Mrożenie filmów

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
EE2
-#

Mrożenie filmów

Post autor: EE2 »

Stosuje strunówki ale z ich szczelnością bywa różnie. A na puszki 120m nie wiem, czy znajdę takowe. Dzięki za poradę.
Więcej sprzętu niż talentu ;-)
Fotografia i filmowanie tradycyjne
Z_photo
-#

Mrożenie filmów

Post autor: Z_photo »

EE2 pisze: 06 lut 2025, 15:32 Co z filmami w kasetach Super 8? Z tymi ostatnimi miałem nieprzyjemny incydent. Co prawda kaseta była w lodówce a nie zamrażarce ale problem się zrobił. Fujichrome RT200 po przewinięciu z kasety Single 8 do Super 8 po parunastu dniach w lodówce nastąpiło sklejenie się zwojów filmu.
Przyczyną sklejenia mogło być zbyt gwałtowne doprowadzenie materiału do temperatury roboczej - nawet śladowa ilość wilgoci mogła przez to ulec kondensacji, finalnie doprowadzając do sklejenia filmu.
Film zamrożony w hermetycznym opakowaniu należy rozmrażać bardzo powolnie - etapem pośrednim tego procesu może być kilkudziesięciogodzinne leżakowanie filmu w chłodziarce. Dopiero później należałoby wystawić zabezpieczone opakowanie z materiałem światłoczułym na działanie wyższej temperatury, dbając żeby dochodzenie do temperatury otoczenia też było powolne.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2025, 17:33 przez Z_photo, łącznie zmieniany 1 raz.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
EE2
-#

Mrożenie filmów

Z_photo, tyle, że ten film nie był mrożony. Był w lodówce. Mam wrażenie, że zaszkodziła wilgoć. To co piszesz, żeby z zamrażalnika do lodówki przełożyć zanim do T pokojowej zostanie film przeniesiony to moim zdaniem bardzo sensowna porada i na pewno tak będę robić jak zacznę mrozić.
Z_photo
-#

Mrożenie filmów

Post autor: Z_photo »

EE2 pisze: 06 lut 2025, 17:33 Z_photo, tyle, że ten film nie był mrożony. Był w lodówce. Mam wrażenie, że zaszkodziła wilgoć.
Właśnie o tę wilgoć chodzi. Ogrzewając schłodzony materiał może dojść do kondensacji pary wodnej - żeby tego uniknąć trzeba pakować filmy do hermetycznych opakowań, a ogrzewać baaaaardzo powoli.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
EE2
-#

Mrożenie filmów

Cóż. Mam nadzieje, że to była jednorazowa sytuacja. I nigdy więcej ten problem już nie wystąpi
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Mrożenie filmów

Post autor: J.A. »

Kupuje się silica gel. czyli pochłaniać wilgoci. Najlepiej taki wielokrotnego użytku z barwnikiem. Wrzuca do torebki z filmem. Zostawić na dobę dwie, potem zamrozić razem z tym żelem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
EE2
-#

Mrożenie filmów

J.A., o i to jest cenna porada. Przy lodówkowaniu zapewne też się to przyda.
Dzięki!
shovax
-#
Kontakt:

Mrożenie filmów

Post autor: shovax »

Mam kilka kilometrow filmow, zamrozonych 15-29 lat temu, glownie tech-pan. do dzis jak nowy ze sklepu.
ODPOWIEDZ