montaż miseczki obiektywu do Magnifax4
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Witam.Jak powinna być zamontowana miseczka obiektywu w Magnifax4- wypukłością do środka czy na zewnątrz czy bez znaczenia jak?
Zależy od obiektywu.
50 mm, wypukłością do środka.
Dłuższe ogniskowe, na zewnątrz.
50 mm, wypukłością do środka.
Dłuższe ogniskowe, na zewnątrz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tak też myślałem. Mam obiektyw Anaret 80mm i gdy zamontuję miseczkę z wypukłością na zewnątrz to przy pomocy lupy Patersona nie mogę wyostrzyć /w ogóle nic nie widzi, tylko biała plama/a do środka widzi. I teraz nie wiem czy ja coś źle robię. To obiektyw do średniego formatu a sprawdzałem na 24x36,może tu tkwi przyczyna problemu
Uruchamia dopiero ten powiększalnik z głowicą kolorową i od razu problemy. Ten opisany z miseczką do obiektywu, dodatkowo na samym starcie pękła mi blaszka w mechanizmie z kołami zębatymi w kolumnie/podnoszenie, opuszczanie/która daje opór żeby głowica nie opadała .Jakoś udało mi się uszkodzoną zamontować i na razie działa/nie opada/ ale to taka fuszerka na krótką metę.Może ktoś ma jakiś patent na to. Wiem że w tych powiększalnikach zębatka to słaby punkt u mnie wygląda oki tylko ta blaszka.I na koniec mam takie wrażenie że ta głowica/obiektyw słabe światło podaje, mam żarówkę 150W halogen, zakupiłem już osram 64627 ale to jest 100W czyli teoretycznie jeszcze ciemniej. Obiektyw z przesłoną 4,5 ,może to powód, nie mam jaśniejszego na razie. Dawno temu pracowałem na kondensatorowym i w pamięci mam że było jaśniej
Taka uroda powiększalników z mieszaczem. Dają równe miękkie światło, ale jest jednak dość ciemno. Sprawdź jeszcze jaki mieszacz jest założony, bo może nieodpowiedni do formatu i obiektywu.
mieszacz 24x36 z dziurką w kierunku żarówki, założony prawidłowo. W tym miejscu trudno o pomyłkę. Odpowiedni mieszacz to małego negatywu. Myślę że obiektyw o dwa przystankami jaśniejszy poprawiłby trochę temat bo po prostu jest ciemno
Trochę by poprawił, ale 4,5 to standardowa jasność szkieł powiększalnikowych, a najjaśniejsze do małego obrazka to 2,8, tak że trudno o jaśniejszy od tego co masz o dwie działki.