Mamiya - sekor C 80mm f/2.8

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Otis
-#

Mamiya - sekor C 80mm f/2.8

Post autor: Otis »

Witam serdecznie , na początku przywitam się ładnie ze wszystkimi , ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum .

Jestem zainteresowany pewnym aparatem - Mamiya 645E z ob. Mamiya-sekor C 80mm f/2.8 , jednak nie o aparacie chcę rozmawiać a o szkle. Chcę się dowiedzieć jak ostrzy ten obiektyw , czy jest dobry lub czy są lepsze wersje lub gorsze ? Dodam , że nigdy nie robiłem zdjęć w tym systemie i jedynie Hasselblad czy Pentax ze średnich . Zależy mi na ludziach , którzy mają doświadczenie robiąc powiększenia na papierze a nie na skanerze , chociaż i opinie tych ostanich też będą mile widziane :) Pozdrawiam i liczę na szybka odpowiedź
Yaro

Post autor: Yaro »

Witam .
Miałem kilka lat ten zestaw w ostatniej wersji.
80 2,8 może nie jest mistrzem ostrości ( choć moim zdaniem jest wystarczająco ostry) to jednak jest to bardzo poręczny standardowy obiektyw który sprawdził mi się fajnie jako obiektyw portretowy a i przy pejzazu dał radę. Kolory fajne , powłoki świetne piękny moim zdaniem bokeh.
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

Wyśmienite szkiełko, tanie, lekkie i naprawdę ostre. Nawet mi trochę przeszkadza ta "żyleta", wolałbym coś miększego ale jak się nie ma co się lubi ...
W każdym razie możesz w nie śmiało inwestować.
Otis
-#

Post autor: Otis »

O dzięki bo wiadomo , że lepiej usłyszec , że jest ostry hehe .
ODPOWIEDZ