to srednio mozna mowic o blyszczacej powierzchni....
Fomabrom Variant - nowy błysk
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Wiesz, matowy papier, jeśli ususzysz emulsją do dołu na szybie też jest błyskiem. Producent rozumie "błysk" przez wykończenie powierzchni papieru przed obróbką, moim zdaniem. Mniejsza z tym.
Nie, nie wiem. Wiem natomiast, ze matowy papier nie mozna zrobic nawet na polmat. Na szybie przykleja sie tak, ze mozna go tylko szpachelka zdjac.
Dzis juz nikt nie pamieta, ze kiedys mozna bylo kupic maty, polmaty, blyski, polblyski, welwety, perly, jedwabie, plotna... Blysk to blysk, tak sie oznacza papier, ktory suszysz jak lustro. jesli to nie jest lustro, to jes "polblysk" :)
a to ze foma zmienia sobie receptury czy technologie, to niestety jest bolaczka tej firmy. Jesli faktycznie cos zmienili, to tak juz jest....
Były kiedyś baryty jak lustro "z marszu"? Ja używam jeszcze czasem fotonbromów oznaczonych jako "glossy". Do niedawna miałem też zapasy agfy mcc i iflorda (obydawa błyszczące papiery). One wszystkie podobnie wyglądały w kwestii powierzchni), ale lustro tylko otrzymywałem po szybie...
Nie. shovax, ma rację. Błysk wychodzi gdy wysuszysz na błysk. To nie cerata. To baryt, który gdy zostawisz do do wysuszenie na wolnym powietrzu, będzie miał wyraźną strukturę papieru. Zresztą dokładnie tak jak przed obróbką. Jak otworzysz paczkę ceraty to papier jest błyszczący, a baryt nie, baryt ma połysk od emulsji, ale nie jest jak lustro, cerata jest.
A teraz odnośnie "mat". Papier matowy położony na chromowanej blasze suszarki, lub przyklejony do szyby stroną emulsyjną, nigdy nie osiągnie lustrzanej powierzchni.
Bo tak to działa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"