Spalone powidła
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
- -#
Spalone powidła
Mam dla was temat późnoletni. Wolny od filozofii o sztuce, dywagacji o diodach i perforacjach i przypadkowych zaświetleniach emulsji.
Spaliłem powidła śliwkowe. Podkreślam : spaliłem, nie przy-paliłem. Jest smród, pot i łzy. Szkoda śliwek, pracy i garnka, którego nie moge doczyścić. Próbowałem wszystkiego, co w zwykle ma fotograf pod ręką - zasadowe i kwasowe, pieniące się i nie. Najgrubsza warstwa węgla zeszła, ale zostały jakieś resztki i kropki. Czym to doczyścić? Teraz odmaczam to w gorącej wodzie z kwasem cytrynowym :(
Spaliłem powidła śliwkowe. Podkreślam : spaliłem, nie przy-paliłem. Jest smród, pot i łzy. Szkoda śliwek, pracy i garnka, którego nie moge doczyścić. Próbowałem wszystkiego, co w zwykle ma fotograf pod ręką - zasadowe i kwasowe, pieniące się i nie. Najgrubsza warstwa węgla zeszła, ale zostały jakieś resztki i kropki. Czym to doczyścić? Teraz odmaczam to w gorącej wodzie z kwasem cytrynowym :(
Spalone powidła
Nie wiem czy to faktycznie działa, ale spróbuj któregoś z przedstawionych sposobów: https://www.youtube.com/watch?v=ScyngUBqwR8
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Spalone powidła
Stal czy emalia?
Spalone powidła
Łzy? To musiała być wielka więź emocjonalna. Ciekawe czy z powidłami, czy z garnkiem? Niestety nie pomogę..
Spalone powidła
Moje kolejne dziesięć litrów za chwilę będziemy nalewać. Są takie w ciemnoróżowych, niedużych pudełkach jednorazowe drapaki York, "nasączone" mydłem. Bardzo skuteczne. Pomaga też rozszerzalność cieplna, warstwa węgla trochę odpękuje od dna. No i ostatecznie jak się tego nie da ruszyć, to i tego nie zjesz w zupie, a nawet jeżeli, to węgiel jest antyseptyczny.
Spalone powidła
Jeżeli stal, to trzpieniowym futerkiem, są różne gradacje (i już jest po fotograficznemu).
Nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą
https://allegro.pl/oferta/sciernica-z-w ... U6EALw_wcB
Jeżeli emalia to już nic nie zrobisz.
Nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą
https://allegro.pl/oferta/sciernica-z-w ... U6EALw_wcB
Jeżeli emalia to już nic nie zrobisz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Spalone powidła
Garnczek stalowy. Po tej chemii, którą już w niego wlałem, węgiel by zlazł razem z emalią.
Biegałem do lidla po takie stalowe drapaki ale nie mieli :(
A śliweczki pycha, własnej hodowli ...
Biegałem do lidla po takie stalowe drapaki ale nie mieli :(
A śliweczki pycha, własnej hodowli ...
Spalone powidła
Wystarczy zwykła soda,trochę wody i sporo cierpliwości.
Sody tyle by przykryła dno .
Odstawić na kilka tygodni,wody dolewać gdy wyparuje.
Czyszczę zwykłym plastikowym zmywakiem kuchennym,powierzchnią do szorowania.
Jeśli nie pomoże od razu,ponowiam operację.
Sody tyle by przykryła dno .
Odstawić na kilka tygodni,wody dolewać gdy wyparuje.
Czyszczę zwykłym plastikowym zmywakiem kuchennym,powierzchnią do szorowania.
Jeśli nie pomoże od razu,ponowiam operację.
-
- -#
Spalone powidła
Zdobędę druciaka i zasypię sodą. Niewiele tego "wągla" zostało. Jak przerobię resztę śliwek, opowiem wam jak smakowały 

Spalone powidła
Na emalii to pirania dałaby radę, ale tym lepiej się nie bawić bez dygestorium.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
-
- -#
Spalone powidła
Jest dobrze :)
Końcówkę węgla moczyłem w sodzie i darłem stalowym drapakiem. Niedobitki zostawiłem zalane mleczkiem cif - rano wszystko odeszło do czystego. Właśnie wstawiłem kolejne śliweczki. Lecę pomieszać.
Końcówkę węgla moczyłem w sodzie i darłem stalowym drapakiem. Niedobitki zostawiłem zalane mleczkiem cif - rano wszystko odeszło do czystego. Właśnie wstawiłem kolejne śliweczki. Lecę pomieszać.