https://projecthub.arduino.cc/hiroshoot ... 4#section6
W odróżnieniu od Autora użyłem Arduino Uno R3 (co jest w pełni akceptowalne), dlatego musiałem delikatnie "edytować" połączenia fizyczne i kod źródłowy. Po pierwszych testach mam pełną ambiwalencję
W prototypie użyłem zalecanego przez Autora typu szybkiego fototranzystora, w jego nocie katalogowej można wyczytać, że jest w stanie zareagować w czasie 1/100000s. Co prawda jest to produkcja chińska, japońskie oryginały (JRC) z tymi samymi oznaczeniami nie są już dawno dostępne.
Pomiaru dokonałem przy świetle dziennym, być może wieczorem wyjdzie coś innego. Gdyby jednak chodziło o światło (że się tak wyrażę) ambientowe, tester mierzyłby cały czas, tymczasem bez oświetlenia przez silne, dość skupione światło LED nie "widzi" uśmiechniętych fotonów z okna.
Piszę o tym, bo być może ktoś z Was już przerabiał temat i ma jakieś lekarstwo na wyleczenie z opisanej niedokładności wskazań. To pierwszy krok, być może udałoby się wykonać odczyt z 3 lub nawet 5 punktów tzw. "pełnej klatki". Oczywiście migawki centralne to zupełnie inna bajka...