Potrzebny patent na rozebranie bloku optycznego

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Tak, wiem, tutaj mamy nawet diagram:

https://global.canon/en/c-museum/product/fd189.html

ale zrobię zdjęcia przedniego członu, wtedy będzie jasne.
-#

Post autor: mrek »

miki11 pisze: 14 sty 2026, 10:02 Naprawiacie obiektywy pod kołdrą? :-)
W latach 80'tych przywiozłem z Hamburga twardy dysk Winchester (miał ze 20MB wielkości) i okazał się uszkodzony. Naprawiał mi to ktoś w Krakowie i zachwalał, że utrzymuje reżim czystości, rozkręcając go pod... prześcieradłem (sic!).
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
miki11
-#

Ok, mam zdjęcia. Znany nam schemat optyczny to:

schemat_first_block.jpg
schemat_first_block.jpg (85.25 KiB) Przejrzano 25 razy

Trzy soczewki zaznaczone żółtym kolorem na pewno siedzą wewnątrz obiektywu (miałem je oddzielnie w ręku), widać je w centrum w jednym zespole:

DSCF7036.jpg

Czerwona soczewka to ta, którą uparcie szlifuję, jej nie ma na zdjęciach, normalnie jest zamontowana za tą niebieską. Widać to na zdjęciu, powinna być wkręcona u góry:

DSCF7038.jpg

I zostaje niebieska, przednia soczewka (jeśli ufać schematowi - jedna). Tylko... nie zgadza się grubość i kształt tej soczewki z tym, co mamy narysowane na schemacie. Być może Canon celowo chciał ukryć prawdziwą jej budowę, biorę to po uwagę. Ale po co w takim razie wcięcia na klucz palcowy po obu stronach bloku? Dlaczego takie wcięcia są też (jeśli się dokładnie przyjrzeć) w środku? No i ta grubość oraz nieregularny kształt patrząc od przodu i od tyłu. To ewidentnie wygląda, jak dwie soczewki. Ale ja się nie znam :-) To tylko takie obserwacje.

DSCF7041.jpg
DSCF7052.jpg
DSCF7057.jpg
DSCF7060.jpg

mrek pisze: 15 sty 2026, 10:42 Naprawiał mi to ktoś w Krakowie i zachwalał, że utrzymuje reżim czystości, rozkręcając go pod... prześcieradłem (sic!).
Prawdopodobnie było tak odpowiednie ciśnienie, wilgotność i temperatura, co pozwoliło osiągnąć sukces :-)