadku (koreks 1520 z 2 szpulami + przewracanie) ma powiedzmy 500ml.
Potrzebuję więc 21 butelek 500ml! :-o
Czyli tak:
- 3-4 grzałki
- pompa
- czujnik termostatu
- koreks
- 3 butelki z chemią
- 21 butelek z wodą
Chyba więc potrzebuję duuużej miski... ;-)

Dobrze kombinuję, czy są lepsze i sprawdzone sposoby, aby sobie z płukaniem poradzić i byłoby to bezpieczne? ;-)

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,
syriusz
JaZ99
-#
Kontakt:

syriusz pisze:Jak sobie ogólnie radzicie z wodą do płukania przy procesie E-6?
Ja używam procesu 3-kąpielowego i wodę demineralizowaną stosuję tylko do wstępnego namaczania oraz pierwszego płukania przed wywołaczem kolorowym (3*0,5l). Pozostałe płukania wykonuję w kranówce o odpowiedniej temperaturze.
syriusz
-#

Post autor: syriusz »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź! :)

Piszesz 3*0,5l - masz Swój własny sprawdzony sposób na płukanie? (bo dla przykładu Marek Madej podaje 5 zmian wody co 30sek., a dla końcowego 10 zmian)

A jak radzisz sobie z utrzymaniem odpowiedniej temperatury tej kranówki?
Też porcjujesz w butelki i grzejesz w łaźni?

Pozdrawiam,
syriusz
JaZ99
-#
Kontakt:

syriusz pisze:Piszesz 3*0,5l - masz Swój własny sprawdzony sposób na płukanie? (bo dla przykładu Marek Madej podaje 5 zmian wody co 30sek., a dla końcowego 10 zmian)
Najpierw nagrzewam pusty koreks (ale z filmem) w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut (dzięki temu emulsja nie nagrzewa się skokowo do 38C), potem przez 3 minuty wstępne płukanie.

Po pierwszym wywołaczu płuczę: 30 sekund / 60 sekund / 60 sekund

Mam w łazience baterię z termostatem, który nastawiam zawsze przed rozpoczęciem zabawy, co dla 2-go i ostatniego płukania jest wystarczające.

Drugie płukanie 3*60 sekund, ostatnie płukanie: 3*15 sekund a potem (3..5)*60 sekund.
Awatar użytkownika
temol
-#

Kolejna budowa procesora -> apug

T.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, 11:49 przez temol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

gość pisze że kosztowało go to 200 zielonego papiera. za tyle samo używany cpe można kupić.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
zuzlo
-#

Post autor: zuzlo »

Nie wiem czy wlasna budowa ma sens, kiedy np. taki Jobo ATL 2 PLUS w swietnej kondycji poszedl ostatnio na ebayu za 155 Euro.
Awatar użytkownika
RadoKub
-#

Post autor: RadoKub »

Ja mam pytanie odnośnie :
http://allegro.pl/rt-2c-cyfrowy-termore ... 85881.html

czy można do tego termostatu podpiąć złodziejkę i puścić grzanie np na 2 grzałki po bokach łaźni producent na ulotce nie nadmienił ile to urządzenie uciągnie mocy tam jest napisane należy "podpiąć grzałkę". Mam jeszcze jedno pytanie , otóż na rynku jest mnóstwo grzałek akwariowych z termostatem , czy można taką z termosatem w rurce podpiąć do tego zewnętrznego termostatu RT2C?
ODPOWIEDZ