Witam, mam pytanie odnośnie wodorosiarczan sodu, mam go w szafce, ale nie wiem czy ja się pomyliłem, czy sklep, a ja tego nie zauważyłem, dokumentów już brak, a w przepisach mam składnik o nazwie wodorosiarczyn sodu, czy to to samo ?
Następnie czy wodorosiarczyn sodu to to samo co pirosiarczyn sodu ?
Wodorosiarczan sodu - co to ?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Wlodek, siarczan oznacza sól (zazwyczaj) metalu i kwasu siarkowego (H2SO4), natomiast siarczyn to sól (zazwyczaj) metalu i kwasu siarkawego (H2SO3). Jak widać, to są dwa odrębne związki chemiczne, mające różne właściwości.
Wodorosiarczan sodu: NaHSO4
Wodorosiarczyn sodu: NaHSO3
Pirosiarczyn sodu: Na2S2O5 - po rozpuszczeniu w wodzie tworzy wodorosiarczyn sodu.
Siarczanu lepiej nie używać - chyba, że do wyprania negatywu. https://tomaszryś.pl/siarczyn-vs-siarczanWlodek pisze: ↑08 mar 2025, 14:54 Witam, mam pytanie odnośnie wodorosiarczan sodu, mam go w szafce, ale nie wiem czy ja się pomyliłem, czy sklep, a ja tego nie zauważyłem, dokumentów już brak, a w przepisach mam składnik o nazwie wodorosiarczyn sodu, czy to to samo ?
Następnie czy wodorosiarczyn sodu to to samo co pirosiarczyn sodu ?
Dzięki.
Z tym, że siarczyn i siarczanan, to stara nomenklatura.
Obecnie często spotyka się tylko siarczan
Obecnie często spotyka się tylko siarczan
a jest to nasz poczciwy Siarczyn sodowy bezwodny Na2SO3, w odróżnieniu od siarczanu sodu Na2SO4Sodu siarczan(IV)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"