Tester migawki - prototyp

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Wykonałem pierwszy prototyp testera migawki opierając się na tym źródełku:

https://projecthub.arduino.cc/hiroshoot ... 4#section6

W odróżnieniu od Autora użyłem Arduino Uno R3 (co jest w pełni akceptowalne), dlatego musiałem delikatnie "edytować" połączenia fizyczne i kod źródłowy. Po pierwszych testach mam pełną ambiwalencję :-) Z jednej strony czasy długie (1s - 1/30s) mierzy dokładnie, ale im krócej, tym pomiar jest obarczony coraz większym błędem. Przy skrajnie krótkich czasach otrzymujemy wynik 2-2,5 raza większy od oczekiwanego (1/500s daje wynik ok. 1/300, a 1/1000 około 1/400-1/450). W badaniu prototypu brały udział trzy aparaty różnych marek (Canon A-1, Olympus OM-2N, Minolta Dynax 807si) przetestowane z filmem (Minolta ma u mnie długi pozytywny staż, zawsze produkuje film o 36 równo naświetlonych klatkach). Olympus natomiast był testowany na fabrycznym urządzeniu testowym u Kolegi Z_photo, więc też mam silne podstawy, aby ufać w jego prawdomówność (oczywiście Olympusa :-) ). Poza tym jest znikome prawdopodobieństwo, że trzy różne aparaty (w różnych epok technologicznych) będą dawały podobnie błędne wyniki przy krótkich czasach migawki. Już 1/125s daje wynik ok. 1/100s.

W prototypie użyłem zalecanego przez Autora typu szybkiego fototranzystora, w jego nocie katalogowej można wyczytać, że jest w stanie zareagować w czasie 1/100000s. Co prawda jest to produkcja chińska, japońskie oryginały (JRC) z tymi samymi oznaczeniami nie są już dawno dostępne.

Pomiaru dokonałem przy świetle dziennym, być może wieczorem wyjdzie coś innego. Gdyby jednak chodziło o światło (że się tak wyrażę) ambientowe, tester mierzyłby cały czas, tymczasem bez oświetlenia przez silne, dość skupione światło LED nie "widzi" uśmiechniętych fotonów z okna.

Piszę o tym, bo być może ktoś z Was już przerabiał temat i ma jakieś lekarstwo na wyleczenie z opisanej niedokładności wskazań. To pierwszy krok, być może udałoby się wykonać odczyt z 3 lub nawet 5 punktów tzw. "pełnej klatki". Oczywiście migawki centralne to zupełnie inna bajka...

Post autor: Z_photo »

miki11 pisze: 10 lut 2026, 11:30 ... tymczasem bez oświetlenia przez silne, dość skupione światło LED nie "widzi" uśmiechniętych fotonów z okna.
Światło nie musi być skupione - w tym moim fabrycznym testerze jest rozproszone, zhomogenizowane w komorze mieszającej w kształcie kuli. Nadto jest to światło podczerwone, co powoduje że na pomiar nie wpływają warunki świetlne w otoczeniu.

Przy testowaniu migawek szczelinowych istotne są natomiast dwie kwestie:
  • sonda pomiarowa powinna być usytuowana jak najbliżej kurtyn migawki,
  • otworek przez który światło wpada do sondy powinien mieć najmniejszą jak to możliwe średnicę - im większy jest stosunek szerokości szczeliny pomiędzy kurtynami do średnicy otworka tym lepiej - wraz ze zwiększaniem tej relacji spada względny błąd pomiaru. W urządzeniu którym dysponuję sonda zawiera czujniki przykryte płytką z dziurkami niewiele większymi niż zostawia szpilka.
Wspomniana odległość i średnica otworka (lub otworków - w urządzeniach wielokanałowych) to parametry tym bardziej krytyczne, im krótszy czas ekspozycji mierzymy.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
ODPOWIEDZ