[K] Kupię mieszkowego Zeissa w bardzo dobrym stanie

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

PanSaczeczos
-#

Post autor: PanSaczeczos »

Chciałbym porobić zdjęcia starymi obiektywami.

Interesuje mnie aparat mieszkowy Zeiss, Super Ikonta optymalnie, format 66 albo 69, ze szczelnym miechem i działającym sprzężonym dalmierzem. Myślę że mogę rozważyć opcję bez sprzężonego dalmierza, ale musiałbym być do tego namówiono-przekonany. Dalmierz musi być, niemniej.

Jeśli ktoś ma jakiś inny ciekawy dalmierz w dobrym stanie to też rozważę, nie jestem fetyszystą Zeissa.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

PanSaczeczos pisze: 04 maja 2025, 20:30 Jeśli ktoś ma jakiś inny ciekawy dalmierz w dobrym stanie to też rozważę, nie jestem fetyszystą Zeissa.
Nie mam do odstąpienia żadnego mieszkowca, ale rozejrzyj się i rozważ zakup Agfy Super Isolette z obiektywem Solinar 75mm/f3,5.
W tej grupie aparatów to najwyższa półka.

PS. Próbowałem zaprzyjaźnić się z Moskwą 5, czyli kopią jednej z najbardziej zaawansowanych Ikont formatu 6x9. Nie byłem tym aparatem zachwycony - do tego stopnia, że się go bez żalu pozbyłem.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
PanSaczeczos
-#

Post autor: PanSaczeczos »

Aparat nie podobał Ci się, albowiem ponieważ?

Znam plusy i minusy mieszkowców. Chcę jednak porobić zdjęcia starymi obiektywami, wydaje mi się, że w średnim formacie to jedyna opcja tak naprawdę.

Super Isolette też bym przytulił. Dziękuję za radę.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

PanSaczeczos pisze: 04 maja 2025, 23:43 Aparat nie podobał Ci się, albowiem ponieważ?
1) Potężna paralaksa,
2) Spust po lewej stronie korpusu, a okienko celownika po prawej - dokładnie odwrotnie jakbym sobie tego życzył,
3) Rozczarowujący obiektyw - po Industarze będącym przecież klonem Tessara spodziewałem się więcej.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
ODPOWIEDZ