Witam
Kupiłem i podłączyłem "na sucho" Opemusa 6 (mam z nim obiektywy 50 i 80) Na 50 mam wrażenie, że jest nierównomiernie oświetlony papier- taki rodzaj winiety.
Czy tam jest kilka rożnych kondensorów- innych do 135 i 120? jak je (jeśli tak) rozpoznać i gdzie kupić?
pzdr
k
Opemus 6- kondensory?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Podlaczam sie do pytania, zeby nie mnozyc. Mam Opemusa 5a z Anaretem 4.5/80 i identyczny problem - srodek kadru jest jasny, a brzegi bardzo ciemne - koliscie, jak winieta.
Przyslonki przymkniete do rozmiaru malego obrazka.
Co z tym zrobic?
------- edycja:
Cofam pytanie, ale mi wstyd
Montujac powiekszalnik, zapomnialem o jednej dosc waznej czesci...
Przyslonki przymkniete do rozmiaru malego obrazka.
Co z tym zrobic?
------- edycja:
Cofam pytanie, ale mi wstyd

Montujac powiekszalnik, zapomnialem o jednej dosc waznej czesci...
--
Maciek
Maciek
Ten sam problem, z tym że o żadnej części nie zapomniałem (chyba)
Mam Opemusa 2 z głowicą filtracyjną meopty i przy 50tce jest okropna winieta (tyczy się to także zwykłej głowicy, nie tylko filtracyjnej).
Przez to jestem zmuszony korzystać z 80-tki, no i problem jest taki: czasy naświetlania z głowicą filtracyjną i dość wysokim ustawieniem nad blatem sięgają średnio 2 minut dla odbitki 18x24...

Mam Opemusa 2 z głowicą filtracyjną meopty i przy 50tce jest okropna winieta (tyczy się to także zwykłej głowicy, nie tylko filtracyjnej).
Przez to jestem zmuszony korzystać z 80-tki, no i problem jest taki: czasy naświetlania z głowicą filtracyjną i dość wysokim ustawieniem nad blatem sięgają średnio 2 minut dla odbitki 18x24...
szukam, szukam i nie mogłem znaleźć...
używam opemusa 6 z kondensorem szklanym, obiektywem 80mm i głowicą do czb. Ostatnio zakupiłem małoobrazkowe czb filmy i chciałem sobie coś powiększyć nie wydawając zbyt dużo mamony. Udało mi się kupić obiektyw 50mm i na tym chciałem poprzestać. Teraz mam pytanie: czy muszę wymienić kondensor na komorę mieszającą 24x36(ten styropian) i czy używanie kasetki z szybkami nie będzie zbyt uciążliwe(nie mogę znaleźć ramek do małego obrazka)?
używam opemusa 6 z kondensorem szklanym, obiektywem 80mm i głowicą do czb. Ostatnio zakupiłem małoobrazkowe czb filmy i chciałem sobie coś powiększyć nie wydawając zbyt dużo mamony. Udało mi się kupić obiektyw 50mm i na tym chciałem poprzestać. Teraz mam pytanie: czy muszę wymienić kondensor na komorę mieszającą 24x36(ten styropian) i czy używanie kasetki z szybkami nie będzie zbyt uciążliwe(nie mogę znaleźć ramek do małego obrazka)?