Tak, chociaż (zgodnie z przewidywaniami) ziarno jest większe, za to takie dość ładne.
Bo testowe, te z reguły wychodzą lepiej
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Tak, chociaż (zgodnie z przewidywaniami) ziarno jest większe, za to takie dość ładne.
Bo testowe, te z reguły wychodzą lepiej
Możesz się pochwalić parametrami tych fotek? Może następni zmarnują dzięki temu mniej filmów
Zestaw był taki:
Porównując rzeczywiste rozmiary przedmiotów z tym co mam na kliszy to tutaj było jakieś 1,2:1. Te sparowane Nikkory pozwalają dojść do 2:1. Ale na to to już potrzebuję innego oświetlenia i innego rozstawienia całego szpeju.
Szczerze? jaszcze nie wiem
Suwaczek temperatury w Lightroomie na +4. Po prostu taki odcień mi się podoba
to było trochę kombinowane wywołanie, bo w standardowo przygotowanym Fx55 (1+9 oraz część B w wersji w glikolu i TEA) wywoływałem film przez ok 15-16 minut (nie mam notatek pod ręką), a następnie "dowoływałem" film w Diafine B.

Ten dżentelmen to przekombinuje po całości
Między jedną kąpielą, a drugą nie płukałem koreksu z filmem, więc na bank to co wsiąkło w emulsję i zostało na ściankach koreksu nadal było aktywne. Ogólnie wydaje mi się, że metoda ta to nic specjalnie odkrywczego, jedna różnica w stosunku do opisywanych metod tego typu jest taka, że użyłem kąpieli B od Diafine, zamiast kąpieli z metaboranem sodu, boraksem czy węglanem
no jak widać nie tylko Ty
na jednej z grup na fb był gość, który wywoływał filmy w dwóch kąpielach D76 + rodinal lub w dwóch różnych rozcieńczeniach w rodinalu (1+25 i 1+100 czy jakoś tak). Takich kombinacji nie mam na swoim koncie