Która Foma 120?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Która Foma 120?
Wiem, wiem, były tu dyskusje o błędach tego filmu, ale jakość mam zaćmienie i nie za bardzo mi to wyszukiwanie idzie. Jednym słowem: które z filmów Fomapan 120 są w miarę pozbawione błędów fabrycznych (firanki, dziury w emulsji, itd.)? Fomaobchod ma 14% rabatu na Walentynki, zastanawiam się, czy nie zamówić czegoś taniego do nauki.
100 ASA chyba najlepszy, a problemy były z 200 ASA w średnim. Pytanie czy nadal takowe występują.
Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

-
- -#
Która Foma 120?
Setkę w średnim odpuść, kupiłem ostatnio zgrzewkę, wywołałem 5sztuk, wszystkie mają kaszę.
Emulsja: 023656 2, termin ważności: 12 2026
Używam tylko do testów.
Emulsja: 023656 2, termin ważności: 12 2026
Używam tylko do testów.
Która Foma 120?
Nie pytam o film 135, bo ten trochę zdążyłem poznać. Pamiętam jednak, że były jakieś jaja w średnim formacie. Myślałem właśnie o takiej zgrzewce, choć akurat dzisiaj 10 pojedynczych wychodzi taniej. Ale nie chciałbym trafić w trefny towar. Z dwusetką z kolei jedni chwalą, inni ganią. No i nie wiem... A jak z ziarnem w 400? Bo w średnim chyba to odrobinę mniej szkodzi...
- -#
Która Foma 120?
Piszę o średnim, szkoda że promocja tylko na wybrane. W zasadzie tylko famaspeed 24x30 50szt na stykówki z mojej perspektywy jest interesująca.
Która Foma 120?
No to mnie schłodziłeś do tej setki. Znam ją z małego obrazka i pomijając losowe artefakty da się zrobić przyzwoite zdjęcie. Ale pamiętam, że w średnim jest jakaś oddzielna historia.
- -#
Która Foma 120?
Tańszy film bez niespodzianek to kentmere 100 i 400 oraz jego odpowiedniki Rollei RPX 100 i 400. Wszystko robione jest przez Harmana w U.K. Robiłem dużo odbitek 40x40 z czterysetek na wystawy i nikt nie zakwestionował jakości.
Która Foma 120?
Z fomą jest trochę loteria. Przez długi czas używałem 100 w średnim i w wielkim formacie. Właściwie nie miałbym powodu narzekać, 100 w średnim to bardzo przyzwoity film, moim zdaniem najlepsza foma, a przynajmniej najlepsza z tych, które używałem, bo z 200 nie mam doświadczeń. Dopiero w ostatniej partii, którą kupiłem jakoś z półtora roku temu miałem te dziwne kropki (zdaje się, że warstwy antyhalacyjnej). Pytanie czy nadal w obecnej produkcji to się zdarza. W LFie nie miałem żadnych negatywnych przygód z tymi filami.
Mimo to w średnim przerzuciłem się raczej na kentmere 100 i 400 - to dobre filmy, raczej bez niespodzianek, ale jednak na kilku (z kilkudziesięciu) z nich zdarzyły mi się jakieś artefakty na pierwszych (czy ostatnich) klatkach. Jakby ubytki w emulsji. Mimo to, polecam te filmy, są względnie tanie i w sumie dobre. Jeśli potrzebujesz tańszego filmu, do testów czy innego pstrykania, to moim zdaniem foma 100 będzie tu dobrym wyborem.
Mimo to w średnim przerzuciłem się raczej na kentmere 100 i 400 - to dobre filmy, raczej bez niespodzianek, ale jednak na kilku (z kilkudziesięciu) z nich zdarzyły mi się jakieś artefakty na pierwszych (czy ostatnich) klatkach. Jakby ubytki w emulsji. Mimo to, polecam te filmy, są względnie tanie i w sumie dobre. Jeśli potrzebujesz tańszego filmu, do testów czy innego pstrykania, to moim zdaniem foma 100 będzie tu dobrym wyborem.
-
- -#
Która Foma 120?
W ciągu dwóch lat przerobiłem około setki Kentmere/Rollei RPX w średnim formacie, wszystkie czyste.
Która Foma 120?
Kentmere/Agfa to dobre filmy, choć bardzo sporadycznie artefakt się trafił. Mam doświadczenie tylko z tym filmem w wersji 135.Tomasz. pisze: ↑14 lut 2025, 07:34 Mimo to w średnim przerzuciłem się raczej na kentmere 100 i 400 - to dobre filmy, raczej bez niespodzianek, ale jednak na kilku (z kilkudziesięciu) z nich zdarzyły mi się jakieś artefakty na pierwszych (czy ostatnich) klatkach. Jakby ubytki w emulsji. Mimo to, polecam te filmy, są względnie tanie i w sumie dobre. Jeśli potrzebujesz tańszego filmu, do testów czy innego pstrykania, to moim zdaniem foma 100 będzie tu dobrym wyborem.
A co do Fomy 100, niby wszyscy wiemy, że to film z charakterem, i że to nie jest Ilford, ale np. oKuba o tym chyba nie wie, bo jemu obrazki wychodzą jak marzenie. Więc może to też kwestia metody? Chyba, że cichaczem nawija FP4+ w kasetki od Fomy... 

Fomapan 100 Classic w małym obrazku jest moim zdaniem bardzo dobry. Kiedyś kupowałem przewijany z dużej szpuli do kasetek przez czarno-białe.pl a obecnie sam z szpuli 30m nawijam i nigdy nie miałem przykrej niespodzianki.
Więcej sprzętu niż talentu 

Która Foma 120?
Ja tych szpulek 30,5m mam już kilka za sobą i nie narzekam zbytnio. Trochę dziwi mnie, że ten materiał w innych formatach może mieć różne opinie.