Wywołanie, co poszło nie tak?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Czyli wszystko dobrze się skończyło :-)

Post autor: Jaro Be »

W miarę. Przynajmniej jeśli chodzi o samo wywołanie negatywu. Tak dawno nie robiłem żadnego średniego formatu, że pewnie zapomniałem o tym przebarwieniu.
Pzdr!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Jaro Be pisze: 13 lut 2025, 19:20 Fakt, efektu Schwarzschilda nie uwzględniłem. Szczerze mówiąc, to do dzisiaj o nim nie słyszałem.
cześć i czołem!
może nie jest rewelacyjnie dokładny, ale obczaj sobie ten program pod kątem efektu Schwarzschilda (zakładka Exposure, po wpisaniu wartości przysłony, wybierasz Reciprocity failure dla adekwatnego filmu).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jaro Be
-#

Post autor: Jaro Be »

rbit9n pisze: 11 kwie 2025, 16:53 obczaj sobie ten program
Dziękuję, już go obczaiłem.
Ma małą wadę: jest pod windowsy a ja, nie mając laptopa, nie dam rady skorzystać z niego w plenerze 8-). Zrobiłem sobie telefoniczną pseudo-apkę, ciągle jestem w fazie jej testowania. Do końca filmu brakuje mi kilku klatek. Jak tylko wywołam negatyw to podzielę się swoimi refleksjami.
Pzdr!
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

Nie musisz mieć tego programu ze dobą. Wydrukuj z niego tabelkę z potrzebnymi danymi i tyle
ODPOWIEDZ