color C-41 w chemi cz-b
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
color C-41 w chemi cz-b
Trafił mi się naświetlony film (Reala) w kupionej kasecie. Nie będę się kłopotał wywołaniem w procesie C-41, ale chcę spróbować wywołania jak film cz-b. Znalazłem w sieci info - wywołać w HC-110 z parametrami dla HP-5+, ale może ktoś z forumowiczów ma praktyczne doświadczenie z takim eksperymentem?
color C-41 w chemi cz-b
O, bardzo ciekawy temat, też jestem zainteresowany.
Na tym się będę wzorował: https://jcstreetwolf.wordpress.com/2014 ... velopment/ Wezmę FX-55 zamiast Xtola i czas dla HP5+.
color C-41 w chemi cz-b
miki11, film wyszedł bardzo ciemny, może coś się zeskanuje, ale nie wiem kiedy był naświetlony. Wkurzyłem się trochę bo nic ciekawego na nim nie ma. Trochę mnie zdziwił koncentrat "B' w glikolu (FX-55) swoją cytrynową barwą. Był zrobiony 2 m-ce temu i jakoś nie przypominam sobie takiego koloru. Jakie masz doświadczenie?
color C-41 w chemi cz-b
W koncentracie ma barwę kawy rozpuszczalnej, a po rozcieńczeniu raczej taki odcień mało nasyconego brązu-pomarańczy. Prawdopodobnie rozmawiamy o tym samym kolorze, tylko że faceci znają jedynie trzy kolory: fioletowy, fest-czerwony i fest-zielony
W sieci jest ogrom tekstów o rzekomej takiej możliwości i o ile samo wywołanie negatywu w tym filmie jest możliwe, to użyteczność tego wywołania jest problematyczna.
Już kiedyś o tym pisałem.
Barwny materiał posiada komponenty barwników w emulsji, one się wywołują, a niewykorzystane w procesie tworzenia obrazu są usuwane w WYBIELACZU. I to jest główny problem.
Utrwal niewywołany barwny film, to praktycznie nie zmieni swojego wyglądu, nie stanie się przeźroczysty jak cz-b, tylko będzie taki sam ciemny, bardzo słabo przepuszczający światło.
Kłopot polega na tym, że jak użyjesz wybielacza, to usuniesz też obraz srebrowy, czyli Twój cz-b negatyw. I kółko się zamyka. Należałoby użyć czegoś co te barwniki wybieli, nie ruszając srebra.
Już kiedyś o tym pisałem.
Barwny materiał posiada komponenty barwników w emulsji, one się wywołują, a niewykorzystane w procesie tworzenia obrazu są usuwane w WYBIELACZU. I to jest główny problem.
Utrwal niewywołany barwny film, to praktycznie nie zmieni swojego wyglądu, nie stanie się przeźroczysty jak cz-b, tylko będzie taki sam ciemny, bardzo słabo przepuszczający światło.
Kłopot polega na tym, że jak użyjesz wybielacza, to usuniesz też obraz srebrowy, czyli Twój cz-b negatyw. I kółko się zamyka. Należałoby użyć czegoś co te barwniki wybieli, nie ruszając srebra.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
color C-41 w chemi cz-b
W życiu bym nie naświetlił kolorowego negatywu żeby go wywołać w chemii cz-b. Ten film był w kasecie kupionej na aukcji. Wiedziony ciekawością czy może jest tam jakaś podkasana Szwedka (kaseta ze Szwecji), ale niechętny do ceregieli z C-41 wywołałem jak wyżej pisałem. Szwedki nie ma
Skan liniowy, kolor, pozytyw, odwrócony w negfix8, konwersja do cz-b w IrfanView. Przykład w załączeniu.
color C-41 w chemi cz-b
pokaż negatyw
skan wygląda wyjątkowo dobrze.
skan wygląda wyjątkowo dobrze.
color C-41 w chemi cz-b
Z tego co kiedyś wyczytałem to tak wywołane negatywy kolorowe, raczej trudno się kopiuje powiększalnikiem że względu na pomarańczową maskę. Natomiast skanowanie daje ponoć bardzo dobre rezultaty.
Fan Pentax'a.
color C-41 w chemi cz-b
Lepiej, że zamiast Szwedki wyszło czarne, niż miałby być uśmiechnięty biały niedźwiedź 
A skąd ma się w cz-b wywoływaczu pojawić pomarańczowa maska? Przecież to wynik barwnego wywoływania.
color C-41 w chemi cz-b
Byle jakie zdjęcie negatywu na tle białego ekranu monitora. Nie dam rady uzyskać ostrego obrazu, ale kolor widać. To raczej nie jest maska jak na filmie wywołanym w procesie C-41, chyba. Swoją drogą nie mogę zrobić zdjęcia negatywu na przeglądarce bo na ekranie telefonu mam wędrujące paski zamiast jasnego tła.
color C-41 w chemi cz-b
No raczej. Negatyw jest bardzo gęsty. Załączam skan liniowy jako pozytyw do odwrócenia. Gdyby nie negfix8 nie wiem czy ktoś by go odwrócił i uzyskał obraz pozytywowy czytelny. Może ktoś spróbuje? Musiałbym gdzieś wystawić plik .tif ale to 200+ MB.