Wywołanie, co poszło nie tak?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Jaro Be
-#

Post autor: Jaro Be »

Witajcie,
Nie myślałem, że tak szybko po rejestracji będę musiał pytać o radę, no ale muszę.
Otóż wymyśliłem sobie, że spróbuję fotografii otworkowej, kupiłem aparat (wiem, wiem, mogłem sam zrobić), no i jestem po pierwszym filmie *. Doświadczenie z fotografią jako takie mam. Przyznaję, była całkiem spora przerwa, ale po niej udało mi się całkiem zadowalająco kilka negatywów i papierów wywołać.

Wracając do tematu, użyłem negatywu Fomapan 200/120 creative. Owszem, tabelka pokazuje rekomendowane wywoływacze (np. Fomadon LQN), ja użyłem Fomadonu P. Bardzo przyzwoicie sprawdził się z małoobrazkowymi negatywami Fomapan DX 200. W obu przypadkach używałem tych samych chemikaliów i takich samych czasów obróbki. Problem polega na tym, że 120-tka nie wyszła mi... Tzn. wyszła, ale taka jakby albo mocno niedoświetlona, albo niedowołana. Raczej stawiam na drugą opcję, bo naświetlanie robiłem z bracketingiem plus minus jeden skok czasowy. Na negatywie wszystkie klatki wyglądają dokładnie tak samo. Dodatkowym hintem może być to, że po przerwaniu wodą z kapką octu wyleciał z koreksu niebieski płyn. Może nie całkiem granatowy, ale taka ładna ultramaryna. Wywoływacz był bez przebarwień. Po wypłukaniu i po utrwaleniu utrwalacz był bez większych zmian koloru.

Jak myślicie, co to może być? Sprawa nie tego wywoływacza? Zakwaszenie? Wada negatywu?

* kwestia dołączonej tabeli naświetlań to inna sprawa, wrócę do niej jak uporam się z problemem negatywu

Pzdr!
aka
-#

Post autor: aka »

Jaro Be pisze: 13 lut 2025, 18:05 taka jakby albo mocno niedoświetlona,
Jak naświetlałeś, tzn. skąd wziąłeś czas naświetlania? Efekt Schwarzschilda uwzględniłeś? Foma 200 wymaga dosyć dużej, a nawet bardzo dużej korekty na plus wraz ze wzrostem czasu wg wskazań światłomierza powyżej 1 sekundy.
krzychu128
-#

Post autor: krzychu128 »

Podaj parametry na jakich naświetlałeś. I jaką masz dziurkę, w jakiej odległości od filmu. I czy jesteś tego pewien.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Jaro Be, niedoświetliłeś, to w zasadzie pewnik.
Zobacz jak wyglądają napisy na krawędzi filmu. Stawiam, że będą znacznie ciemniejsze niż obraz.
Dlaczego niedoświetliłeś?
1. Bo to Foma, te filmy są bardzo wrażliwe na długi czas ekspozycji i już od 1 sekundy w górę zaczynają się problemy. Przestaje działać zasada 1 działka przesłony 1 skok na skali czasów.
Na początek poczytaj tu https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Schwarzschilda zrozumiesz problem.
2. Bo zbyt słabo uwzględniłeś, lub wcale efekt tego Pana wyżej
Fotografia otworkowa to fotografowanie z przesłonami rzędu 1:128, 1:256. To wymusza długi czas ekspozycji.
Ultramaryna w płukaniu to nic nowego. To warstwa przeciwodblaskowa, nie ma to żadnego wpływu na działanie chemikaliów.
A kwestia tabeli naświetlań to w tym kontekście kluczowa sprawa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jaro Be
-#

Ooo, już tyle podpowiedzi?? ;-)

Fakt, efektu Schwarzschilda nie uwzględniłem. Szczerze mówiąc, to do dzisiaj o nim nie słyszałem. :-P
krzychu128 pisze: 13 lut 2025, 18:33 Podaj parametry na jakich naświetlałeś. I jaką masz dziurkę, w jakiej odległości od filmu. I czy jesteś tego pewien.
Przyjąłem jak podała fabryka: otworek 0.21 mm, przysłona 1/143, ogniskowa 30 mm.
Cała reszta to była matematyka (a nawet excel). Czyli robiłem próbne zdjęcie cyfrą (telefonem), sprawdzałem czas i przysłonę, no i mnożyłem. Wiem, że telefon jako światłomierz to trochę paździerz, no ale ten z allegro jeszcze nie dojechał.
Robiłem sobie notatki, i tak na przykład dla zdjęcia cyfrowego z parametrami f 1.8 i 1/333 dałem czas 35 s (bo 2^7,5 razy 42.3 - bo kalkulację mam do f 22, potem stały mnożnik). Akurat to zdjęcie wyszło najlepiej. No, pi razy oko. Inne zdjęcie cyfrowo f 1.8 i 1/30, czas po kalkulacji 360 s. Tutaj było marnie. Ale to zgadzałoby się z tym, co mówicie.
J.A. pisze: 13 lut 2025, 18:37 Zobacz jak wyglądają napisy na krawędzi filmu. Stawiam, że będą znacznie ciemniejsze niż obraz.
Tak, napisy fabryczne są w miarę OK, chociaż widziałem już ciemniejsze.
J.A. pisze: 13 lut 2025, 18:37 Ultramaryna w płukaniu to nic nowego. To warstwa przeciwodblaskowa, nie ma to żadnego wpływu na działanie chemikaliów.
A kwestia tabeli naświetlań to w tym kontekście kluczowa sprawa.
Dziękuję za wszystkie rady, mam w zapasie film, zobaczę co tym razem z niego wycisnę.

Pzdr!
krzychu128
-#

Niemca wina.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

krzychu128 pisze: 13 lut 2025, 19:35 Niemca wina.
Ostatnio w każdym wątku :mrgreen:
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Post autor: aka »

Jaro Be pisze: 13 lut 2025, 19:20 efektu Schwarzschilda nie uwzględniłem
Tu masz przydatną aplikację na Android: https://play.google.com/store/apps/deta ... ty_failure
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Jaro Be pisze: 13 lut 2025, 19:20 efektu Schwarzschilda nie uwzględniłem. Szczerze mówiąc, to do dzisiaj o nim nie słyszałem. :-P
Są szczęśliwcy na tym świecie :-) U Fomy to duży przelicznik.

aka pisze: 13 lut 2025, 20:02 Tu masz przydatną aplikację na Android
A tego nie widziałem, bardzo zacny link.

miki11 pisze: 13 lut 2025, 20:15 Są szczęśliwcy na tym świecie :-) U Fomy to duży przelicznik.
Szczęście dzisiaj prysło. Ale pojawiła się nowa nadzieja.
Pzdr!
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Jaro Be pisze: 13 lut 2025, 19:20 Fakt, efektu Schwarzschilda nie uwzględniłem. Szczerze mówiąc, to do dzisiaj o nim nie słyszałem
Uzbrój się w cierpliwość. Ostatnio z przyjacielem szwędaliśmy się fotograficznie i on naświetlał czasem do 20 minut. Nudy, panie... nudy ;) ale pogadać można.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
krzychu128
-#

mrek pisze: 14 lut 2025, 06:33 Uzbrój się w cierpliwość. Ostatnio z przyjacielem szwędaliśmy się fotograficznie i on naświetlał czasem do 20 minut. Nudy, panie... nudy ;) ale pogadać można.
Ale to stwarza nowe możliwości :-)
Michael Wesely na jednej klatce negatywu naświetlał powstanie centrum handlowego.
SS bywa przydatny :-)
miki11
-#

krzychu128 pisze: 14 lut 2025, 07:58 Michael Wesely na jednej klatce negatywu naświetlał powstanie centrum handlowego.
Czyli albo się nie golił, albo tam nie kradną pozostawionych samopas aparatów na statywach :-)

W związku z tym wszystkim, co powyżej - dziękuję za rady. Oczywiście, mieliście rację. Wszystko wina Niemca, czyli moja.
Wywołałem kolejny film, tym razem już z korektami. Żeby nie mieszać tematów w tym wątku na tym zakończę swoje wywody, ...
ODPOWIEDZ