Fomabrom Variant - nowy błysk
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Cześć.
Dzisiaj podczas pracy zauważyłem. Papier z nowszych paczek ma inne wykończenie powierzchni - mniej błyszczące, jakby trochę podchodzące pod satynę. Mi się osobiście nie podoba, zwłaszcza, że robię ważną rzecz, a nigdzie nie natrafiłem na info, że coś się ma zmienić.
Tu też głowy nie dam bo nie zrobiłem dokładnych testów, ale na oko również trochę inaczej reaguje ten papier na wywoływacze. Używałem dwóch ciepłotonowych (id-78 1:1 i d-166 1:1) i zrobiłem paski na starym (z 2023) i nowym (2025) i nowy jest jakby cieplejszy i ma mniejszą czułość.
Ktoś zaobserwował coś podobnego?
Pozdrawiam
Dzisiaj podczas pracy zauważyłem. Papier z nowszych paczek ma inne wykończenie powierzchni - mniej błyszczące, jakby trochę podchodzące pod satynę. Mi się osobiście nie podoba, zwłaszcza, że robię ważną rzecz, a nigdzie nie natrafiłem na info, że coś się ma zmienić.
Tu też głowy nie dam bo nie zrobiłem dokładnych testów, ale na oko również trochę inaczej reaguje ten papier na wywoływacze. Używałem dwóch ciepłotonowych (id-78 1:1 i d-166 1:1) i zrobiłem paski na starym (z 2023) i nowym (2025) i nowy jest jakby cieplejszy i ma mniejszą czułość.
Ktoś zaobserwował coś podobnego?
Pozdrawiam
-
- -#
W fomie są rozbieżności w zależności od numeru emulsji. Dodatkowo po dwóch latach będzie inaczej pracować. Zauważyłem kiedyś dość sporą różnicę w kontraście i czułości gdy kupiłem jedną paczkę u polskiego dostawcy a drugą prosto z Czech - zakładam że leżakowanie zrobiło swoje.
Jeśli robisz projekt, wystawę, kup świeże z jednej dostawy.
Osobna sprawa to kwestia że niekiedy nie ma sensu rozczulać się nad takimi niuansami. W ciemni spinasz się żeby wszystko było idealne, równe, a zawiesisz w galerii a tam każda ściana inaczej doświetlona, na odbitki padać będzie światło pod różnymi kątami i wszystko diabli biorą. Jeśli ta "ważna rzecz" to wystawa lub podobne.
Osobna sprawa to kwestia że niekiedy nie ma sensu rozczulać się nad takimi niuansami. W ciemni spinasz się żeby wszystko było idealne, równe, a zawiesisz w galerii a tam każda ściana inaczej doświetlona, na odbitki padać będzie światło pod różnymi kątami i wszystko diabli biorą. Jeśli ta "ważna rzecz" to wystawa lub podobne.
Tak, tak. Wiadomo. Ale zmiana podłoża to chyba osobna kwestia. Sprawdzałem dzisiaj dokładnie, wszystkie stare fomy (używam od 2018), niezależnie od paczki błyszczą się podobnie. Ta nowa jest od nich bardziej matowa, właściwie to już półmatW fomie są rozbieżności w zależności od numeru emulsji. Dodatkowo po dwóch latach będzie inaczej pracować. Zauważyłem kiedyś dość sporą różnicę w kontraście i czułości gdy kupiłem jedną paczkę u polskiego dostawcy a drugą prosto z Czech - zakładam że leżakowanie zrobiło swoje.

Właśnie na photrio znalazłem wątek: https://www.photrio.com/forum/threads/f ... ss.213377/
-
- -#
Nie mam fomabromów w błysku z tamtego okresu. Obecny bardzo podobny jest do Ilforda.
Jeśli masz dobrą treść to nieznacznie różniąca się forma nic nie zmieni.
Jaki masz projekt że powierzchnia stanowi problem?
Jeśli masz dobrą treść to nieznacznie różniąca się forma nic nie zmieni.
Jaki masz projekt że powierzchnia stanowi problem?
Robię pięć odbitek komuś na wystawę. Powierzchnia nie stanowi problemu, jakoś to ogarnę, żeby wyglądało ok. Może jestem naiwny, zwłaszcza, że mowa tu o fomie, ale po prostu nie lubię takich zaskoczeń.
Jak się nie lubi zaskoczeń to jednak trzeba celować w papier ilforda.
Do niedawna jeszcze tetenal i adox też by pasowały, ale one już nie są produkowane...
Do niedawna jeszcze tetenal i adox też by pasowały, ale one już nie są produkowane...
-
- -#
W obecnych czasach to Cię może zaskoczyć napięcie w sieci bardziej niż papier. Robisz odbitkę wieczorem, jest OK, wracasz do pracy rano i na tych samych parametrach wychodzi za ciemno i od nowa próbki. Bo się okazuje że sąsiad podkręcił fotowoltaikę, słońce wyszło i pompuje 260V w sieć.
Można temu zaradzić podłączając powiększalnik przez stabilizator napięcia te prostsze konstrukcje a te bardziej zaawansowane mogą mieć wbudowane. 

Uzależniony od fotociemni .
-
- -#
-
- -#
Ktoś coś powycinał, może i dobrze bo zaczęło się nie na temat. Tym niemniej pływające napięcie w sieci może drażnić.aka pisze: ↑24 maja 2025, 06:48krzychu128 pisze: ↑23 maja 2025, 12:08 sąsiad podkręcił fotowoltaikę, słońce wyszło i pompuje 260V w sieć![]()
Moja reakcja jest jak najbardziej w temacie bo zacytowałem niewycięty post. Uśmiałem się bo to niezłe jest.krzychu128 pisze: ↑24 maja 2025, 06:51 Ktoś coś powycinał, może i dobrze bo zaczęło się nie na temat.

Tak na szybko porównanie. Mniejszy kawałek próbki Variant styczeń 2024, duży kawałek Variant kwiecień 2025.
I po raz trzeci "ktoś" wyciął mój post, tym razem ten z godziny 6:48. Śmieszny ten cenzor, żenujący.