Zbliża się niedziela...

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Zbliża się niedziela...

Post autor: miki11 »

J.A. pisze: 11 paź 2025, 09:17 Inteligencja nie może być idealna (chyba, że przyjmiemy pierwiastek nadprzyrodzony). Inteligencja MUSI posiadać wątpliwości. A wątpliwości są zaprzeczeniem ideału.
Sądzę, że rozmawiamy o czymś innym. Wątpliwości nie umniejszają nikomu, jest wręcz przeciwnie, one świadczą o głębszym spojrzeniu na temat. Alternatywnie wyobraź sobie sztuczną inteligencję reagującą na kobiecy klasyczny tekst: "nie mam się w co ubrać" :-)

Zbliża się niedziela...

Post autor: aka »

miki11 pisze: 11 paź 2025, 12:26 "nie mam się w co ubrać"
Wrzuciłem do gtp i wywiązała się ciekawa wymiana zdań. Nie przytoczę bo jeszcze gtp zostanie posądzony o seksizm lub nawet mowę nienawiści ;-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zbliża się niedziela...

Post autor: J.A. »

Przecież to oczywiste, że takie seksistowskie i nienawistne otrzymałeś odpowiedzi.
Już to kiedyś pisałem przy innej okazji. AI to nie inteligencja tylko szybko działająca z lepszym lub gorszym algorytmem baza wiedzy internetowej. Odpowiedź zależy od algorytmu i dostępnej wiedzy.
Poproś żonę by zadała to samo pytanie, a przekonasz się jak nieseksistowska jest AI.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Zbliża się niedziela...

Post autor: aka »

J.A. pisze: 11 paź 2025, 13:59 Poproś żonę by zadała to samo pytanie, a przekonasz się jak nieseksistowska jest AI.
Bez znaczenia. Wszystko zależy od zadanego pytania. Tak jak piszesz, żadna inteligencja, no ewentualnie niech będzie "sztuczna" (co za nowomowa, jak "sztuczny miód"). GTP można spytać, odpowie bez sensu, zaprotestujesz, przeprosi i napisze kolejną bzdurę i tak dalej..
miki11
-#

Zbliża się niedziela...

Post autor: miki11 »

aka pisze: 11 paź 2025, 17:44sztuczny miód"
Znakomite porównanie, nie wpadłem na to. Ale zapisuję w notesie :-)