Kwas askorbinowy / fenidon - zamiana kolejności rozpuszczania

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Receptura na koncentrat B wywoływacza FX-55 przewiduje rozpuszczenie w glikolu kolejno: kwasu askorbinowego, trietanoloaminy, a na końcu fenidonu:

fx55_b.jpg
fx55_b.jpg (15.07 KiB) Przejrzano 72 razy

Czy mając gotowy roztwór fenidonu w glikolu będzie można rozpuścić w tym roztworze także kwas askorbinowy, czyli zrealizować zmienioną kolejność rozpuszczania?
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Dobre pytanie. Moja teoria jest taka, że da się to rozpuścić, nie wiemy tylko, czy w takim samym czasie i czy nie zajdą jakieś niepożądane reakcje. Ja bym zapytał o to np. pana Johna Fincha. Tu mamy pytanie typu "szczypta siarczynu" w innej znanej recepturze.

Post autor: mazgier »

Z_photo pisze: 31 sty 2026, 23:43Czy mając gotowy roztwór fenidonu w glikolu będzie można rozpuścić w tym roztworze także kwas askorbinowy, czyli zrealizować zmienioną kolejność rozpuszczania?
Ja tak zrobiłem. Głównie dlatego, że z racji mikrego doświadczenia nawet mi przez myśl nie przeszło, że to może być jakikolwiek problem :-P Wszystko działa jak powinno.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

mazgier pisze: 01 lut 2026, 06:22 Ja tak zrobiłem. Głównie dlatego, że z racji mikrego doświadczenia nawet mi przez myśl nie przeszło, że to może być jakikolwiek problem :-P Wszystko działa jak powinno.
Czasem nie liczy się metoda badawcza, jeno szybkie ręce laboranta :-) Należałoby jeszcze jakoś wiarygodnie porównać pracę tak sporządzonego roztworu B z tym "książkowym", czy wyniki są identyczne. By może są takie same, albo na tyle podobne, że akceptujemy.

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 31 sty 2026, 23:43 Czy mając gotowy roztwór fenidonu w glikolu będzie można rozpuścić w tym roztworze także kwas askorbinowy, czyli zrealizować zmienioną kolejność rozpuszczania?
A czemu nie? Glikol jest tylko rozpuszczalnikiem obojętnym dla fenidonu i kwasu askorbinowego. Nic nie wiadomo by oba te reduktory wchodziły w tym roztworze w jakąkolwiek reakcję z sobą. Taką stawiam tezę.
ODPOWIEDZ