Filtry korekcyjne.
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Filtry korekcyjne.
Jako, że słabawy jestem w temacie fotografii barwnej mam takie zapytanie. Film, negatyw czy slajd, nieważne, skorygowany na światło dzienne 5500 K. Pochmurny dzień gdzie jak wiadomo temperatura barwy światła jest wyższa. Jakiego filtru użyć i gdzie ewentualnie można je kupić? Są w ogóle takowe? Całe moje życie w fotografii klasycznej zeszło mi na B&W, a jak już kolor to fociłem w dni słoneczne.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60,TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60,TTL
Filtry korekcyjne.
Raczej nie widzę potrzeby jakiejkolwiek korekty podczas fotografowania w świetle zastanym zewnętrznym. Jakbyś miał film do światłą żarowego (2700K) to inna bajka. Zresztą kolorowy negatyw zwykle wymaga korekty w obróbce. Nie mówimy oczywiście o filtrach UV, a korekcyjnych.
O tu jest ze strony mitoya.pl cytat:
"
Stosowane w fotografii barwnej i praktycznie rzadko wykorzystywane – filtry o dowolnych barwach, mające zmienić kolorystykę zdjęcia w celu korekcji barwnej, lub odwrotnie – w celu nadania odpowiedniego nastroju. Filtry korekcyjne mogą służyć do regulacji temperatury bieli. Do nich należą filtry ocieplające, które służą do obniżania temperatury bieli na zdjęciu – w tym filtry serii 81, służące do usuwania lekkiego niebieskiego odcienia, bądź nadania zdjęciu lekko brązowego koloru oraz filtry serii 85 – mocne filtry służące do robienia zdjęć w świetle świetlówek (zimnym) na filmie skalibrowanym do światła dziennego. Odwrotnie działającymi filtrami są filtry ochładzające – czyli podwyższające temperaturę bieli na zdjęciu – seria 80 (delikatne, usuwające czerwony odcień) i 82 (mocne). Mocniejsze filtry korekcyjne czasem zwane są konwersyjnymi bo pozwalają na konwersję światła z dziennego na zimne oraz odwrotnie, z zimnego na dzienne. Filtry korekcyjne mają głównie (choć niekoniecznie) zastosowanie w fotografii pozytywowej, jako że w przypadku negatywu odcień zdjęcia można zmienić przy wykonywaniu odbitek. W fotografii cyfrowej nie są wykorzystywane.
"
Filtry korekcyjne.
No tak. Wiem. Ale nikt mi negatywu nie obrabia. Woła go i skanuje. Nie ma innej obróbki typu filtracja w powiększalniku i tam dalej.
St. fotograf, basista.
Filtry korekcyjne.
- 81A, KR1,5 - przy lekkim zachmurzeniu, a także w dni słoneczne w porze okołopołudniowej (to najdelikatniejsze z filtrów korekcyjnych)
- 81B, KR3 - przy mocnieszym zachmurzeniu, a także przy fotografowaniu scen w cieniu w jasny słoneczny dzień.
Oblicza się je dzieląc 100 000 przez temperaturę barwową.
I tak:
- światło o temperaturze 5500 K to ok. 18 dekamiredów
- światło o temperaturze 7000 K to ok. 14 dekamiredów
w związku z czym należałoby zastosować filtr KR 4 ale takich chyba żaden producent nie oferuje, więc w praktyce należałoby zastosować filtr KR 3.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Filtry korekcyjne.
To wystarczy. W przypadku slajdów, też jeżeli idą do skanowania. A w przypadku projekcji będzie lekko niebieskawy, ale to naturalny odbiór jeżeli mamy scenę w dzień pochmurny. Wręczy dziwnie by wyglądał, gdyby był "słoneczny" gdy widać, że jest pochmurno. To już w dzień słoneczny fotografowanie w cieniu na slajdach bardziej potrzebuje filtra.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Filtry korekcyjne.
Dziękuję. Już wszystko wiem.
St. fotograf, basista.