montaż miseczki obiektywu do Magnifax4

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

KrzychuMi
-#

Post autor: KrzychuMi »

Witam.Jak powinna być zamontowana miseczka obiektywu w Magnifax4- wypukłością do środka czy na zewnątrz czy bez znaczenia jak?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Zależy od obiektywu.
50 mm, wypukłością do środka.
Dłuższe ogniskowe, na zewnątrz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
KrzychuMi
-#

Tak też myślałem. Mam obiektyw Anaret 80mm i gdy zamontuję miseczkę z wypukłością na zewnątrz to przy pomocy lupy Patersona nie mogę wyostrzyć /w ogóle nic nie widzi, tylko biała plama/a do środka widzi. I teraz nie wiem czy ja coś źle robię. To obiektyw do średniego formatu a sprawdzałem na 24x36,może tu tkwi przyczyna problemu
KrzychuMi
-#

Uruchamia dopiero ten powiększalnik z głowicą kolorową i od razu problemy. Ten opisany z miseczką do obiektywu, dodatkowo na samym starcie pękła mi blaszka w mechanizmie z kołami zębatymi w kolumnie/podnoszenie, opuszczanie/która daje opór żeby głowica nie opadała .Jakoś udało mi się uszkodzoną zamontować i na razie działa/nie opada/ ale to taka fuszerka na krótką metę.Może ktoś ma jakiś patent na to. Wiem że w tych powiększalnikach zębatka to słaby punkt u mnie wygląda oki tylko ta blaszka.I na koniec mam takie wrażenie że ta głowica/obiektyw słabe światło podaje, mam żarówkę 150W halogen, zakupiłem już osram 64627 ale to jest 100W czyli teoretycznie jeszcze ciemniej. Obiektyw z przesłoną 4,5 ,może to powód, nie mam jaśniejszego na razie. Dawno temu pracowałem na kondensatorowym i w pamięci mam że było jaśniej
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Taka uroda powiększalników z mieszaczem. Dają równe miękkie światło, ale jest jednak dość ciemno. Sprawdź jeszcze jaki mieszacz jest założony, bo może nieodpowiedni do formatu i obiektywu.
KrzychuMi
-#

mieszacz 24x36 z dziurką w kierunku żarówki, założony prawidłowo. W tym miejscu trudno o pomyłkę. Odpowiedni mieszacz to małego negatywu. Myślę że obiektyw o dwa przystankami jaśniejszy poprawiłby trochę temat bo po prostu jest ciemno
Awatar użytkownika
J.A.
-#

KrzychuMi pisze: 18 wrz 2025, 12:05 Myślę że obiektyw o dwa przystankami jaśniejszy poprawiłby trochę temat
Trochę by poprawił, ale 4,5 to standardowa jasność szkieł powiększalnikowych, a najjaśniejsze do małego obrazka to 2,8, tak że trudno o jaśniejszy od tego co masz o dwie działki.
ODPOWIEDZ