Tak samo jak w fotografii tradycyjnej.
Jakość odczynników chemicznych a obróbka negatywu i papieru
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Napisałem Ci co i jak trzeba zrobić - wyeliminować wszystkie podejrzane lub nietrafione składniki. Papier masz nie ten co trzeba do normalnie kontrastowych negatywów, wywoływacz podejrzewasz co do jakości składników to co tu kombinować? Papier normalny, wywoływacz fabryczny za trzy dychy za 1 litr Fomy Universal lub podobny i nie wiem co jeszcze mógłbyś zmienić. Tak w ogóle to strasznie zagmatwujesz zarówno proces jak i komunikację z forumowiczami. Odnoszę wrażenie jakbyś chciał za wszelką cenę oddalić w nieskończoną przyszłość poprawną diagnozę i wyeliminowanie przyczyn niskiego kontrastu powiększeń. Ja wymiękam...
Jeśli jest takie Wasze zdanie, pojechałem do Łodzi i kupiłem Ilford MGRC Pearl. Zobaczę co się zmieni, przy stosowaniu bez filtra i z filtrem gradacyjnym.
Czarno widzę drogę do sukcesu. "Wasze" zdanie akurat jest zupełnie inne. Wszystkie głosy w wątku jak krew w piach...
Zastanawiam się jaki użyć wywoływacz do tych papierów ? Jaki użyć ? Ale zrobiony samemu.
Przeglądam The Darkroom CookBook i w dziale Wywoływacze Neutralno-tonowe mamy: Agfa 100, Agfa 125, Ansco 130, także odmiana wg Adams'a, D-1, E-72, Ilford ID-20, Kodak D-72. Interesuje Cię któraś receptura? Poczytaj i ew. napisz, która.
Bardzo dziękuję, poradzę sobie.
No, Włodek, niepotrzebnie wyciągałem i przeglądałem księgę... Zapiszę to sobie na przyszłość. Choć starałem się być pozytywnie nastawionym, finalnie odnoszę wrażenie, że nie szanujesz czasu innych.
Chłopie, podziękowałem Tobie, dałeś mnie wskazówki, dalej nie chciałem Cibie obarczać, ja mam "darkroom" na dysku, więc mam do dyspozycji pod ręką, Nie wiem dlaczego tak iterpretujesz moją odpowiedź.
miki11, jak się pacjent uprze...
aka, u mnie takie "Bardzo dziękuję, poradzę sobie" jest jasny synonimem ruskiego "idi na *uj", stąd moja reakcja.
"Bardzo dziękuję"
Poprzedzone zawracaniem d...
Poprzedzone zawracaniem d...
Ostatnio zmieniony 27 sty 2026, 15:38 przez aka, łącznie zmieniany 1 raz.
Wlodek, niby chcesz pomocy a i tak robisz po swojemu. Poczytaj wątek jeszcze raz i spróbuj postąpić zgodnie z poradami kolegów. Najlepiej zacznij od papieru stałogradacyjnego normalnego. Jeżeli upierasz się przy multi to pierwsze powiększenia naświetlaj stosując np. filtr nr2 Ilforda. Tyle tylko chciałbym dodać do tego co napisali koledzy.
Fan Pentax'a.
Czy Twoj wywolywacz jest swiezy, tzn rozmieszany przed sesja? Moze uzywasz takiego sprzed tygodnia po poprzedniej sesji, ktory ma juz mase srebra w sobie i powietrza?
Jesli tak, sprobuj zawsze uzyc swiezego to resultat bedziesz miec lepszy i zawsze ten sam.
Jesli tak, sprobuj zawsze uzyc swiezego to resultat bedziesz miec lepszy i zawsze ten sam.