Wizjer linhofa (najnowsza wersja, maska do 4x5). Do wielu ogniskowych, korekta paralaksy. Stan BDB, wszystko działa jak należy.
Cena: 1000 PLN
SPRZEDANE Linhof multifocus optical viewfinder
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
SPRZEDANE Linhof multifocus optical viewfinder
Ostatnio zmieniony 28 gru 2025, 13:47 przez Qarqonosh, łącznie zmieniany 1 raz.
[S] Linhof multifocus optical viewfinder
Informuje, że wizjer ma status "rezerwacja". Miłych i spokojnych Świąt dla Was wszystkich.
Czy ten wizjer tylko z Linhofem współpracuje?
Uzależniony od fotociemni .
Jedyne co mi przyszło do głowy to kwestia korekty paralaksy która może być jakoś zależna od odległości sanek od osi optycznej. Sprzedający pewnie wie co i jak. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, a rozważałem kupno takiego lub podobnego celownika.
Witajcie. Celownik w żaden sposób nie jest sprzeżony z mechanizmem ustawiana ostrości (co jest dla wszystkich oczywiste). Jest to w pełni autonomiczne urządzenie, w ktorym należy ustawić: ogniskawą (75, 90, 135, 150, 180, 210, 240, 250, 270, 300, 360) oraz odległość w metrach do obiektu (płaszczyzny ostrości) i to nam daje wgląd na "kadr". Podejrzewam że w linhofach wszystko jest skalibrowane tzn. oś optyczna obiektywu jest w odpowiednim położeniu (odleglości) w stosunku do osi optycznej wizjera. W innych kamerach, w związku z różną budową samych kamer ta odległość, oraz przesunięcie wizjera na obudowie przód / tył może nie dawać dokładnego kadrowania. Jednakże podejrzewam że są to różnice pomijanie bo wizjery te są stosowane z kamerami różnych producentów. Wiadome tez jest ze decydując się na wizjer w wielkim formacie rezygnujemy z dokładnego kadrowania jakim jest kadrowanie na matówce. Ja stosowałem go na dwa różne sposoby:
1. Jako samodzielny wizjer do kadrowania bez wyciągania kamery.
2. Jako wizjer do kadrowania w połączeniu z dalmierzem w linhofie bez patrzenia na matówkę.
W obu przypadkach działa bardzo dobrze.
M
1. Jako samodzielny wizjer do kadrowania bez wyciągania kamery.
2. Jako wizjer do kadrowania w połączeniu z dalmierzem w linhofie bez patrzenia na matówkę.
W obu przypadkach działa bardzo dobrze.
M
Po prostu wizjer do szybkiego street foto 
SPRZEDANE. DZIĘKUJĘ. PRZYPOMINAM ŻE JEST JESZCZE OBIEKTYWU