Zadaj to tłumaczenie AI. Mam poważne wątpliwości czy sobie poradzi...
Jobo Alpha B&W Neutral Fixer i fikołki językowe...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -# mod
- Kontakt:
AI może się nauczyć. Potrzebuje tylko odpowiednią ilość tekstów z odpowiednim kontekstem. Teksty słowacke to margines.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Voila, deepl.com: Jakiś pierwszy z brzegu kawałek, nawet nie bardzo porządne zdanie, tylko jakaś notka spod cennika przewodnika "Cena zahŕňa: služby horského vodcu, požičanie prilby sedačky, v zime mačky, čakan, lavínové vybavenie", po polsku "Cena obejmuje: usługi przewodnika górskiego, wypożyczenie kasków, siedziska na kask, raki w zimie, czakan, sprzęt lawinowy". Fakt, nie wiem, co to są "siedziska na kask" i "czekan" jakoś dziwnie wyszedł, ale kontekst rozpoznało, bo o żadnym kocie nic tam nie ma.
Tłumacz Zladygina był po prostu wbrew opinii marny, bo nawet, jak nie ma zielonego pojęcia o wspinaczce (chociaż "raki" to chyba każdy kiedyś słyszał), to powinien nawet klienta zapytać, że panie taternik, oni tu jakieś koty zakładają na buty, wy naprawdę robicie takie rzeczy? A jeszcze profesjonalniej to po cichu sprawdzić u znajomych, kto coś słyszał.
Nikt. Jeżeli algorytm (bo to żadna inteligencja nawet sztuczna), znajdzie odpowiednie zagęszczenie danej informacji to przekaże ją dalej. W innym przypadku trzeba go ręcznie naprowadzać.
Niedawno zadałem pytanie, czy gdyby ograniczyć jego wiedzę do tej z okresu do XIV w. byłby w stanie uargumentować, że Ziemia jest płaska i w centrum wszechświata. Odpowiedział, że tak i przedstawił te dowody naukowe.
Kolejnym pytaniem było, że pozostając z tą wiedzą czy mógłby wysnuć teorię przeczącą. Odpowiedział, że nie jest w stanie stworzyć teorii sprzecznej z danym stanem wiedzy.
Ot szybki algorytm ułatwiający poruszanie się po znanym terenie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jesteś pewien? Wystarczy popatrzeć na FB na profil polskiego fotografa zajacfoto.com, profil się nazywa Historical Colors.
Facet koloryzuje i animuje zdjęcia z czasów okupacji. Ilość komentarzy pod każdym postem jest spora, ale
najlepsze co jest w tych komentarzach - z pewnością 90% to mega negatywne emocje i przerażenie.
Ludzie obawiają się, że AI za chwilę może być użyta do produkcji wszelkiego rodzaju fejków, które mogą np. namieszać
w polityce i odmienić losy świata, ale także ludzie boją się o ataki na samych siebie. Bo jakże łatwo jest komuś przykleić
naklejkę,a później odklejanie jej od człowieka bywa niewykonalne. Zniszczone życie prywatne i zawodowe, na które
nierzadko ktoś pracował przez dziesięciolecia. Trudno się dziwić tym obawom. Spadanie z drzewa to przenośnia.
Emocje to wewnętrzne stany psychiczne, które towarzyszą nam w odpowiedzi na różne bodźce i sytuacje. Są to reakcje, które wpływają na nasze myślenie, zachowanie i fizjologię. Te różne bodźce i sytuacje to właśnie zjawiska nam współczesnego świata. Trudno jest być człowiekiem bez emocji, a jeszcze trudniej jest być z człowiekiem bez emocji (to nie jest przytyk do Ciebie). Osobiście byłem przez 12 lat z kobietą bez emocji. Była "mężczyzną" w naszym domu. Absolutny brak emocji na cokolwiek. Zero reakcji nawet na jakieś moje głupie działania. Już po niedługim czasie zamarzyłem o rozwrzeszczanej, piszczącej na widok szerszenia babie. Kłótliwej, ale chętnej do nawiązania dyskusji. Jednak bałem się zmian. Ale to już w ogóle dryfowanie po różnych tematach.
100% racji. Sam jestem zaskoczony kiedy dostaję odpowiedź na jakieś pytanie od Google Gemini i jest to odpowiedź pewna na 100% jak od eksperta, ale wystarczy, że zapytam o coś bardziej szczegółowo i wprowadzę nutę niepewności podpartą niezaprzeczalnymi faktami i Gemini mi wypluwa coś takiego: "Masz absolutną rację. Nie brałem pod uwagę tego i tego...."
Kolejne 100% racji ! Tłumaczenie poezji jeszcze długo nie będzie atutem automatycznych translatorów. Tłumaczyć poezję musi ktoś nie tylko znający doskonale język, jego niuanse, także kulturę i okoliczności historyczne, ale także musi mieć spore poetyckie zacięcie .
Napisałem "jeszcze długo nie będzie" ale już nie potrafię nic wykluczać po tym co się stało z tą technologią w ciągu ostatnich 3-ch lat.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2025, 13:41 przez Spektrum, łącznie zmieniany 1 raz.
Po co AI, to praktyka codzienna w większości mediów wszelkiego rodzaju...Spektrum pisze: ↑17 kwie 2025, 13:29 Ludzie obawiają się, że AI za chwilę może być użyta do produkcji wszelkiego rodzaju fejków, które mogą np. namieszać
w polityce i odmienić losy świata, ale także ludzie boją się o ataki na samych siebie. Bo jakże łatwo jest komuś przykleić
naklejkę,a później odklejanie jej od człowieka bywa niewykonalne. Zniszczone życie prywatne i zawodowe, na które
nierzadko ktoś pracował przez dziesięciolecia.
Ludzie, z kim my tu gadamy?

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Masz 100% racji !
Być może jestem wytworem AI ?

A swoją drogą wyraźcie proszę jakieś EMOCJE na temat mojego BIZNESPLANU

Bo my tu gadu gadu i w sumie każdy się z każdym zgadza, a mój plan stygnie

To my uczymy AI rozpoznawania ludzkiej mowy i kontekstu. Google jest w tym przodownikiem.
Masz telefon z Androidem i włączonego Asystenta Google?
Reaguje jak krzykniesz "OK Google !" ? Zdarzyło Ci się, że nagle telefon zaczął się odzywać kiedy prowadziłeś z kimś rozmowę,
a telefon leżał obok? W dodatku gadał nie do końca bez sensu? Oni nas podsłuchują. Nagrywają, a później przesłuchują te rozmowy
specjaliści od języków i "uczą" AI na żywym organizmie. Sami na to pozwalamy nie dbając o powyłączanie pewnych fjuczerów w telefonie.