Dekielek do Rolleiflex 3.5F potrzebny

Szukam, Kupię, Sprzedam, Zamienię ...
UWAGA! Przeczytaj regulamin bazaru zanim dodasz post!

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

aka pisze: 15 lut 2025, 18:00 Standardowe?
Trudno mi powiedzieć czy to były standardowe matówki, czy jakieś lepsze. W dłoniach miałem trzy Broniki serii SQ i we wszystkich obraz w celowniku był bardzo jasny, klarowny i kontrastowy. Z Broniką S2A zetknąłem się tylko raz - i muszę przyznać, że w tym aparacie podoba mi się nie tylko matówka.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo
-#

miki11 pisze: 15 lut 2025, 17:23 Matówka z przesyłką ok. 500 zł, czy jakieś VAT'y, cła, akcyzy i zrzutki na dywidendy dla poliqtasów jeszcze na to doliczają?
Tu będzie chyba bez podatku i cła: https://www.magicflexcamera.com/screens
A tu recenzja: https://www.youtube.com/watch?v=q7GFl4EC2c0
_________________________________________________________________________________
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 15 lut 2025, 18:14S2A
Trzeba uważać na nr seryjny. Wskazuje on wersje, podobno późniejsza była pozbawiona jakiejś wady. S2A czysta mechanika, może się podobać. Jeśli dobrze pamiętam to rbit9n ma, a jeśli się nie mylę to pewnie wie o niej wszystko.
Z_photo pisze: 15 lut 2025, 18:14 trzy Broniki serii SQ i we wszystkich obraz w celowniku był bardzo jasny, klarowny i kontrastowy
Muszę poddać testom - mam 4 matówki oryginalne. Niestety znaleźć w stanie dziewiczym praktycznie się nie da. Chińskie jasne są tylko w środku.
Z_photo
-#

aka pisze: 15 lut 2025, 19:56 S2A czysta mechanika, może się podobać. Jeśli dobrze pamiętam to rbit9n ma, a jeśli się nie mylę to pewnie wie o niej wszystko.
Ja miałem przyjemność obejrzeć Bronikę S2A innego forumowego kolegi.
Baaaaardzo piękny aparat, w wersji z czarnymi chromami na rantach korpusu. Być może w jakiejś innej technologii te elementy zostały wykończone (bo zwykły lakier to raczej nie był), ale wyglądało to bardzo elegancko. Wcześniej nawet nie wiedziałem, że istnieje tak wykończona wersja.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Z_photo pisze: 15 lut 2025, 17:23 Chętnie obejrzałbym obraz na matówce Acute Matte w Hasselbladzie..., choć może bezpieczniej będzie nie próbować
Przy jakiejś okazji dam, Ci popatrzeć w Mamiya BR67 z gładką matówką Beattie. Z tym, że najjaśniejszy obiektyw RB to f3.8
Tys piknie.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ODPOWIEDZ