Gossen "Sześć pomidorów"

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Z_photo
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

Post autor: Z_photo »

Funkcjonuje ugruntowana opinia, bazująca na doświadczeniach praktycznych, że fotoogniwa selenowe w światłomierzach z czasem tracą czułość, przez co urządzenia stają się mało lub zupełnie nieprzydatne.
Jak się jednak okazuje nie zawsze tak jest, o czym przekonałem się osobiście nabywając starego Gossena Sixtomat - a to ze względu na jego formę i atrakcyjne wzornictwo. Światłomierz ten po oczyszczeniu (bo ma być włączony do kolekcji, czyli musi ładnie wyglądać) okazał się całkowicie sprawny - jego wskazania nie różnią się od wskazań współczesnego cyfrowego Sekonika, bez względu czy mierzę światło padające czy odbite. Prawidłowe wskazania występują w całym zakresie pomiarowym Gossena, czyli od ok. EV1 do EV19 - nie ukrywam, że jest to dla mnie zaskoczeniem.
Wynika z tego, że światłomierze selenowe zbudowane z wykorzystaniem dobrej jakości i prawidłowo zmontowanych podzespołów, jeśli są prawidłowo eksploatowane (czyli nie wystawiane na długotrwałe działanie światła) mogą dzielnie służyć nawet po ok. 70 latach.
PC040007_DxO-Resizer-1024M.jpg
PC040006_DxO-Resizer-1024M.jpg
Ostatnio zmieniony 04 gru 2025, 17:38 przez Z_photo, łącznie zmieniany 1 raz.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
aka
-#

Gossen Sześć pomidorów

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 04 gru 2025, 11:58 mogą dzielnie służyć nawet po ok. 70 latach.
Mam Agfę Silette SK kupioną za grosze dla futerała i ze zdziwieniem stwierdziłem, że wskazania są poprawne.
Z_photo
-#

Gossen Sześć pomidorów

Zobaczymy jak będzie z kolejnymi, zakupionymi przeze mnie światłomierzami które do mnie jadą i które chcę włączyć do kolekcji.
_________________________________________________________________________________
Awatar użytkownika
mrek
-#

Gossen Sześć pomidorów

Post autor: mrek »

Z_photo pisze: 04 gru 2025, 13:28 Zobaczymy jak będzie z kolejnymi, zakupionymi przeze mnie światłomierzami które do mnie jadą i które chcę włączyć do kolekcji.
Mam Electro Bewi Super. Model sprzed wojny. Owszem, wskazówka mu lata, ale już nie ta czułość.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Z_photo
-#

Gossen Sześć pomidorów

mrek pisze: 04 gru 2025, 16:17 Mam Electro Bewi Super. Model sprzed wojny. Owszem, wskazówka mu lata, ale już nie ta czułość.
Do mnie jedzie w wersji standard.
Wygląda świetnie ale nie liczę na to, żeby można było na nim polegać.
Trzeba jednak przyznać, że projektanci i spece od wzornictwa przemysłowego sprzed kilkudziesięciu lat mieli fantazję - światłomierze Bertam / Bewi są świetnym tego przykładem https://www.google.com/search?client=fi ... Wv4kA,st:0 .
Awatar użytkownika
mrek
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

Od takiego zacząłem na początku lat 70'tych. Mierzył poprawnie.
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

Post autor: morotegari »

Z_photo pisze: 04 gru 2025, 16:52 Trzeba jednak przyznać, że projektanci i spece od wzornictwa przemysłowego sprzed kilkudziesięciu lat mieli fantazję
Fakt :-D Inny przykład to Zeiss Ikon Diaphot, ten z pentagramem :mrgreen: Cudeńko!
Z_photo
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

morotegari pisze: 04 gru 2025, 22:30 (...) Zeiss Ikon Diaphot, ten z pentagramem :mrgreen: Cudeńko!
Faktycznie, oryginalny jest http://www.jollinger.com/photo/meters/m ... aphot.html
Takich zegarkowych światłomierzy ale już fotoelektrycznych z igłą galwanometru było kilka, np.:
http://www.jollinger.com/photo/meters/m ... ronos.html
http://www.jollinger.com/photo/meters/m ... ostar.html
Awatar użytkownika
mrek
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

Z_photo pisze: 04 gru 2025, 16:52 Do mnie jedzie w wersji standard
Przez kilkadziesiąt lat nie wiedziałem, że to Bewi ma taki przezierny światłomierz jako dodatkową opcję szybkiego pomiaru. Okienko pod spodem korpusu.
Dopiero w dobie Internetu doczytałem.
Z_photo
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

mrek pisze: 05 gru 2025, 06:14 (...) Bewi ma taki przezierny światłomierz jako dodatkową opcję szybkiego pomiaru. Okienko pod spodem korpusu.
To jest zdaje się takie okienko, w którym mozna dostrzec cyferki - te na które pozwalają aktualne warunki świetlne. Wykorzystuje się zjawisko ekstyncji (czy jakoś tak) i miało to stanowić wsparcie przy bardzo słabym oświetleniu, kiedy igła galwanometru zasilanego z fotoogniwa już nie daje rady.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

Z_photo pisze: 06 gru 2025, 10:42
mrek pisze: 05 gru 2025, 06:14 (...) Bewi ma taki przezierny światłomierz jako dodatkową opcję szybkiego pomiaru. Okienko pod spodem korpusu.
To jest zdaje się takie okienko, w którym mozna dostrzec cyferki - te na które pozwalają aktualne warunki świetlne. Wykorzystuje się zjawisko ekstyncji (czy jakoś tak) i miało to stanowić wsparcie przy bardzo słabym oświetleniu, kiedy igła galwanometru zasilanego z fotoogniwa już nie daje rady.
Tak. Trzy cyferki w nim. Ale sądziłem, że to do szybkich pomiarów. Sądziłem, albo widziałem gdzieś w sieci.
Z_photo
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

Z instrukcji obsługi:

Obsługa światłomierza optycznego.
Gdy światło jest bardzo słabe (np. fotografia w pomieszczeniach, nocna, księżycowa, w kościołach, wąwozach itp.) i gdy fotoelement elektryczny nie jest wystarczająco czuły, aby wpływać na igłę, używa się światłomierza optycznego. Pochyl otwarte urządzenie do przodu, umieść soczewkę (1) zamocowaną w podstawie blisko oka (rys. 4) — nie należy zdejmować okularów — i skieruj urządzenie dokładnie na fotografowany obiekt. Rys. 4. Jak trzymać urządzenie podczas pracy z światłomierzem optycznym.

bewi_optical_meter.jpg
bewi_optical_meter.jpg (14.65 KiB) Przejrzano 49 razy
Aby zapobiec przedostawaniu się światła z boku, należy objąć prawą ręką matówkę światłomierza optycznego. Po 5 sekundach najwyższa liczba, czytelna bez zmęczenia oczu, jest prawidłową wartością światła dla tego pomiaru. W wątpliwych przypadkach należy użyć wartości pośredniej (np. gdy odczytana jest cyfra 2, a cyfra 3 pojawia się słabo, należy użyć wartości 2,5).
Ustawia się taśmę pomiarową wartości światła (e) dokładnie tak samo, jak po pomiarze elektrycznym, ustawiając ^ . wyżej wymienioną cyfrę na światło emulsji, a następnie odczytuje się ekspozycje i zatrzymuje się, jak już wyjaśniono.
Ogólnie rzecz biorąc, światłomierz optyczny nie jest często używany. Ale jeśli udało Ci się dzięki niemu zrobić piękne zdjęcia, nigdy nie będziesz chciał się bez niego obejść. W ten sposób uświadomisz sobie, że to połączenie ze światłomierzem optycznym sprawia, że ​​światłomierz elektryczny jest idealnym narzędziem do każdego pomiaru.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

No szacun.
Z_photo
-#

Gossen "Sześć pomidorów"

mrek pisze: 06 gru 2025, 20:46No szacun.
Faktycznie, pomysłodawcom tego światłomierza jest on należny, np. za obiektyw wysuwający się automatycznie z górnej pokrywy wraz z jej otwarciem, rzutujący obraz sceny na fotoogniwo. Dzięki takiemu rozwiązaniu kąt pomiaru może być mniejszy niż w wielu innych światłomierzach selenowych.
ODPOWIEDZ