[Uwaga, chwalę!] Olympus OM-2N po serwisie i regulacjach u Kolegi Z_Photo

Wszystko o aparatach, akcesoriach, sprzęcie ciemniowym.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Muszę zdecydowanie pochwalić naszego Kolegę Z_photo za jakość wykonanej pracy. Nie raz widzieliśmy na tym forum stan sprzętu po jego chuchnięciu w bebechy, ostatnio chyba dwie Mirandy i Exaktę. Dzisiaj otworzyłem paczkę i gęba mi się sama uśmiechnęła. Wszystko czyste, pracuje z wysoką kulturą charakterystyczną dla topowych produktów marki Olympus. Testy światłomierza, migawki, ocena uszczelnień, wymiana amortyzatorów lustra, jednym słowem Kolega Z_photo chyba musi to lubić :-) Optycznie najbardziej odmłodniał ciekawy zoom OM 35-70/f3.6, który wcześniej chyba nie zawsze był kochany (mam na myśli jego zewnętrzną "powłokę", bo optyczna dusza piękna, jak to dusza). Efekt końcowy jest taki, że przede mną pręży się (jak młoda modelka bez odzieży) mały japoński tygrys z ubiegłego wieku :-)

Dziękuję bardzo!
-#

Post autor: MinosKKM »

Tak. Muszę przyznać, aczkolwiek niestety jak na razie nie mam możliwości poznać kolegi Z_Photo w cztery oczy, to po kliku dłuższych rozmowach telefonicznych, oraz usługi, którą mi wyświadczył, to jest KOLEGA wielkimi literami pisany.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
aka
-#

Post autor: aka »

miki11 pisze: 07 paź 2025, 20:27 optyczna dusza piękna, jak to dusza
Zauroczenie jak u pierwszoklasisty panią wychowawczynią ;-) Film załaduj, w plener i do galerii!
miki11
-#

Post autor: miki11 »

aka pisze: 08 paź 2025, 11:41 Zauroczenie jak u pierwszoklasisty panią wychowawczynią ;-) Film załaduj, w plener i do galerii!
To się nazywa rozpoznanie bojem. Zobaczymy, czy to małe body dopasuje mi się do ręki i do głowy. No, ale choćby odrobinę słonka...

Post autor: Z_photo »

miki11 pisze: 07 paź 2025, 20:27 (...) jednym słowem Kolega Z_photo chyba musi to lubić :-)
Dzięki za miłe słowa.
Faktycznie, lubię przywracać pełnię walorów starym aparatom i obiektywom. Nie zawsze udaje się uzyskać pożądany efekt ale się staram.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo
-#

aka pisze: 08 paź 2025, 11:41 Zauroczenie jak u pierwszoklasisty panią wychowawczynią ;-)
Tyle, że to zauroczenie nieprzemijające. Przynajmniej u mnie tak jest.
_________________________________________________________________________________
aka
-#

Z_photo pisze: 08 paź 2025, 12:31 zauroczenie nieprzemijające
Można powiedzieć jedynie, że trwające. Teść znajomego rozwiódł się po 45 latach małżeństwa, a podobno był cały czas zauroczony...
aka
-#

miki11 pisze: 08 paź 2025, 11:56 czy to małe body dopasuje mi się do ręki
Jakby co są mniejsze...
Z_photo
-#

Zbyt wielu podobnych rozmiarem, funkcjonalnością i jakością wykonania to nie znajdziesz.
aka
-#

Z_photo pisze: 08 paź 2025, 14:31 Zbyt wielu podobnych rozmiarem, funkcjonalnością i jakością wykonania to nie znajdziesz.
To prawda. Są mniejsze i sporo o równych/zbliżonych wymiarach. Różnice kilku milimetrów nie są znaczące. Najmniejszy SLR 135 znany mi to Pentax ME Super i zaraz za nim Contax Aria. Różnice niewielkie. Każda marka ma swoją legendę np. Olympus poza wymiarami ma tą o super dużej i jasnej matówce co jest prawdą w OM-1, OM-2, ale nie w OM-4, a jeszcze większą i jaśniejszą ma Yashica FR1 (i pewnie parę innych). Ale jeśli chodzi o funkcjonalność i ergonomię to oczywiście różnice bywają zdecydowanie większe niż te w wymiarach. Oczywiście w kategorii MF wprowadzonych na rynek mniej więcej w tym samym czasie.
ODPOWIEDZ