Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Nasza zaprzyjaźniona hurtownia zaczynająca się od "Chem.." na znanym portalu aukcyjnym odpisała, że nie ma dobrego fenidonu. I za to ich cenię, jakiś maja, ale ocenili, że jego obecne właściwości nie predystynują go do procesu fotograficznego. Jest jakiś sprzedawca prywatny z Wrocławia, zastanawiam się tylko, jak świeży jest jego odczynnik. W jaki sposób weryfikujecie jakość? Niestety, nie widzę innych, sprawdzonych źródeł fenidonu na naszym rynku.

A może ktoś z Kolegów ma za dużo o chce pożegnać powiedzmy 25-50g?

Post autor: LD »

miki11 pisze: 11 paź 2025, 20:50 Nasza zaprzyjaźniona hurtownia zaczynająca się od "Chem.." na znanym portalu aukcyjnym odpisała, że nie ma dobrego fenidonu. I za to ich cenię, jakiś maja, ale ocenili, że jego obecne właściwości nie predystynują go do procesu fotograficznego. Jest jakiś sprzedawca prywatny z Wrocławia, zastanawiam się tylko, jak świeży jest jego odczynnik. W jaki sposób weryfikujecie jakość? Niestety, nie widzę innych, sprawdzonych źródeł fenidonu na naszym rynku.

A może ktoś z Kolegów ma za dużo o chce pożegnać powiedzmy 25-50g?
"Nasza zaprzyjaźniona hurtownia zaczynająca się od "Chem.." na znanym portalu aukcyjnym odpisała, że nie ma dobrego fenidonu. I za to ich cenię, jakiś maja, ale ocenili, że jego obecne właściwości nie predystynują go do procesu fotograficznego." ???
To do jakich procesów, oprócz fotografii, może być używany "niedobry" fenidon?
Jak kupowałem zawsze w Aktynie i zawsze był dobry.
miki11
-#

LD pisze: 11 paź 2025, 22:05 To do jakich procesów, oprócz fotografii, może być używany "niedobry" fenidon?
Jak kupowałem zawsze w Aktynie i zawsze był dobry.
Czemu od razu tak negatywnie? Ja doceniam ich podejście, a nie mamy wiedzy o tym, czy posiadanym "niedobrym" fenidonem w ogóle handlują. Moim zdaniem to jest uczciwe podejście.

Aktyn miał właśnie różne opinie dotyczące jakości odczynników, poza tym w pozycji Fenidon widzę notę: "Brak w magazynie".

Post autor: aka »

miki11 pisze: 11 paź 2025, 20:50 jak świeży jest jego odczynnik
Świeże to bułeczki powinny być choć i tu są podzielone zdania... Ma działać.
LD pisze: 11 paź 2025, 22:05 sprzedawca prywatny z Wrocławia
U mnie działa, podobnie jak inne odczynniki u niego kupowane. Masz wątpliwość to zadzwoń, pogadacie. To chemik jest i fotograf.
miki11
-#

aka pisze: 12 paź 2025, 07:55 U mnie działa, podobnie jak inne odczynniki u niego kupowane.
Wielkie dzięki, to rzuca, że tak się wyrażę, nowe światło na temat :-)