FX-39II - trwałość koncentratu

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Hmm...
_0001.jpg
_0002.jpg

Post autor: Spektrum »

U mnie na opakowaniu jest tez oznaczenie "ŁATWOPALNE" i w składzie mieszanki podane są: azot, dwutlenek węgla, butan, propan, izobutan.
Nie ma tylko tego charakterystycznego smrodku, który zazwyczaj czułem przy przedmuchiwaniu np radiatora komputera. Stąd moje przypuszczenia, że tych interesujących nas gazów jest tam zdecydowanie mniej. Załączyłem zdjęcie tego nowo nabytego gazu, aby wskazać produkt, o którym piszę.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Pobrałem sobie SDS dla tego gazu, ze strony do której link podałeś. Wynika z niego, że tam jest tylko butan i propan czyli idealna mieszanka dla naszych potrzeb. Cena na Allegro 16,10 PLN za puszkę 300ml +10,99 wysyłka. Jak się ma SMART trzeba by kupić 3 sztuki, żeby mieć darmową wysyłkę.
Dla porównania - gaz do zapalniczek najtańsza oferta 3,26 PLN (90ml) Myślę, że do kupienia w każdym Immedio za jakieś 7-9 zł. Tego gazu nie trzeba naprawdę dużo. Taka puszka 90ml starczy na dłużej.
Załączniki
SDS-Sprezony-gaz-EN-1.pdf
(405.64 KiB) Pobrany 2 razy
aka
-#

Post autor: aka »

Spektrum pisze: 25 cze 2025, 10:32 gaz do zapalniczek
Znalazłem sds dla jakiegoś gazu do zapalniczek, a nawet dwa. Występuje w nich głównie izobutan - 2X cięższy niż powietrze. Butan jest nieznacznie cięższy niż izobutan, propan 1.5x cięższy niż powietrze. Wniosek taki, że gaz do zapalniczek jak najbardziej się nadaje.
Spektrum
-#

Jak widać z gazem do zapalniczek nie będzie żadnego problemu, natomiast ze sprężonym powietrzem może być loteria. Kupiłem 4 szt sprężonego powietrza (żeby mieć przesyłkę na Allegro za free) i w nim prawie nie ma tych cięższych od powietrza gazów. Kolega @miki11 wskazał sprężone powietrze, które również będzie idealne do naszych celów.
ODPOWIEDZ