[K] pudełka po negatywach 8x10
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dzień dobry
Chętnie kupię kompletne pudełka po negatywach (slajdach) w formacie 8x10, łącznie z wewnętrzną folią.
Preferowane fuji i kodak ale fomę też przygarnę.
Pozdrawiam Michał
Chętnie kupię kompletne pudełka po negatywach (slajdach) w formacie 8x10, łącznie z wewnętrzną folią.
Preferowane fuji i kodak ale fomę też przygarnę.
Pozdrawiam Michał
Nieaktualne. Okazuje się że Ilford/Harman sprzedaje takie "puste" pudełka! Cena za dwie sztuki 8x10 - pudełko trzyczęściowe (nie jak foma dwu) z czarną folią + przesłka z UK wyszło 79,72 zł.
Drogo strasznie, nie lepiej byłoby zrobić?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
A macie pomysł na pudełka 50x70 z folią i 70x100 ?
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Pudełko zrobić żaden problem, trochę ciekawszym problemem będzie sporządzić tak duży czarny worek.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Drogo strasznie? Z tym strasznie to chyba przesada. 2 oryginalne ilfordowskie potrójne pudełka na negatywy w formacie 8x10 z folią i przesyłką za 80 zł to nie jest chyba dużo. Wiem, że można zrobić z kartonów z Biedronki i skleić ketchupem.
Z ciekawości zapytałem jeden z znanych modeli AI co na ten temat myśli. Po wymianie zdań i doprecyzowaniu tematu to coś wypluło coś takiego:
Tektura Archiwalna 1.5mm 2 arkusze 70x100 40,00 zł Pudełko 3-częściowe zużywa 3x więcej tektury niż zwykłe. Na 2 sztuki potrzebujesz min. 1,5 arkusza.
Czarna folia LDPE (worki) Pakiet 10 szt. 20,00 zł Musisz kupić specjalne worki fotograficzne (nieprzepuszczające światła i chemicznie czyste).
Klej bezkwasowy 1 szt. 10,00 zł Do precyzyjnego klejenia narożników.
Czarna taśma papierowa 1 rolka 15,00 zł Bezkwasowa, do uszczelnienia rogów wewnętrznej tacy (opcjonalnie dla pewności).
Koszt przesyłki Gabaryt 25,00 zł Arkusze 70x100 cm.
SUMA (Inwestycja) 110,00 zł Koszt zakupu wszystkiego, co potrzebne.
Przy kolejnych pytaniach i innych modelach AI oraz kontroli źródeł cen, koszty kształtowały się od 85 do 115 zł. Jest to koszt materiałów bez robocizny.
Ps. Mam świadomość tego że pudełka Ilforda, Kodaka, Fomy i innych są opakowaniami handlowymi i nie spełniają rygorystycznych wymogów "archiwalnych".
No zależnie od wybranego rodzaju tektury to koszt materiału wahałby się pomiędzy 30 a 300 złotych, więc rozstrzał jest znaczny. W kwestii kleju- nie stosuję tzw. klejów archiwalnych bo są oparte na polioctanie winylu i archiwalne to one są tylko z nazwy. Zwykły klej skrobiowy jest sprawdzony już od setek lat i jest znacznie tańszy. No i kwestia czy miałyby być czymś obleczone, np. płótnem. Myślę że z pudło 100x70 ze zwykłej szarej tektury bezkwasowej z wzmocnionymi krawędziąmi mógłbym wykonać w godzinę za około sto złotych. Dodatki oczywiście podniosłyby cenę dosyć szybko.
Właśnie dlatego uważam że to bardzo drogo, zwykła szara tektura obleczona papierem, wymagająca worka żeby zapewnić całkowitą światłoszczelność, do tego produkowana maszynowo na tysiące. Koszt materiału i produkcji takiego opakowania to w najlepszym razie kilka złotych.
No i mam pewne wątpliwości co do niektórych sugestii tego modelu AI z którego skorzystałeś, na przykład czy wziął pod uwagę grubość tektury, bo od tego zależy przecież cena. No i jaka to jest ta "archiwalna" tektura? Jedyne co pasuje tu cenowo najbardziej to prior dostępny w ofercie Beskidu, a jest to jedna z najpośledniejszych tektur z rezerwą zasadową. Twój model nie wziął pod uwagę że materiały fotograficzne mają inne wymagania niż zwykłe papierowe archiwalia. Należy unikać lub przynajmniej ograniczać rezerwę zasadową. Czym bliżej pH 7, tym lepiej. Najczęściej do takich opakowań stosuje się obecnie tekturę castello której arkusz kosztuje od 48 do 197 złotych, zależnie od gramatury. W przypadku tak dużych pudeł w grę wchodzi, co zrozumiałe, tylko najwyższa gramatura, przy czym dno takiego pudła powinno być wykonane z materiału sztywniejszego, jak tektura muzealna albo Corri-Cor, gdyż pudła tych rozmiarów i z niską ścianką mają znaczne tendencje do wyginania się. A to oznacza gwałtowny wzrost ceny samego materiału.
Musiałem rozejrzeć się za taśmami, i tu cenowo z kolei najbliżej była czarna taśma malarska, która w żadnym wypadku nie nadaje się do wzmacniania krawędzi pudeł. Najlepsza byłaby taśma płócienna lub po prostu pasy czarnego płótna, ze względu na to że kleje syntetyczne na gotowych taśmach samoprzylepnych lubią z czasem depolimerysować i taśmy po prostu odpadają. Zwykły chamski klej skrobiowy nie ma tego problemu.
Produkowane maszynowo, ale w tej postaci (puste) i dostępne na zawołanie, sprzedawane w zapewne niewielkich ilościach nie mogą kosztować tyle ile wynosi jednostkowy koszt produkcji. A dlaczego to chyba każdy wie, a w zasadzie wiedzieć powinien bez studiów na wydziale zarządzania czy innym ekonomicznym.Imperitus pisze: ↑04 lut 2026, 08:13 Właśnie dlatego uważam że to bardzo drogo, zwykła szara tektura obleczona papierem, wymagająca worka żeby zapewnić całkowitą światłoszczelność, do tego produkowana maszynowo na tysiące. Koszt materiału i produkcji takiego opakowania to w najlepszym razie kilka złotych.
W całej tej dyskusji nie powiedziałem o jednym. O celu. Celem nie jest przechowywanie "wieczne" negatywów. Potrzebuję pudełek "w teren", na krótkotrwałe przechowywanie negatywów do czasu ich wywołania. Przechowywanie negatywów i wykonanych kopii na papierze to już zupełnie inna historia.Imperitus pisze: ↑04 lut 2026, 08:13Właśnie dlatego uważam że to bardzo drogo, zwykła szara tektura obleczona papierem, wymagająca worka żeby zapewnić całkowitą światłoszczelność, do tego produkowana maszynowo na tysiące. Koszt materiału i produkcji takiego opakowania to w najlepszym razie kilka złotych.
No i mam pewne wątpliwości co do niektórych sugestii tego modelu AI z którego skorzystałeś, na przykład czy wziął pod uwagę grubość tektury, bo od tego zależy przecież cena. No i jaka to jest ta "archiwalna" tektura? Jedyne co pasuje tu cenowo najbardziej to prior dostępny w ofercie Beskidu, a jest to jedna z najpośledniejszych tektur z rezerwą zasadową. Twój model nie wziął pod uwagę że materiały fotograficzne mają inne wymagania niż zwykłe papierowe archiwalia. Należy unikać lub przynajmniej ograniczać rezerwę zasadową. Czym bliżej pH 7, tym lepiej. Najczęściej do takich opakowań stosuje się obecnie tekturę castello której arkusz kosztuje od 48 do 197 złotych, zależnie od gramatury. W przypadku tak dużych pudeł w grę wchodzi, co zrozumiałe, tylko najwyższa gramatura, przy czym dno takiego pudła powinno być wykonane z materiału sztywniejszego, jak tektura muzealna albo Corri-Cor, gdyż pudła tych rozmiarów i z niską ścianką mają znaczne tendencje do wyginania się. A to oznacza gwałtowny wzrost ceny samego materiału.
Musiałem rozejrzeć się za taśmami, i tu cenowo z kolei najbliżej była czarna taśma malarska, która w żadnym wypadku nie nadaje się do wzmacniania krawędzi pudeł. Najlepsza byłaby taśma płócienna lub po prostu pasy czarnego płótna, ze względu na to że kleje syntetyczne na gotowych taśmach samoprzylepnych lubią z czasem depolimerysować i taśmy po prostu odpadają. Zwykły chamski klej skrobiowy nie ma tego problemu.
A jak już jesteśmy w temacie archiwizacji. To czy trochę to nie jest tak, że jest to mit wykreowany przez "artystów" na potrzeby podniesienia wartości towaru. Legenda, że było płukane tydzień, przechowywane na orbicie, gdzie nie ma wpływu niszczącej grawitacji, co dwa miesiące masowane przez masażystów, a raz na rok puszczane im były dzieła Mahlera dobrze się sprzedaje. Oczywiście negatywy jak i papiery najlepiej dobrze utrwalić i trzymać w przyjaznym dla nich środowisku. Mam w domu zdjęcia rodzinne z lat 20 XX w. które były przechowywane przez większość czasu na kupie w pudełku po butach. Są całe i zdrowe.
Dla jasności: nie namawiam do lekceważenia tematu "dobrych warunków", traktujmy nasze prace z należytą im uwagą, a sami będziemy się przy tym lepiej czuć, psychologia jest nieubłagana.
Ps. Ja pytałem tylko o pudełka w rozmirze 8x10
Qarqonosh, no mam świadomość że do takiego użytkowania pudła na najwyższym standardzie archiwalnym są totalnie zbędne. Ale opcja wykonania pod wymiar pudeł o wiele wytrzymalszych i zwyczajnie wykonanych na lepszym poziomie technicznym istnieje.
A w kwestii zmyślonych rygorów przechowywania wieczystego..., oznaczałoby to że zmarnowałem 6 lat swojego życia studiując konserwację papieru.
A w kwestii zmyślonych rygorów przechowywania wieczystego..., oznaczałoby to że zmarnowałem 6 lat swojego życia studiując konserwację papieru.
Absolutnie nie. Westony, Adamsy, Durery, wszyscy inni Mistrzowie, japońskie grafiki na washi, muzea, średnioweiczne opasłe tomiska (chociaż to chyba skóra), galerie, podarte przedwojenne plakaty, XVIII wiecznie tapety... a także i my maluczcy potrzebujemy takich osób jak ImperitusImperitus pisze: ↑04 lut 2026, 11:37 Qarqonosh, no mam świadomość że do takiego użytkowania pudła na najwyższym standardzie archiwalnym są totalnie zbędne. Ale opcja wykonania pod wymiar pudeł o wiele wytrzymalszych i zwyczajnie wykonanych na lepszym poziomie technicznym istnieje.
Pełna nazwa specjalizacji to konserwator-restaurator papieru i skóry, po prostu brzmi zbyt pretensjonalnie