Ja "testuję" Spur HRX - 2.5 roku w chłodzie wg producenta fabrycznie zamknięty. Swój trzymam w temperaturze domowej sięgające bez mała 30C w lecie. Na razie otworzony w lipcu tego roku działa.
HP5 400 @1600 - w czym moczyć najlepiej
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
No to tak. Jestem po naświetleniu 3 rolek HP5+ @1600 i jedna RPX 400@1600. Światła bardzo mało. Czasy 1/80 - 1/125 z założonym tele (70-200) (na szczęście umiem trzymać stabilnie i wykorzystywać przypadkowe przedmioty jako statyw) ale drżę mocno o wyniki z powodu naprawdę słabego oświetlenia.
Zamówiłem Microphen i zamierzam wołać w stocku i narodziło mi się lamerskie pytanie, bo dotychczas używałem one shot i nigdy nie wołałem w stocku. Czy jak po wywołaniu jednej partii negatywów zleje stocka do butelki to o ile przedłużyć czas wołania kolejnych filmów. Czy może stocka w zlew ?(generalnie kupiłem Microphen tylko do celu pchnięcia tych filmów i jestem bogaty :D).
Zamówiłem Microphen i zamierzam wołać w stocku i narodziło mi się lamerskie pytanie, bo dotychczas używałem one shot i nigdy nie wołałem w stocku. Czy jak po wywołaniu jednej partii negatywów zleje stocka do butelki to o ile przedłużyć czas wołania kolejnych filmów. Czy może stocka w zlew ?(generalnie kupiłem Microphen tylko do celu pchnięcia tych filmów i jestem bogaty :D).
Data sheet strona 8: https://www.ilfordphoto.com/amfile/file ... oduct/550/ Ja bym wylał. A czemu nie 1+1?
Gdyż podobno ziarno mniejsze w stocku. Trochę się obawiam tego ziarna. Z chęcią przyjmę argumenty przemawiające na rzecz 1+1.aka pisze: ↑27 paź 2025, 14:39Data sheet strona 8: https://www.ilfordphoto.com/amfile/file ... oduct/550/ Ja bym wylał. A czemu nie 1+1?
Pochwale się jak będzie czym. Jak nie będzie to popłacze chwilkę w kąciku a potem wyciągnę wnioski na przyszłość i jak minie mi wstręt do takich pomysłów spróbuję znowu :D
RK_fan Nie bez powodu Ilford rekomenduje stocka do forsowania na +2. Nie wylewałbym i przedlużal wg. zalecenia z tabelki
No dobra. Wywołałem pierwszą rolkę. Jest to RPX 400@1600. Microphen, 16,5 minuty w stocku. Już po wyjęciu z koreksu wyglądał dość obiecująco. Spodziewałem się mega kaszany a chyba jestem zadowolony. Gołe skany były takie se ale nie jestem mistrzem w skanowanie. O dziwo wystarczyły drobne ruchy suwaczkami w LR żeby fotki nabrały charakteru.
To że przy takim słabym świetle f100 mi trafiał z ostrością i to jak mierzy światło to dla mnie szok choć znam ten aparat. Nigdy wcześniej go nie brałem na koncert ale widzę że warto!
Teraz kolej na rolki hp5!!!
To że przy takim słabym świetle f100 mi trafiał z ostrością i to jak mierzy światło to dla mnie szok choć znam ten aparat. Nigdy wcześniej go nie brałem na koncert ale widzę że warto!
Teraz kolej na rolki hp5!!!
-
Fredrixxon
- -#

Mówiłem, że F100 da radę. Jest bardzo fajnie.
Fotografowałem Sigmą HSM 70-200/2.8. Aczkolwiek prawdę mówiąc jak podpinam np. 85/1.8 D bez silnika to też jest błyskawicznie. Po prostu jestem w szoku jak ten aparat radzi sobie w tragicznych warunkach, bo nie docenia się tego jak się fotografuje w dobrym świetle....