Sprawdzone źródło fenidonu oraz innych reduktorów

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Wlodek
-#

Post autor: Wlodek »

Zamawiając ten Fenidon, robiłem to przez sieć, nie kontaktowałem się z nimi, wiedząc, że już ktoś wcześniej w jakimś wątku pisał o Aktyn-ie, że ma problemy z Fenidonem, ja zakupiłem Fenidon rok temu, taki jak ze zdjęcia poniżej. Z niego korzystam i nie miałem problemów. A tak dodatkowo - zobaczcie jak dzisiaj się oznacza czystość na opakowaniu, też kupiony w zeszłym tygodniu. Teraz już nikt nie będzie dyskutował o procentach. Panie Z_Photo - z pierwszego adresu, dzwoniłem do Łodzi - odczynniki biorą z Aktynu.I ostatnia rozmowa - Z Merck Life w Poznaniu - sprzedarz tylko dla firm, natomiast podają nawet certyfikat, ale czystość to 99,9%.
Załączniki
IMG20250319105925.jpg
IMG20250319104824.jpg
Ostatnio zmieniony 19 mar 2025, 12:19 przez Wlodek, łącznie zmieniany 2 razy.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Jednym słowem "Huston - mamy problem". CZDA i obok 94%... Bez komentarza.

Ale to się odnosi do wielkości w opakowaniu, czyli netto.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Wlodek pisze: 19 mar 2025, 12:20 Ale to się odnosi do wielkości w opakowaniu, czyli netto.
Przyznam się, że nie zrozumiałem tego zdania.

Post autor: LD »

miki11 pisze: 19 mar 2025, 12:40
Wlodek pisze: 19 mar 2025, 12:20 Ale to się odnosi do wielkości w opakowaniu, czyli netto.
Przyznam się, że nie zrozumiałem tego zdania.
Ja też nie rozumiem. Skoro jest to pod normą jakościową to odnosi się do czystości a nie ciężaru zawartości opakowania.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

miki11 pisze: 19 mar 2025, 12:13 Jednym słowem "Huston - mamy problem". CZDA i obok 94%... Bez komentarza.
Wg przedstawicieli "Warchemu" z którymi przed chwilą rozmawiałem (powodowany zwykłą ciekawością) wynika, że nie jest to problem i nie ma sprzeczności między oznaczeniem cz.d.a. i procentowym udziałem składnika "nominalnego" w masie całości.
Np. w przypadku siarczynu sodu naturalnym jest, że w zawartości jest nieco siarczanu (do którego siarczyn się utlenia) oraz niewielka ilość wilgoci. Wg moich rozmówców dopuszczalna ilość składników innych niż "nominalna" jest różna w przypadku konkretnych substancji i wynika z norm branżowych. Owe normy w wersji elektronicznej można ponoć pozyskać z biblioteki Uniwersytetu Lubelskiego,
Ostatnio zmieniony 19 mar 2025, 12:51 przez Z_photo, łącznie zmieniany 1 raz.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Wlodek
-#

Panowie, to dotyczy wagi , nie czystości, a z drugiej strony, co za maszyny mają, iż waga może mieć odchyłkę 6%.
Dodatkowo, w Poznaniu, najmniejsze opakowanie to 25g. Teraz, jeśli Aktyn bierze od nich, to kto kłamie, jeśli ten fenidon jest taki słaby, czyżby mieszali ze starym i nie sprzedanym, bo skoro w Poznaniu twierdzi kobitka, iż czystość to 99,9% i jak brakuje w Europie to kupują w Stanach.
Z_photo
-#

PS.
Wodorotlenek sodu w postaci sypkiej błyskawicznie chłonie wilgoć z otoczenia, więc udział procentowy czystego składnika dość szybko maleje wraz z postępującym czasem.
Maksymalne stężenie kwasu solnego to ponoć ok. 38% - więc ten nigdy nie mógłby być oferowany w klasie cz.d.a. jeśli byśmy interpretowali, że takie oznaczenie musiałoby korespondować z blisko 100% udziałem w masie całości. ;-)
_________________________________________________________________________________
Z_photo
-#

Z_photo pisze: 19 mar 2025, 12:48 ... "nominalna" jest różna w przypadku konkretnych substancji i wynika z norm branżowych. Owe normy w wersji elektronicznej można ponoć pozyskać z biblioteki Uniwersytetu Lubelskiego,
Korekta - chodziło o bibliotekę cyfrową Politechniki Lubelskiej https://bc.pollub.pl/dlibra/collectiondescription/43
Wlodek
-#

To tak jak pisze Z_Photo - waga mniejsza, zgodnie tym jak jajco jest popsute to pływa ma wierzchu w wodzie, a było cięższe.
Z_photo
-#

Co ciekawe, do przygotowywania wywoływaczy wzorcowych, produkowanych na skalę przemysłową używano składników "do celów fotograficznych" - domyślam się, że to niższa klasa jakościowa niż cz.d.a.

unifen_sklad.jpg
unifen_sklad.jpg (51.86 KiB) Przejrzano 622 razy
fenal_sklad.jpg
fenal_sklad.jpg (55.04 KiB) Przejrzano 622 razy
Załączniki
BN_69_6126_12 - Fenal.pdf
(1.95 MiB) Pobrany 9 razy
BN_69_6126_11_Unifen.pdf
(1.9 MiB) Pobrany 8 razy
LD
-#

Post autor: LD »

Wlodek pisze: 19 mar 2025, 12:50 Panowie, to dotyczy wagi , nie czystości, a z drugiej strony, co za maszyny mają, iż waga może mieć odchyłkę 6%.
Dodatkowo, w Poznaniu, najmniejsze opakowanie to 25g. Teraz, jeśli Aktyn bierze od nich, to kto kłamie, jeśli ten fenidon jest taki słaby, czyżby mieszali ze starym i nie sprzedanym, bo skoro w Poznaniu twierdzi kobitka, iż czystość to 99,9% i jak brakuje w Europie to kupują w Stanach.
Od kiedy opis pod : Normy jakościowe odnosi się do zwartości opakowania i to dodatku podane w %?
Wgę określa się w innych jednostkach a nie w procentach w procentach może być rozrzut jak poniżej napisałem.
Jak już to powinno być napisane: Waga 100g +/5%.
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 19 mar 2025, 12:48 Wg moich rozmówców dopuszczalna ilość składników innych niż "nominalna" jest różna w przypadku konkretnych substancji i wynika z norm branżowych.
Lanie wody w wykonaniu przedstawiciela sprzedawcy. Pytanie dlaczego dlaczego nie podają normy na opakowaniu?
Tu jest wyjaśnione co i jak w Polsce: https://pol-aura.pl/klasy-czystosci-odc ... w-n-6.html Jasno jest napisane, co są warte normy branżowe - nie są ustawowo umocowane. Tabelkę z tego artykułu wyżej podał J.A. Piszą na opakowaniach co chcą, a na etykiecie Warchemu pod hasłem "normy jakościowe" jest jedynie procent i odesłanie do CoA (Certificate of analysis?), a już całkiem bez sensu jest napis "Gatunek: CZDA". Robią nas, konsumentów, w balona.
Z_photo
-#

LD pisze: 19 mar 2025, 13:30 Jak już to powinno być napisane: Waga 100g +/5%.
Oznaczenie "min. 95%" nie byłoby z nim sprzeczne. ;-)
Nie wiem czy konwencja tych oznaczeń wynika z jakichś uregulowań czy są one stosowane zwyczajowo - jednak w jednym i drugim przypadku te oznaczenia byłyby łatwo interpretowalne.
aka
-#

Post autor: aka »

Wlodek, chyba pobłądziłeś ;-)
ODPOWIEDZ