Nowe filmy Kodak Vision3 bez REMJET

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

Wiem, że niewielu z Was bawi się kolorami, ale myślę, że warto coś o tym napisać.
Mniej więcej około maja 2025 pojawiły się informacje o tym, że Kodak planuje wypuścić nowe
filmy kinowe Vision3 bez REMJET.
Zamiast tego zastosowano warstwę Anti-Halation Undercoat czyli AHU.

Wobec tego, że Kodak obraził się na fotografów i ograniczył sprzedaż filmów Vision3 na wolnym rynku,
zastanawiałem się jak długo będzie trzeba czekać (i czy w ogóle jest sens) na pojawienie się tego nowego filmu gdziekolwiek.

Film pojawił się w nowym niemieckim sklepie internetowym FILMRISS.
https://filmriss.shop/en

Jest zarówno 250D jak i 500T. Cena 4.99 EUR za 24 klatki, 6.99EUR za 36 klatek.
Teraz widzę że pojawiły się także w większej rolce (BULK) za 119.99 EUR ale chłopaki chyba zapomnieli napisać ile to jest metrów.

EDIT: Już sie poprawili. BULK to rolka 30m

Zamówiłem na próbę 15 rolek. Wysyłka do Polski 5.99 EUR
Obrazek

Całość wyszła około 81 EUR czyli czyli około 344 PLN (za 15 filmów 24 klatki)
Czyli mniej niż 23 PLN za rolkę filmu.

Zamówione 24 sierpnia. Dzisiaj do mnie przyszło. DHL MiniPakiet

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2025, 23:15 przez Spektrum, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Post autor: MinosKKM »

Ciekawe. A jak one długo ważne? Pytam bo 15 rolek to dość sporo jak dla mnie, ważąc, iż jeszcze mam średniaka, że o cyfrze nie wspomnę.
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60,TTL
aka
-#

Post autor: aka »

Chałupnicza dystrybucja. Wiadomo kto produkuje? Jakoś śladów Kodaka nie widzę poza "250".
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

MinosKKM pisze: 05 wrz 2025, 20:27 Ciekawe. A jak one długo ważne? Pytam bo 15 rolek to dość sporo jak dla mnie, ważąc, iż jeszcze mam średniaka, że o cyfrze nie wspomnę.
Jak długo ważne?
Przecież to totalny świeżak. Tak jak pisałem, Kodak to wprowadził dosłownie przed chwilą.
https://theasc.com/articles/kodak-enhances-vision3

Poza tym przecież nie musisz kupować 15 sztuk. Ja podałem swój przykład ile tego kupiłem i ile zapłaciłem za całość.

Możesz kupić jedną sztukę. Poza tym jest przecież zamrażalnik więc termin przydatności jest nieistotny, a raczej mocno wydłużony.
Ja mam w swoim ponad 120 sztuk klisz kolorowych bo akurat kolor mnie bawi najbardziej.

aka pisze: 05 wrz 2025, 20:30 Chałupnicza dystrybucja. Wiadomo kto produkuje? Jakoś śladów Kodaka nie widzę poza "250".
Taka sama dystrybucja jak Matifoto, Czarno-białe.pl itd itp. Ktoś kupuje wielką rolkę i to nawija.
Ja kupiłem sporo Vision3 od tych sprzedawców, nawet od naszego forumowego kolegi i jestem mega zadowolony.
Te filmy to taka "Portra" tylko za dużo mniejsze pieniądze. Do tej pory REMJET był mi nie straszny.
Ale jak można kupić filmy bez REMJET dodatkowo w cenie Fomy 100/36 to idę w to, tym bardzie że nie jest
to Cinestill bez żadnych zabezpieczeń i ogromnymi halacjami w okół świateł.

O tym że to produkt Kodaka świadczy przede wszystkim AHU. Tylko Kodak to produkuje.
Oznaczenie "Process C-41" to raczej info dla labów żeby nie bali się tego wywoływać, bo tak naprawdę to
film do procesu ECN2 i w takim procesie zamierzam go wywoływać w domu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Spektrum pisze: 05 wrz 2025, 22:38 bo tak naprawdę to
film do procesu ECN2 i w takim procesie zamierzam go wywoływać w domu.
C-41 to CD4, ECN-2 i E-6, to CD3. To naprawdę różne reduktory barwne. Moczenie Vision w CD-4, to profanacja.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Też tak uważam ale są "artyści" dla których byle jakość kolorów jest fajna. Poza tym chodzi o dostępność wywoływania w labach. Nie każdy czuje się na siłach aby robić to samemu w domu. Mało labów podejmuje się obróbki ECN-2 bo to dla nich ręczna robota.
W takim wypadku możliwość zakupu kolorowego filmu po naprawdę okazyjnej cenie i otrzymanie z tego jakichkolwiek fotek po procesie C-41 jest dla wielu ludzi zbawienna.
Poza tym popatrz co się dzieje na YouTube. Masa filmów udowadniających, że filmy ECN2 można obrabiać w C-41 i jest tylko trochę większy kontrast, w zasadzie jak naświetlasz film 250D na ISO 320 to różnice się zmniejszają. Tylko, że wtedy mało kto zauważa, że to już nie będą te legendarne kolory. Mamy w każdym aspekcie życia wprowadzaną bylejakość i ludzie się do tego przyzwyczaili. Muzyka z YouTube lub mp3 to standard - puść młodemu człowiekowi jakiś dynamiczny utwór z oryginalnego winyla na dobrym adapterze, wzmacniaczu i kolumnach to zgłupieje. Wtedy dopiero zrozumie Twoje słowa "profanacja".
Fredrixxon
-#

Post autor: Fredrixxon »

Myślę, że docelowy plan Kodaka, to produkcja jednej emulsji dla kinematografii i pstrykaczy. Dni golda i innych kolorów są policzone na sztuki.
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Myślę, że masz dużo racji z jednym wykluczeniem - Gold 200 zostanie jako jedyny film dla fotografów amatorów i do procesu C-41.
Nie wiem jak długo ma trwać umowa z Fuji bo przecież FUJIFILM 200 to jest przebrandowany Gold 200 produkowany przez Kodaka.
Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Post autor: MinosKKM »

St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60,TTL
aka
-#

Spektrum pisze: 05 wrz 2025, 22:38nawija
Mam nadzieję, że nie zaczną nawijać w te beznadziejne plastykowe kasety znane między innymi z filmów Fomy.
Fredrixxon
-#

Spektrum pisze: 06 wrz 2025, 00:06 Gold 200 zostanie jako jedyny
Nie zostanie, nie ma szans. Wolumen wszystkich sprzedawanych pstrykaczom filmów jest mikroskopijny i nie pokryje kosztów utrzymania produkcji i dystrybucji jednej jedynej emulsji. A sufit cenowy już vhyba mamy.
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

MinosKKM pisze: 06 wrz 2025, 07:07 U nich można wywołać: https://czarno-biale.pl/sklep/uslugi-fo ... -ECN2.html
Tak, ale cena wywołania 25zł za rolkę, plus koszty wysyłki do nich i z powrotem i czekasz jakiś miesiąc aż zbiorą odpowiednią ilość filmów, żeby im się opłacało rozrabiać chemię. Zrobi się z tego pewnie 55 zł, a koszt wywołania C-41 u nas lokalnie to około 10-15 zł. Pomijam jakość bo sam się przejechałem.
aka pisze: 06 wrz 2025, 07:37 Mam nadzieję, że nie zaczną nawijać w te beznadziejne plastykowe kasety znane między innymi z filmów Fomy.
FILMRISS nawija na kasety Kodaka
Fredrixxon pisze: 06 wrz 2025, 08:35 Wolumen wszystkich sprzedawanych pstrykaczom filmów jest mikroskopijny i nie pokryje kosztów utrzymania produkcji i dystrybucji jednej jedynej emulsji.
Myślę, że mocno niedoszacowałeś potencjału tego rynku. To wciąż miliardowy (i rosnący) rynek, a filmy Kodak Gold 200 są legendą dostępną wszędzie. Nawet w Chinach gdzie wszedł na lokalny rynek ich nowy film kolorowy Lucky, cena tego wciąż eksperymentalnego filmu jest wyższa od ceny Kodak Gold.
aka
-#

Spektrum pisze: 06 wrz 2025, 09:46 FILMRISS nawija na kasety Kodaka
Nawija na kasety prawdopodobnie wcześniej użyte "we recycle old film cartridges". Jak zabraknie kaset z odzysku...
Fredrixxon
-#

Myślę, że mocno niedoszacowałeś potencjału tego rynku.
ok, żyj dalej iluzją. Sugeruję jednak wstawić do piwnicy duuużą lodówkę i napchać ją goldem, żeby za dekadę mieć co wnukom pokazać.
aka
-#

Spektrum pisze: 06 wrz 2025, 09:46 Kodak Gold 200 są legendą
Może i są, ale jedyny pozytyw tego negatywu jest niska (relatywnie) cena.
ODPOWIEDZ