flonidan - tu raczej chodzi o podłoże, na którym jest emulsja.
Przykładowo: negatyw FOMAPAN 200 (120) jest na podłożu niebieskim, co nie przeszkadza, że bardzo dobrze się kopiuje i daje eleganckie odbitki.
CZARNO-BIAŁY KRAJOBRAZ
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Na fomie mam zamiar robić -właśnie zakupiłe filmy 200-ciekawe jak wyjdą.Będę też testował fuji neopan 400.Zakupiłem wywoływacz Perceptol i nie wiem jak wyjdą negatywy-podobno ten ultradrobnoziarnisty wywoływacz zmniejsza czułość filmu?Do krajobrazu który lubię robić szykuję format 60x60mm.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kiedyś byłem fanem rodinalu w rozcieńczeniu 1:100.Mam wspaniałe do dziś negatywy orwo
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kiedyś byłem fanem rodinalu w rozcieńczeniu 1:100.Mam wspaniałe do dziś negatywy orwo
Ostatnio zmieniony 11 gru 2009, 01:09 przez flonidan, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek
Ja też lubie pewne odcienie negatywu, inne wydają mi się nieładne. Niby to nieważne, ale potem przyjemniej sie robi zdjęcia. A większość z nas fotografuje głównie dla przyjemności.
Lubiłem bardzo odcień błony NP55 i NP15. Teraz to nie wiem jakie lubię, mam garść filmów do wywołania to zobaczę co lubię....
Lubiłem bardzo odcień błony NP55 i NP15. Teraz to nie wiem jakie lubię, mam garść filmów do wywołania to zobaczę co lubię....