Oczywiście, jedna oferta to odczynnik techniczny, druga CZDA.
Fomapan 100 w 510pyro. Brak barwienia.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Czystość jest bardzo ważną cnotą, pozwolę sobie jednak wrócić do głównego wątku.
Kupiłem "oryginalny" zestaw od Zone Imaging (510 Pyro i utrwalacz "Eco Zonefix" (chlorek amonu i tiosiarczan sodu,)
Rezultaty takie same, a w testach "aptecznych" nieco gorsze niż 510 Pyro od dobrego człowieka z Allegro i W27 Excel. Wstawiam wycinek dla porządku.
Może szukam różnic na siłę, ale kontrast jest nieco mniejszy.
Wnioski:
(1) Kupujcie 510 od dobrego człowieka z Allegro, nie ma sensu przepłacać za morzami (koszt w funtach, wysyłka z UK + 48zł cło)
(2) "WoW" nie ma, zdjęcia których się naoglądałem musiałby być "podkręcane" cyfrowo :( .... Albo Trzeba użyć bardziej szlachetnego materiału niż Fomapan (Ilford HP5? Kodak TX? Fuji Acros?). Chociaż dla mnie, amatora z przerobem 10-15 rolek rocznie, potężną zaletą tego wywoływacza jest termin przydatności do użycia. Mówią, że po dekadzie dalej działa.
Kupiłem "oryginalny" zestaw od Zone Imaging (510 Pyro i utrwalacz "Eco Zonefix" (chlorek amonu i tiosiarczan sodu,)
Rezultaty takie same, a w testach "aptecznych" nieco gorsze niż 510 Pyro od dobrego człowieka z Allegro i W27 Excel. Wstawiam wycinek dla porządku.
Może szukam różnic na siłę, ale kontrast jest nieco mniejszy.
Wnioski:
(1) Kupujcie 510 od dobrego człowieka z Allegro, nie ma sensu przepłacać za morzami (koszt w funtach, wysyłka z UK + 48zł cło)
(2) "WoW" nie ma, zdjęcia których się naoglądałem musiałby być "podkręcane" cyfrowo :( .... Albo Trzeba użyć bardziej szlachetnego materiału niż Fomapan (Ilford HP5? Kodak TX? Fuji Acros?). Chociaż dla mnie, amatora z przerobem 10-15 rolek rocznie, potężną zaletą tego wywoływacza jest termin przydatności do użycia. Mówią, że po dekadzie dalej działa.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2025, 19:24 przez nevermore, łącznie zmieniany 2 razy.
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
I testy "apteczne" o których wspominałem, ale to już jest czepianie się i dzielenie włosa na 4-ro
Ekstremalne powiększenie na jeden z kominów. Moim niewprawnym indolęckim okiem, za najwięcej zarejestrowanych detali, przyznaję pierwsze miejsce polskiemu pyro, na drugim Czesi z ich W27, Pyro Angielskie, zaszczytne 3. miejsce.
Z tym, że powiększenie tak ekstremalne, że nie wiem czy po prostu lustro inaczej nie klapnęło i mocniej/słabiej telepało aparatem :d
Za rysę przepraszam, ale z paskami testowymi jakoś mega nie pieściłem się przy suszeniu...
Załączam screenshot'a, żeby pokazać o jakiej skali powiększenia i czepialstwa tu piszę...
Ekstremalne powiększenie na jeden z kominów. Moim niewprawnym indolęckim okiem, za najwięcej zarejestrowanych detali, przyznaję pierwsze miejsce polskiemu pyro, na drugim Czesi z ich W27, Pyro Angielskie, zaszczytne 3. miejsce.
Z tym, że powiększenie tak ekstremalne, że nie wiem czy po prostu lustro inaczej nie klapnęło i mocniej/słabiej telepało aparatem :d
Za rysę przepraszam, ale z paskami testowymi jakoś mega nie pieściłem się przy suszeniu...
Załączam screenshot'a, żeby pokazać o jakiej skali powiększenia i czepialstwa tu piszę...
- Załączniki
-
- extreme_Pyro_UK.jpg (5.04 KiB) Przejrzano 651 razy
-
- Extreme_Pyro_PL.jpg (5.97 KiB) Przejrzano 651 razy
-
- Extreme_W27.jpg (6.8 KiB) Przejrzano 651 razy
Więcej sprzętu niż talentu: (Nikon D610, F80, F65, FG-20, EM; Zenit 122, Smiena Symbol, Olympus E500)
ten sam sprzedawca sprzedaje boraks "tylko dla firm", to się robi nieśmieszne...
https://allegro.pl/oferta/boraks-dekahy ... 5859567112
Na szczęście są sprzedawcy, którzy nie wydziwiają: https://warchem.pl/tetraboran-sodu-10hy ... -1113.html
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
I oby tak pozostało. Gorzej jak z czasem wszyscy zaczną wydziwiać. :/
Spytałem, zachwalaną na forum że ma czystą pirokatechinę, firmę Merck i wywiązał się taki wątek:
Ja: Chciałem spytać o dostępność pirokatechiny u Was, czystość oraz cenę.
Merck: Poproszę o podanie nr NIP firmy. Dziękuję
Ja: Jak będę zamawiał u Was to podam wszystkie dane. Na razie prosiłem o podanie: dostępności, czystości i ceny.
W ogóle nie rozumiem takiej prośby przed zakupem towaru.
Merck: Potrzebuję NIP aby przydzielić Pana pytanie właściwej osobie. Bez tego niestety nie udzielimy odpowiedzi.
I co koledzy na to? Nie chcą nawet udzielić informacji bez podania NIP-u. Nie chcą mi podać ceny to zamówię jak do tej pory w Atynie
a oni nic nie zarobią u mnie.
Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to ja wspomniałem o czystej pirokatechinie pochodzącej z firmy Meck (wg sprzedawcy). A jeśli chodzi o żądanie NIP to najprawdopodobniej nie udzielają odpowiedzi co do cen "anonimowym" zainteresowanym. Jeśli nie publikują oferty cenowej to najwyraźniej ograniczają grono klientów do zweryfikowanych partnerów. Kupiłem pirokatechinę w Aktynie i w Pol-Aura i obie są w kolorze brudnej ściery. Jeszcze nie mieszałem, ale spodziewam się "cienkiej herbaty".
Co to znaczy anonimowy zainteresowany. Jak do mnie się zgłasza klient o wykonanie projektu to nie żądam od niego NIP-u aby o nim rozmawiać. Ich sprawa, nie chcą, to nic nie zarobią ode mnie.aka pisze: ↑13 mar 2025, 10:14Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to ja wspomniałem o czystej pirokatechinie pochodzącej z firmy Meck (wg sprzedawcy). A jeśli chodzi o żądanie NIP to najprawdopodobniej nie udzielają odpowiedzi co do cen "anonimowym" zainteresowanym. Jeśli nie publikują oferty cenowej to najwyraźniej ograniczają grono klientów do zweryfikowanych partnerów. Kupiłem pirokatechinę w Aktynie i w Pol-Aura i obie są w kolorze brudnej ściery. Jeszcze nie mieszałem, ale spodziewam się "cienkiej herbaty".
Co do koloru to dokładnie taki właśnie ma mój wywoływacz. Działa bez zarzutu.
znaczy, że mają różne ceny tego samego produktu i zależy ona od "właściwej osoby"
Po prostu nie chcą by klient A, dowiedział się, że "jego opiekun handlowy" robi go w jajo, bo to samo sprzedaje komuś innemu taniej.
Bo Ty nie sprzedajesz "tych samych produktów" w różnej cenie. Twój projekt każdy jest inny i nie masz problemu z wyceną indywidualną.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Zmieszaj w glikolu propylenowym będzie herbata różana. Pirokatechina z Aktynu w kolorze brudnej ściery.aka pisze: ↑13 mar 2025, 10:14Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to ja wspomniałem o czystej pirokatechinie pochodzącej z firmy Meck (wg sprzedawcy). A jeśli chodzi o żądanie NIP to najprawdopodobniej nie udzielają odpowiedzi co do cen "anonimowym" zainteresowanym. Jeśli nie publikują oferty cenowej to najwyraźniej ograniczają grono klientów do zweryfikowanych partnerów. Kupiłem pirokatechinę w Aktynie i w Pol-Aura i obie są w kolorze brudnej ściery. Jeszcze nie mieszałem, ale spodziewam się "cienkiej herbaty".
Tu jest odpowiedź: https://aktyn.poznan.pl/oferta-chempur/
INFORMUJEMY, ŻE NIEKTÓRE PRODUKTY, DOSTARCZANE PRZEZ PW AKTYN NIE PODLEGAJĄCE POD WYŻEJ WYMIENIONE REGULACJE MOGĄ WYMAGAĆ WYPEŁNIENIA DEKLARACJI ZASTOSOWANIA ORAZ POSIADANIA AKTYWNEJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ.
Zaznaczono że niektóre. Jak do tej pory wszystko co zamawiałem (pirokatechina, pirogalol i inne) nie wymagało wypełnienie takiej deklaracji.