Mamy obecnie mróz na zewnątrz nawet poniżej -20*C jak daje rade Wasz sprzęt 20-sto ,30-sto a może 40-sto letni? bo u mnie Biometar 120/2.8 - przysłona zatrzymała się.
Fotografia zimą
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Fotografia zimą
Witam.
Mamy obecnie mróz na zewnątrz nawet poniżej -20*C jak daje rade Wasz sprzęt 20-sto ,30-sto a może 40-sto letni? bo u mnie Biometar 120/2.8 - przysłona zatrzymała się.
Uzależniony od fotociemni .
Fotografia zimą
Takie mrozy jak obecnie nie powinny mieć zauważalnego wpływu na pracę sprzętu - o ile jest on sprawny.
Zablokowanie przysłony w Twoim Biometarze wynika prawdopodobnie z tego, że na listki przysłony przedostał się olej uwolniony ze smaru w helikoidzie. O ile w wyższej temperaturze nie musi to powodować problemu, to na mrozie mineralny olej gęstnieje dodatkowo zwiększając opór, co finalnie prowadzi do zablokowania przysłony.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Fotografia zimą
Daje, daje - byle wiatru nie było.
Przy słonecznej i bezwietrznej pogodzie taka temperatura nie utrudnia fotografowania jakoś bardzo.
_________________________________________________________________________________