No tak, na stronie ebay.pl był w cenie VAT ale tylko od ceny przedmiotu, pełen VAT pojawił się w podsumowaniu. Takie połowiczne pokazanie w ofercie kosztów.
Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
PS.
Linkowana wcześniej oferta, publikowana w ebay.pl:
I ta sama oferta widoczna w ebay.com:
Cena w polskiej odsłonie ebay wyższa o 23% niż cena widoczna w ebay.com
Linkowana wcześniej oferta, publikowana w ebay.pl:
I ta sama oferta widoczna w ebay.com:
Cena w polskiej odsłonie ebay wyższa o 23% niż cena widoczna w ebay.com
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Najważniejsze jest to, że w momencie odbioru przesyłki nic nie dopłacam (poza kwotą 8,50 zł o ile dostarcza ją PP).
I jeszcze jedno. Często w ofertach widoczna jest opcja negocjacji ceny - w przypadku skorzystania z takiej możliwości odnośnie towarów spoza UE należy formułować propozycje biorąc za punkt wyjścia ceny z ebay.com.
Jeśli zaproponuje się kwotę niższą niż widoczna w ebay.pl to może się ona okazać wyższa niż cena oczekiwana przez sprzedawcę i zostanie przez niego bardzo chętnie zaakceptowana. Tyle, że my zapłacimy więcej niżbyśmy zapłacili nie negocjując ceny.
_________________________________________________________________________________
Tak jest gdy ebay VAT naliczy. Ten myk na ebay.pl to zwykłe wprowadzanie w błąd bo pokazuje "część prawdy" o całkowitych kosztach. Zadziwiające jest to, że jest taka różnorodność sposobu rozliczeń. Wybierają opłacenie VAT na ebay w zakupie z Kanady zapłaciłem więcej za wysyłkę i dodatkowo za pobranie VAT co sumie stanowiło 7% w łącznym koszcie. W innych sytuacjach jest ok, cena+wysyłka + VAT ad ich sumy.
Kupiłem w kwietniu 2025 na eBay filtr 85B 49mm. Sprzedawca z Kanady. Cena była 5,99 USD
https://www.ebay.pl/itm/286470932946
Przesyłka nierejestrowana (bez możliwości śledzenia) 9,99 USD
eBay doliczył VAT 3,68 USD (23%)
Faktura była wystawiona przez eBay Germany

EDIT: Zapomniałem dodać: Podczas odbioru na Poczcie kazali mi dopłacić chyba 15 zł. To na pewno nie było 8.50 zł.
https://www.ebay.pl/itm/286470932946
Przesyłka nierejestrowana (bez możliwości śledzenia) 9,99 USD
eBay doliczył VAT 3,68 USD (23%)
Faktura była wystawiona przez eBay Germany

EDIT: Zapomniałem dodać: Podczas odbioru na Poczcie kazali mi dopłacić chyba 15 zł. To na pewno nie było 8.50 zł.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 23:08 przez Spektrum, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedawca z Japonii musiał sobie pomyśleć, że jestem strasznym sknerą, skoro przy zakupie towaru w cenie kilkudziesięciu dolarów, nie wiedząc że to tak działa zaproponowałem mu cenę raptem o jednego dolara niższą.
Ale niewiele brakło, żeby uznał mnie za dobroczyńcę, który oferuje mu cenę wyższą niż on sam oczekiwał.
Ale niewiele brakło, żeby uznał mnie za dobroczyńcę, który oferuje mu cenę wyższą niż on sam oczekiwał.
Chyba nie jest jak piszesz, bo w polskiej odsłonie ebaya koszt przesyłki też jest wskazywany łącznie z vatem.
Przykładowo, oferta z ebay.com:
I ta sama oferta na ebay.pl: