Opisz, proszę, swoją koncepcję bardziej szczegółowo. O jakich filtrach piszesz - multigradacyjnych? Czy YGB, jak w głowicy kolorowej. Prawdę mówiąc, nie rozumiem, o jakim wyborze gęstości flltrów piszesz?
Głowica powiększalnika-ulepszenie
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
zladygin
- -# mod

- Kontakt:
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Jasne. Nie bardziej miało być.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Moje rozważania dotyczą zwykłej kolorowej głowicy YCM zaadoptowanej na potrzeby b&w. Piszę o imitowanych przez te głowicę filtrach MG. Gęstość filtra to może się źle wyraziłem. Chodzi o światło jakie jest uzyskiwane za pomocą filtrow w głowicy. Tak wiem, tam jest jedną gęstość a zmiana intensywności kolorystycznej światła uzyskiwana jest poprzez rozny stopień przysłonięcia toru światła.
-
zladygin
- -# mod

- Kontakt:
Rozumiem, taka głowica heilanda DIY.jaroz pisze: ↑29 paź 2025, 22:47Moje rozważania dotyczą zwykłej kolorowej głowicy YCM zaadoptowanej na potrzeby b&w. Piszę o imitowanych przez te głowicę filtrach MG. Gęstość filtra to może się źle wyraziłem. Chodzi o światło jakie jest uzyskiwane za pomocą filtrow w głowicy. Tak wiem, tam jest jedną gęstość a zmiana intensywności kolorystycznej światła uzyskiwana jest poprzez rozny stopień przysłonięcia toru światła.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Filtry dichromatyczne raczej stałe parametry posiadają, a ewentualne niedokładności wynikać mogą nie z powodu uzycia filtra lecz precyzji przysłonięcia toru światła i stabilnosci źródła światła. Same w sobie są stabilne.
Wyjściem jest użycie tylko dwóch filtrów i sterowanie czasami naświetlania przez te filtry, czyli splitgrading. Powtarzalność czasów naświetlania zapewni Ci dobry zegar, np. Costy.
Skoro tak uważasz.
Ale jak zatem chcesz uzyskać precyzyjne przesłonięcie toru światła używając nieprecyzyjnej mechaniki głowicy? Bo rozumiem, że opcja
jest aktualna.
Pomijam w tym momencie kwestię zużycia samego filtra (tak one się zużywają) i źródła światła.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150