PanSaczeczos pisze: ↑06 maja 2025, 05:36
Panowie się tu zezłośliwiają, a ja kupiłem sobie Zeissa Erconę, bez dalmierza, bo tylko krowa nie zmienia poglądów, zaraz pojadę na test robić nim zdjęcia z ładną plastyką. Mój wężyk spustowy jest z jonizowanego metalu więc o to ich jakość jestem spokojny!
Miałem. Fajny aparat. I właśnie jak patrzę na negatywy z niego z lat 80-tych uw. to są takie ostre nienachalnie. Ale miałem z Novarem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A. pisze: ↑06 maja 2025, 09:05
przecież to są wrażenia estetyczne, a nie fizyczne parametry fali akustycznej.
Dokładnie tak jest. Przy czym warto zaznaczyć, że te "odczucia estetyczne" są jak najbardziej rozpoznawalne i często powtarzalne. Weźmy najgrubszymi nićmi szyty przykład: skrzypce Stradivarius. Grają to samo G, a jednak nie takie samo. I niech mi to elektronik obliczy Generalnie to nie jest zarzut do tych ludzi, natomiast ich twierdzenie, że takich rzeczy nie ma, i że Ci, którzy słyszą to audio-voodoo, jest nie uprawnione.
miki11 pisze: ↑06 maja 2025, 09:54
skrzypce Stradivarius. Grają to samo G, a jednak nie takie samo. I niech mi to elektronik obliczy
Transformata Fouriera na tym G pokaże różnice. Plus parę innych narzędzi. Wygenerowanie analogicznej, a nawet być może dobranie charakterystyki przyjemniejszej do słuchania nuty nie jest technicznym problemem. Oczywiście "przyjemniejsza" to kwestia indywidualnej oceny człowieka, ale da się to pomapować na parametry fizyczne.
PPaweł pisze: ↑06 maja 2025, 10:11
Transformata Fouriera na tym G pokaże różnice. Plus parę innych narzędzi. Wygenerowanie analogicznej, a nawet być może dobranie charakterystyki przyjemniejszej do słuchania nuty nie jest technicznym problemem. Oczywiście "przyjemniejsza" to kwestia indywidualnej oceny człowieka, ale da się to pomapować na parametry fizyczne.
Gdybym miał w oparciu o Fouriera wnioskować, to zarówno stajnia Stradivarius, jak i np. Steinway & Sons są śmiertelnie zagrożone Podobnie nagrywanie w studio instrumentów akustycznych (gitary, smyczki, generalnie wszystko, nie wspominając o wokalu) jest bez sensu. Przecież wystarczy zdigitalizować oryginalny dźwięk i potem używać cyfrowych sampli. Przekładając to na język tego forum, fotografowanie na "kliszy" nie ma sensu, przecież wszystko da się emulować cyfrowo.
aka pisze: ↑06 maja 2025, 11:45
Jakby miał koszerne narzędzia, sprzęt podłączony do takowych czujników i do równie koszernego źródła zasilnia kablami w stosownej cenie to kto wie
To są bzdury, wystarczy osoba z bardzo dobrym słuchem (nie wspominając o geniuszach) momentalnie wykluczy nagranie oparte o sample. Oczywiście poza środowiskiem młodzieńców pozbawionych szyi oraz ich partnerek z wybujałą... osobowością
miki11 pisze: ↑06 maja 2025, 12:21
Przecież wystarczy zdigitalizować oryginalny dźwięk i potem używać cyfrowych sampli
Skoro możesz się zachwycać muzyką z nagrania, to możesz to nagranie wygenerować sztucznie. Kwestia precyzji odtworzenia, oraz równocześnie wprowadzenia pewnych losowych niedokładności, żeby się wydawało naturalne.
Przekładając to na język tego forum, fotografowanie na "kliszy" nie ma sensu, przecież wszystko da się emulować cyfrowo.
Bo nie ma i da się. Jeżeli mowa o stronie technicznej.
Przekładając to na język tego forum, fotografowanie na "kliszy" nie ma sensu, przecież wszystko da się emulować cyfrowo.
Człowiek to taka istota, która w większości swoich działań zachowuje się bez sensu. Co nie jest tu dyskutowane. Dyskutowane są możliwości techniczne.
Z pojedynczych pikseli można ułożyć wszystko kwestia wielkości tego piksela. Mogę się założyć, że gdyby dać ejaj najwyższej jakości zdjęcia mikroskopowe wywołanej emulsji fotograficznej, to ułoży z nich obraz "analogowy".
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A. pisze: ↑06 maja 2025, 14:26
Z pojedynczych pikseli można ułożyć wszystko kwestia wielkości tego piksela. Mogę się założyć, że gdyby dać ejaj najwyższej jakości zdjęcia mikroskopowe wywołanej emulsji fotograficznej, to ułoży z nich obraz "analogowy".
W takim razie co my tu jeszcze robimy?
PPaweł pisze: ↑06 maja 2025, 12:45
Bo nie ma i da się. Jeżeli mowa o stronie technicznej.
Pozwól, że nie przyjmę Twojej hipotezy. W dalszym ciągu nie rozumiem bowiem, dlaczego na nagrania studyjne ciągają muzyków sesyjnych z ich lutniczymi instrumentami, zamiast napisać odpowiednie MIDI?