Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
OK dzięki, nie mogę zrozumieć, nigdy takiego nie miałem, owszem robiło się tak, ale wtedy to było świadomie, na zakładki do książek.Całą chemię z Aktynu odłożyłem, do usunięcia.
A to mnie zaskoczyłeś - pierwszy raz to zrobiłem.
Ja się naciąłem. Pisałem o tym: fx-55-skladnik-a-nie-dziala-t17151.html
Dzięki za podpowiedź, ja to spotkałem na chyba angielskiej stronie, tłumaczyłem przez translator, widocznie źle mi przetłumaczył.
To jeden błąd się znalazł, ale w FX 18 jego nie ma, a film jest taki sam, cały jasny, jakby emulsji nie było. To mnie zastanawia, czy ten Fenidon jest zły i taki efekt.
To jeden błąd się znalazł, ale w FX 18 jego nie ma, a film jest taki sam, cały jasny, jakby emulsji nie było. To mnie zastanawia, czy ten Fenidon jest zły i taki efekt.
Widzę, że w sieci są obie formuły. Trzeba spytać praktyków jak jest.Wlodek pisze: ↑06 sty 2026, 17:50 Dzięki za podpowiedź, ja to spotkałem na chyba angielskiej stronie, tłumaczyłem przez translator, widocznie źle mi przetłumaczył.
Tu np. mam taki przepis.
- Załączniki
-
- XTol.pdf
- (21.16 KiB) Pobrany 9 razy
Też kupiłem ten fenidon z Aktynu 10 lipca 2025 bo miałem w planie zmontować wywoływacz typu Diafine z tego naszego forumowego chyba 18 stronicowego wątku, ale jak zacząłem czytać o tym, że jest niepewny to sobie odpuściłem. Tylko wieczory wciąż długie i czasem nie ma co robić, to w sumie chyba się przełamię i wykonam mój plan z testami na krótkich odcinkach filmu po to żeby się przekonać czy ten fenidon jest rzeczywiście do utylizacji. Postaram się to zrobić w ciągu tygodnia i dam znać jak wygląda sytuacja u mnie.
A ja sczerze, mówiąc - pisząc, nie spałem pół nocy, ciągle myśląc co z tym wywoływaczem nie tak, nigdy wcześniej nic takiego mnie się nie zdarzyło, a obróbkę filmów składaną z odczynników to robię od początku lat 80, miesiąc temu robiłem Mikrophen - wszystko bez uwag, teraz użyłem pierwszy raz tylko chemii z Aktyn-u takiej: boraks i fenidon, pozostałe wcześniejsze zakupy z War.... i Ha.... (żeby kogoś nie irytowało) folia z filmu przezroczysta nawet na odcinku początkwym naświetlonym przy wkładaniu do aparatu. Szkoda tylko zakupów w tej firmie, odłożyłem wszystkie zakupione u nich (jakieś 200zł) wczoraj zamówiłem z innych firm H... i W...
Jeszcze jedno przyszło mnie na myśl, w składzie Xtol jest metanol w ilości 2,5cm3, ja wlałem 2,5ml , czy zrobiłem dobrze ?
Jestem po rozmowie z firmą H.... - w obecnej chwili np. hydrochinon tylko do kupna przez firmy, dostali prykaz, iż wiele odczynników jest rakotwórcze i zakaz sprzedarzy indywidualnym osobom. Dla fanów fotografii to tragedia.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2026, 10:12 przez Wlodek, łącznie zmieniany 1 raz.