Vue Scan

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aka
-#

Vue Scan

Post autor: aka »

Sprawa wydaje się przesądzona, ale poczekamy zobaczymy. PP świadczy usługę powszechną"
"
Usługa powszechna jest jednym z rodzajów usług pocztowych świadczonych na rynku pocztowym. Usługę powszechną świadczy jedynie operator wyznaczony.

Operator wyznaczony jest wybierany na okres 10 lat przez Prezesa UKE, w drodze decyzji, spośród operatorów pocztowych wyłonionych w drodze konkursu ogłaszanego przez Prezesa UKE. Poczta Polska S.A. została wyznaczona do świadczenia usług powszechnych w okresie od 1 stycznia 2016 r. do 31 grudnia 2025 r.
"
Dla ciekawych: https://cik.uke.gov.pl/uslugi-pocztowe/ ... hna,4.html

Zobaczymy co będzie po 31.12.2035
PPaweł
-#

Vue Scan

Post autor: PPaweł »

J.A. pisze: 21 lut 2025, 20:37 Portugalia. Potem dalej jakieś miasto i jak na załączonym obrazku. Za 30 zł.
Za trzy dychy do Portugalii? Panie, co Pan? Ja do Australii za 18 złotych wysłałem.
J.A. pisze: 21 lut 2025, 20:37 Pod warunkiem, że jesteś w domu. Jak Cię w domu nie ma, to dylasz na drugi koniec miasta.
Nie, jak mnie nie ma w domu, to zostawiają pod drzwiami. Wszyscy kurierzy zresztą. Acz tu mam ułatwienie, bo nie mieszkam w bloku. Natomiast jakby było awizo, to bym poszedł na pocztę może z pół kilometra. Gdyby to był kurier kurier, to tak, to bym musiał z awizem ganiać na jakieś straszne zad*pia do ich sortowni, BTDT.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Vue Scan

Post autor: J.A. »

Tak że tego... że tak pojadę klasykiem naszego forum.
I żeby nie używać argumentów anegdotycznych w stylu mieszkam w bloku to znaczy, że wszyscy tak mieszkają.
BTW Wiedzieliście że 55% obywateli RP mieszka w budownictwie jednorodzinnym?
Załączniki
Screenshot 2025-02-22 o 10.10.47.png
Screenshot 2025-02-22 o 10.08.12.png
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Vue Scan

Tak mi się przypomniało, było już:
aka pisze: 16 mar 2020, 19:18 Tak w temacie - jakiś czas temu, 2 może 3 lata, kilka razy pod rząd listonosz nie przyniósł mi poleconego do domu. Zwróciłem mu uwagę, że się obija - to były duże przesyłki jak i np. list z sądu, ale mnie olał. Napisałem reklamację na stronie PP. Po około tygodniu pan listonosz zadzwonił do drzwi i ... złożył samokrytykę i obiecał poprawę (i tak się stało) oraz poprosił o potwierdzenie w PP, że był z przeprosinami :mrgreen: Teraz jest kolejny listonosz i, póki co, idzie drogą swojego poprzednika ;-)
Kolejny listonosz dał mi nr swojej komórki i uzgadniałem z nim formę dostarczenia przesyłki - żeby nie nosił np. 2 kg książki gdy mnie niema w domu. Tak się rozpędził, że dzwonił z pytaniem czy może w skrzynce zostawić list z potwierdzeniem odbioru. Ale go przenieśli do większego rejonu. Nowy też ma powiększony rejon i nie ukrywał "zadowolenia" takiego awansu po 33 latach dźwigania torby... Ciekawe co nas, adresatów i PP czeka? Właściwie to pytanie retoryczne...
aka
-#

Vue Scan

Byłem dziś z poczcie z awizo na przesyłkę nierejestrowaną ponadgabarytową z ebay (nie mieści się w otworze skrzynki). Byłem 34-ty w kolejce. W zeszłym tygodniu dostałem przesyłkę z Japonii - 53 godziny od nadania do doręczenia i równolegle dokonała się odprawa celna z wystawieniem elektronicznej faktury za VAT i odprawę. To był DHL (sprzedawca zamienił na moją prośbę FedEX na DHL). Marna przyszłość przed PP.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Vue Scan

Post autor: J.A. »

Niedługo emeryci będą tworzyć komitety kolejkowe do jedynego okienka w mieście.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Vue Scan

J.A. pisze: 03 mar 2025, 19:06 Niedługo emeryci będą tworzyć komitety kolejkowe do jedynego okienka w mieście.
A to okienko to będzie wyrysowane węglem na ścianie zamkniętej poczty ;-)
miki11
-#

Vue Scan

Post autor: miki11 »

J.A. pisze: 03 mar 2025, 19:06 Niedługo emeryci będą tworzyć komitety kolejkowe do jedynego okienka w mieście.
Okno życia :-)