Największy problem polega na tym, że nie kupisz w Polsce chemii do labów jeśli nie prowadzisz firmy.
Przepraszam bo narobiłem smaku, ale nie wspomniałem o tej podstawowej kwestii.
Nie znam żadnej hurtowni w Polsce, która by sprzedawała taką chemię w detalu, nie wystawiając faktury na firmę.
Myślę, że nie trzeba mieć koniecznie działalności fotograficznej wpisanej w PKD.
Można by zatem po prostu się dogadać z jakimś znajomym, prowadzącym jakąkolwiek działalność, żeby dokonał
zakupu, ale chyba lepiej jakby tego nie wprowadzał w koszty. Wiem, że już kiedyś były (chyba na tym forum) dywagacje, że później może się ktoś czepiać bo pozwolenia środowiskowe, bo BDO (bazy danych o odpadach). Myślę że jeśli nie kupuje się tego co 2 tygodnie i nie wprowadza faktur zakupu w koszty, to nie będzie większego problemu.
Potrzebujesz zakupić.
1. wywoływacz C-41
2. starter wywoływacza (około 100 zł za litr którego starczy na naprawdę bardzo długo)
3. wybielacz - najdroższa inwestycja
4. utrwalacz (tani jak barszcz - idealnie nadaje się także do utrwalania cz-b).
Jeżeli nie wywołujesz starych filmów sprzed roku bodajże 2002, to nie potrzebujesz stabilizatora.
Wystarczy zwykły Fotonal jako dodatek do kąpieli końcowej.
Po zmieszaniu chemii do roztworów 1 litr, postępujesz dalej już dokładnie tak jakbyś postępował w przypadku
zestawu domowego C-4.1
Polecam artykuł z bloga holenderskiego kolegi Koraks. Jeśli wolisz to mieć po Polsku to odpal to w Chrome.
Tłumaczenie na polski jest zaskakująco dobre:
https://tinker.koraks.nl/photography/wh ... y-at-home/
Tam masz wszystko wytłumaczone jeśli chodzi o mieszanie chemii. Polecam bo jest to napisane bardzo szczegółowo.
Nie przeraź się bo Koraks podaje informacje w realiach zakupów w jego kraju - tam trzeba kupować wszystko w opakowaniach handlowych czyli na przykład starter 6x1 litr, wywoływacz 2x 10 litrów itd. W naszym rodzimym Foxell.pl możesz kupować pojedyncze butelki.
Cinestil c41 w proszku, czasy wołania dla kolejnych filmów
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Akurat tego nie trzeba, testowane w Foxellu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Pamiętam, że jak się u nich rejestrowałem jako klient to niczego nie sprawdzali. Po prostu konto stało się od razu aktywne.
Oni po prostu muszą sprzedać to firmie. Nie ma znaczenia co ta firma robi.
Ponieważ trochę się zmieniła oferta FUJI HUNT i jest pewna różnica w porównaniu z tym co poleca Koraks, ja mogę polecić następującą chemię z Foxella.
1. WYWOŁYWACZ C-41
Jeśli będziesz miał spory przerób to polecam to: https://foxell.pl/c-41-wywolywacz-lr-1x ... -2239.html
Czyli 1x 10 litrów za 195 zł (wszystkie ceny będę podawał brutto)
Jeżeli będziesz działał z doskoku to bym kupił raczej to https://foxell.pl/c-41-wywolowacz-2x5l- ... -2068.html
2 x 5 litrów LV 60 AC za 238 zł
To są 2 zestawy po 5 litrów w jednym pudełku. Każdy zestaw to 3 butelki koncentratu. Przeznaczone dla laboratoriów o bardzo małym przerobie.
2. STARTER
W obu przypadkach wywoływaczy ten sam starter https://foxell.pl/c-41-starter-wywolywa ... p-503.html
Widzę że cena poszła w górę. Ja kupowałem w czerwcu jeszcze po 90 zł. Teraz jest 105 zł
Starter jest ten sam dla obu wywoływaczy ale mieszanie jest w innych proporcjach.
Ja kupuję 2 x 5 litrów LV 60 AC i mieszanie roztworu jest według tabelki na obrazku.

Nas interesuje druga pozycja od góry czyli TANK.
3. WYBIELACZ
https://foxell.pl/c-41ra-odbielacz-1x5l ... -1665.html
Czyli 1x 5 litrów za 350 zł. Jeśli kupisz 2x5 litrów to zapłacisz 590 zł.
4. UTRWALACZ
https://foxell.pl/c-41ra-utrwalacz-1x10 ... -1666.html
Cena spadła. Ja kupowałem 1 x 10 litrów za 69 zł. Teraz jest 66 zł.
EDIT: Pomyłka, jednak cena wzrosła bo kupiłem za 64 zł.
Zobacz wątek z tego forum, na temat tego konkretnie utrwalacza:
viewtopic.php?p=174088#p174088
No i to wszystko.
EDIT: Aha. Idź do apteki i kup strzykawki jednorazowe wraz z igłami.
Kilka większych 20ml, także 10ml oraz kilka insulinowych. Zobacz na obrazku opisującym mieszanie, że tam są podane bardzo precyzyjne ilości każdego składnika. Ważne żeby tego się trzymać i nie zaokrąglać.
Oni po prostu muszą sprzedać to firmie. Nie ma znaczenia co ta firma robi.
Ponieważ trochę się zmieniła oferta FUJI HUNT i jest pewna różnica w porównaniu z tym co poleca Koraks, ja mogę polecić następującą chemię z Foxella.
1. WYWOŁYWACZ C-41
Jeśli będziesz miał spory przerób to polecam to: https://foxell.pl/c-41-wywolywacz-lr-1x ... -2239.html
Czyli 1x 10 litrów za 195 zł (wszystkie ceny będę podawał brutto)
Jeżeli będziesz działał z doskoku to bym kupił raczej to https://foxell.pl/c-41-wywolowacz-2x5l- ... -2068.html
2 x 5 litrów LV 60 AC za 238 zł
To są 2 zestawy po 5 litrów w jednym pudełku. Każdy zestaw to 3 butelki koncentratu. Przeznaczone dla laboratoriów o bardzo małym przerobie.
2. STARTER
W obu przypadkach wywoływaczy ten sam starter https://foxell.pl/c-41-starter-wywolywa ... p-503.html
Widzę że cena poszła w górę. Ja kupowałem w czerwcu jeszcze po 90 zł. Teraz jest 105 zł
Starter jest ten sam dla obu wywoływaczy ale mieszanie jest w innych proporcjach.
Ja kupuję 2 x 5 litrów LV 60 AC i mieszanie roztworu jest według tabelki na obrazku.

Nas interesuje druga pozycja od góry czyli TANK.
3. WYBIELACZ
https://foxell.pl/c-41ra-odbielacz-1x5l ... -1665.html
Czyli 1x 5 litrów za 350 zł. Jeśli kupisz 2x5 litrów to zapłacisz 590 zł.
4. UTRWALACZ
https://foxell.pl/c-41ra-utrwalacz-1x10 ... -1666.html
Cena spadła. Ja kupowałem 1 x 10 litrów za 69 zł. Teraz jest 66 zł.
EDIT: Pomyłka, jednak cena wzrosła bo kupiłem za 64 zł.
Zobacz wątek z tego forum, na temat tego konkretnie utrwalacza:
viewtopic.php?p=174088#p174088
No i to wszystko.
EDIT: Aha. Idź do apteki i kup strzykawki jednorazowe wraz z igłami.
Kilka większych 20ml, także 10ml oraz kilka insulinowych. Zobacz na obrazku opisującym mieszanie, że tam są podane bardzo precyzyjne ilości każdego składnika. Ważne żeby tego się trzymać i nie zaokrąglać.
Jeszcze jedna uwaga związana z wybielaczem do C-41, ale żeby nie zaciemniać, napiszę to w nowym poście.
Masa osób używa wybielaczy opartych na bardzo tanim żelazicyjanku potasu i bromku potasu.
To alternatywny wybielacz używany w procesie ECN2. Dla procesu C-41 formuła wygląda tak:
700 ml woda (najlepiej destylowana)
80 g żelazicyjanek potasu
20 g bromek potasu
Woda do objętości 1 litr.
To wszystko. Żadnych dodatkowych składników, nie ma konieczności dostosowywania pH.
Żelazicyjanek potasu brzmi niebezpiecznie ale jest bezpieczny dopóki nie zaczniesz dodawać kwasu organicznego
do roztworu bo wtedy nastąpi wydzielanie kwasu cyjanowego czyli cyjanowodoru i można sobie zrobić kuku.
Po wywołaniu, musimy zastosować kąpiel STOP (około 2% roztwór woda + kwas octowy lodowaty), następnie bardzo dobrze płuczemy pod bieżącą wodą i stosujemy kąpiel oczyszczającą (20g siarczynu sodu na litr roztworu z wodą) , następnie płukanie i dopiero wtedy wybielacz żelazicyjankowy.
Kąpiele STOP + oczyszczająca są konieczne, ponieważ gdyby na emulsji pozostała chociaż odrobina wywoływacza, to pojawi się "błękit pruski" czyli czerwone / purpurowe plamy na wywoływanym filmie.
Ja stosowałem wybielacz żelazicyjankowy z powodzeniem. Żeby trochę zredukować ilość kąpieli, przygotowywałem kąpiel STOP+ oczyszczająca w jednej butelce. Po jednorazowym użyciu, kąpiel wylewałem.
Ponieważ kwas octowy rozkłada siarczyn sodu i może powstać dwutlenek siarki co się objawia smrodem, ja to buforowałem octanem sodu.
Proponowana formuła:
Woda (destylowana) 700ml
Siarczyn sodu 40g
Octan sodu bezwodny 30g
Kwas octowy (28% roztwór): 20ml (lub około 5.60 ml 99.5% kwasu octowego lodowatego)
Dopełnić wodą do 1 litra.
Taki roztwór ma pH około 5.1 - 5.4 i taka kwasowość w zupełności wystarczy do zastopowania wywoływania,
także dobrze oczyści film z wywoływacza i przygotuje do wybielania żelizicyjankiem potasu.
Oczywiście po tej kąpieli obowiązkowo płuczemy film ( 5 minut pod bieżącą wodą)
Czas wybielania około 3-4 minuty.
Konieczność utrzymania temperatury 38*C dotyczy wywoływania przez 3.15, późniejsze kąpiele już nie wymagają aż takiego reżimu temperaturowego ale bez przesady - unikaj gwałtownych zmian temperatury. Płukanie pod bieżącą wodą z kranu ale ciepłą - zmierz jaka jest temperatura wody z kranu zanim zaczniesz płukać.
Masa osób używa wybielaczy opartych na bardzo tanim żelazicyjanku potasu i bromku potasu.
To alternatywny wybielacz używany w procesie ECN2. Dla procesu C-41 formuła wygląda tak:
700 ml woda (najlepiej destylowana)
80 g żelazicyjanek potasu
20 g bromek potasu
Woda do objętości 1 litr.
To wszystko. Żadnych dodatkowych składników, nie ma konieczności dostosowywania pH.
Żelazicyjanek potasu brzmi niebezpiecznie ale jest bezpieczny dopóki nie zaczniesz dodawać kwasu organicznego
do roztworu bo wtedy nastąpi wydzielanie kwasu cyjanowego czyli cyjanowodoru i można sobie zrobić kuku.
Po wywołaniu, musimy zastosować kąpiel STOP (około 2% roztwór woda + kwas octowy lodowaty), następnie bardzo dobrze płuczemy pod bieżącą wodą i stosujemy kąpiel oczyszczającą (20g siarczynu sodu na litr roztworu z wodą) , następnie płukanie i dopiero wtedy wybielacz żelazicyjankowy.
Kąpiele STOP + oczyszczająca są konieczne, ponieważ gdyby na emulsji pozostała chociaż odrobina wywoływacza, to pojawi się "błękit pruski" czyli czerwone / purpurowe plamy na wywoływanym filmie.
Ja stosowałem wybielacz żelazicyjankowy z powodzeniem. Żeby trochę zredukować ilość kąpieli, przygotowywałem kąpiel STOP+ oczyszczająca w jednej butelce. Po jednorazowym użyciu, kąpiel wylewałem.
Ponieważ kwas octowy rozkłada siarczyn sodu i może powstać dwutlenek siarki co się objawia smrodem, ja to buforowałem octanem sodu.
Proponowana formuła:
Woda (destylowana) 700ml
Siarczyn sodu 40g
Octan sodu bezwodny 30g
Kwas octowy (28% roztwór): 20ml (lub około 5.60 ml 99.5% kwasu octowego lodowatego)
Dopełnić wodą do 1 litra.
Taki roztwór ma pH około 5.1 - 5.4 i taka kwasowość w zupełności wystarczy do zastopowania wywoływania,
także dobrze oczyści film z wywoływacza i przygotuje do wybielania żelizicyjankiem potasu.
Oczywiście po tej kąpieli obowiązkowo płuczemy film ( 5 minut pod bieżącą wodą)
Czas wybielania około 3-4 minuty.
Konieczność utrzymania temperatury 38*C dotyczy wywoływania przez 3.15, późniejsze kąpiele już nie wymagają aż takiego reżimu temperaturowego ale bez przesady - unikaj gwałtownych zmian temperatury. Płukanie pod bieżącą wodą z kranu ale ciepłą - zmierz jaka jest temperatura wody z kranu zanim zaczniesz płukać.
Tak sobie pomyślałem, jak wejdzie KSEF, to nie da się nie wpisać faktury z Foxella w koszty. Chyba zakupię trochę rzeczy na zapas...
Myślę, że to całkiem dobry pomysł. Dzięki, za sugestię.