Otworek 8x10
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
zladygin
- -# mod

- Kontakt:
Otworek 8x10
Zainteresowanych poinformuję, że negatyw z aparatu otworkowego opisywanego wyżej jest naświetlony w całości, bez winietowania. Nie pokażę go publicznie, bo wyszedł niedoświetlony w cieniach, co może być wynikiem złej oceny średnicy otworka. Poza tym udało mi się zaświetlić go przez niedomknięcie pokrywy orbitala, w którym wywołuję 8x10. Oczywiście, gdyby ktoś był zainteresowany prywatnie - to nie ma problemu.
Reasumując, twierdzenia o trudnościach z kątem widzenia powyżej 100 st oraz hipotetycznym kołem obrazowym nie znalazły potwierdzenia w praktyce. Opinia, że kąt widzenia aparatu otworkowego zależy od grubości blaszki z otworkiem też budzi moje wątpliwości, ale nie dysponuję dowodami empirycznymy, aby ją podważyć.
Reasumując, twierdzenia o trudnościach z kątem widzenia powyżej 100 st oraz hipotetycznym kołem obrazowym nie znalazły potwierdzenia w praktyce. Opinia, że kąt widzenia aparatu otworkowego zależy od grubości blaszki z otworkiem też budzi moje wątpliwości, ale nie dysponuję dowodami empirycznymy, aby ją podważyć.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
-
zladygin
- -# mod

- Kontakt:
Otworek 8x10
Zdecydowanie. Suszy się. Pstryknę i mogę Tobie podesłać.
-
Fredrixxon
- -#

Otworek 8x10
A to ciekawe. Wszystkie moje wczesne otworki winietowały jak dziurka od klucza. Dopiero te zrobione wg wskazań kalkulatora naświetlają ok.
Otworek 8x10
Ale te kalkulatory przecież nie uwzględniają głębokości otworu, a tym bardziej jego kształtu. A to od tego zależy ewentualne winietowanie.
-
Fredrixxon
- -#

Otworek 8x10
Ależ ja to rozumiem. Otworek 0,2 w blaszce 0,2 jest właściwie rurką. Dziwię się, bo stosując różne średnice (i blaszki) nie uzyskałem znacząco różnych efektów. Kalkulatory widocznie mają we wzorach spory zapas tego "koła orazowego".
Otworek 8x10
Taki otworek to rzeczywiście rura. Ja mam otworek w folii mosiężnej o grubości 0.025 mm: https://www.ebay.pl/itm/175138088195?var=474329042443
Otworek 8x10
W uproszczeniu działa to tak.
Rysujesz prostokąt o bokach a i b,
Gdzie
a - grubość blaszki
b- średnica otworu
Kreślisz przekątne, mierzysz kąt. między nimi. Oczywiście między przekątnymi opartymi o punkty końcowe boku b.
I teraz uwaga, nie trzeba rysować a = 0,1 mm b = 0,2.
Wystarczy zachować proporcje. 10/20, łatwo narysować i zmierzyć nawet szkolnym kątomierzem.
Oczywiście to wyżej to tylko ogląd sytuacji, ale wystarczający by się nie zdziwić.
A winietowanie to nie tylko "kąt widzenia", ale też odległość miejsca na negatywie od otworka. By to wyeliminować należałoby kłaść emulsję na sferze, co z oczywistych względów jest niewykonalne.
Rysujesz prostokąt o bokach a i b,
Gdzie
a - grubość blaszki
b- średnica otworu
Kreślisz przekątne, mierzysz kąt. między nimi. Oczywiście między przekątnymi opartymi o punkty końcowe boku b.
I teraz uwaga, nie trzeba rysować a = 0,1 mm b = 0,2.
Wystarczy zachować proporcje. 10/20, łatwo narysować i zmierzyć nawet szkolnym kątomierzem.
Oczywiście to wyżej to tylko ogląd sytuacji, ale wystarczający by się nie zdziwić.
A winietowanie to nie tylko "kąt widzenia", ale też odległość miejsca na negatywie od otworka. By to wyeliminować należałoby kłaść emulsję na sferze, co z oczywistych względów jest niewykonalne.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
zladygin
- -# mod

- Kontakt:
Otworek 8x10
Jureczku, teoretycznie masz rację, ale tylko w przypadku, gdy średnica otworka jest porównywalna do grubości materiału, w którym jest wykonana, a i tak dyfrakcja powoduje, że koło obrazowe jest większe niż Twoje papierowe wyliczenie. W praktyce średnica otworka jest o dwa-trzy rzędy większa od grubości materiału, więc zjawisko, które opisujesz przy fotografowaniu nie ma większego znaczenia.
Winietowanie praktycznie wynika tylko z różnic w odległościach od materiału światłoczułego do otworka. W przypadku opisywanego aparatu 8x10 odległość wynosi od 95 na środku do 190 mm w rogach, co daje około 1 eV. Znaczący efekt jest widoczny wyłącznie po podkręceniu kontrastu w cyfrowej obróbce skanu (Aka - do tablicy).
Średnica otworka - im mniejsza, tym (teoretycznie) obraz ostrzejszy. W praktyce mamy jednak do czynienia z coraz to większą interferencją. Dlatego wylicza się średnicę optymalną dla danej odległości obrazowej. Wzory uwzględniają długość fali, zazwyczaj dla okolic barwy zielonej.
Mam trochę praktyki w otworkowaniu...
Winietowanie praktycznie wynika tylko z różnic w odległościach od materiału światłoczułego do otworka. W przypadku opisywanego aparatu 8x10 odległość wynosi od 95 na środku do 190 mm w rogach, co daje około 1 eV. Znaczący efekt jest widoczny wyłącznie po podkręceniu kontrastu w cyfrowej obróbce skanu (Aka - do tablicy).
Średnica otworka - im mniejsza, tym (teoretycznie) obraz ostrzejszy. W praktyce mamy jednak do czynienia z coraz to większą interferencją. Dlatego wylicza się średnicę optymalną dla danej odległości obrazowej. Wzory uwzględniają długość fali, zazwyczaj dla okolic barwy zielonej.
Mam trochę praktyki w otworkowaniu...