Zapach glikolu nie jest specjalnie nieprzyjemny.
Fomapan 100 w FX55
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Fomapan 100 w FX55
To TEA tak dawała
glikol to przy tym pikuś
Fomapan 100 w FX55
U mnie podobnie - żadnych szczególnych wrażeń zapachowych nie doświadczyłem.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Fomapan 100 w FX55
Ja to katar mam i z reguły nic mi nie przeszkadza
Może masz jakiś przeterminowany odczynnik?
a to na pewno trietyloamina (CAS: 121-44-8) czy może trietanoloamina (CAS: 102-71-6)? pierwsza pachnie normalnie, jak amina, druga daje srogo amoniakiem po nozdrzach.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Fomapan 100 w FX55
Z tego co obserwuję to NLP niczego w kwestii ziarna raczej nie zmienia. Natomiast ja się naprawdę bardzo pilnuję jeśli chodzi o mieszanie w trakcie wywoływania oraz o pilnowanie temperatury - wszystkie odczynniki i koreks a nawet woda do płukania stoją w pojemniku z wodą więc nie ma między nimi różnicy temperatur. Być może to jest powodem, że u mnie tak wychodzi.Z_photo pisze: ↑08 lis 2025, 19:46Zastanawiam się jaki udział w doskonałej jakości skanów które prezentujesz ma metoda digitalizacji, w szczególności oprogramowanie Negative Lab Pro.
Sam "skanuję" aparatem cyfrowym i nie otrzymuję tak bezziarnistych obrazów, choć również wywołuję negatywy w FX-55. Jednak w celu odwrócenie negatywu na pozytyw używam tylko dwóch narzędzi - desaturacji i krzywej tonalnej.
Fomapan 100 w FX55
Użyłem tej drugiej, czyli:
Nazwa odczynnika: TRIETANOLOAMINA
Nazwa odczynnika (ang.): Triethanolamine
Synonimy: tri-(2-hydroksyetylo)amina
Gatunek: czysty
Wzór sumaryczny: C6H15NO3
Masa molowa [g/mol]: 149.19
Pojemność [ml]: 100
Numer WE: 203-049-8
Numer CAS: 102-71-6
i amoniaku nie poczułem. Może dlatego, że te 30 ml zniknęło w 150ml glikolu błyskawicznie.
Ta pierwsza wg wiki "Jak większość amin ma nieprzyjemny dla człowieka, rybi zapach." (aż mi się przypomniał pewien film Dino Risiego
Pytanie zasadnicze - która występuje w formule PC-TEA i FX-55?
Fomapan 100 w FX55
Ta. Tyle, że to nie ona "daje amoniakiem". Tutaj jest delikatny, "rybny" zapaszek. Trietyloaminę, kupiłem omyłkowo za pierwszym podejściem i owszem, amoniak dawał o sobie znać srogo.
Do tego trietanoloamina jest gęstsza / bardziej lepka. Trietyloamina jest płynna jak woda.
Fomapan 100 w FX55
Wg wiki toChemical formula
N(CH2CH2OH)3
Molar mass 149.190 g·mol−1
Appearance Colourless, viscous liquid
Odor Ammoniacal
Pewnie jakby wąchać taką w 100C to i ryba, i amoniak, i czort wie co jeszcze...
Miałem szczęście bo w Warchemie wyszukałem TEA, mają CAS: 102-71-6 i nie przyszło mi do głowy, że pod tym skrótem obie występują.