HC-110 powrót syropu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
HC-110 powrót syropu
Na zimowe kaszelki to pewnie w sam raz. Dawkowanie dla dorosłego na etykiecie podają? To na kaszel suchy, czy mokry? ;) Fajnie, że Adox działa :)
HC-110 powrót syropu
HC-110 w nowej odsłonie firmowany przez ADOX jako "syrop" skusił mnie by jeszcze raz spróbować (pierwsza próba lata temu zakończyła się utylizacją prawie całej butelki
). Na pierwszy ogień poszedł EFKE PL 100 M z datą 2014. Taka podwójna próba. Wygląda na to, że warto spróbować z innymi, świeżymi filmami. A EFKE rzeczywiście bogate w srebro.

HC-110 powrót syropu
Ja mam z HC-110 (tym oryginalnym Kodaka) bardzo pozytywne doświadczenia. Adoxa nie testowałem, aka, coś było z adoxowym nie tak kiedyś?
Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

HC-110 powrót syropu
To nie tak. 5 lat temu spróbowałem oryginalnego "syropu" i rezultat mnie nie zachwycił. Teraz spróbowałem tego nowego od Adoksa reklamowanego jako "syrop" produkowany wg "oryginalnej" receptury. Wygląd na to, że się zaprzyjaźnimy

HC-110 powrót syropu
Ja mam jeszcze zapas który przy moim zużyciu wywoływaczy do negatywów na pewno na długo wystarczy.
Od momentu opanowania procesu odwracalnego swoich filmów cz-b na negatyw nie wywoływałem. Robię na Fomapanie 100 (nie R, chyba, że filmuje to wtedy R) i pięknie wychodzi jako slajd. A ja uwielbiam slajdy. Mam jednak sporo filmów rozmaitych innych, które nie wiem jak ugryźć w odwrotce i czy w ogóle da się je w ten sposób obrobić i do tych użyje HC-110 lub Rodinalu (oryginalnego ORWO).
Od momentu opanowania procesu odwracalnego swoich filmów cz-b na negatyw nie wywoływałem. Robię na Fomapanie 100 (nie R, chyba, że filmuje to wtedy R) i pięknie wychodzi jako slajd. A ja uwielbiam slajdy. Mam jednak sporo filmów rozmaitych innych, które nie wiem jak ugryźć w odwrotce i czy w ogóle da się je w ten sposób obrobić i do tych użyje HC-110 lub Rodinalu (oryginalnego ORWO).

HC-110 powrót syropu
Ja pierwsze w życiu wywoływanie przeprowadziłem w R09 One Shot. Ale nie pamiętam pod jaką marką jest ten wywoływacz. Nieduża kwadratowa butelka której nie da się ścisnąć aby wypchnąć z niej powietrze. Jeszcze mi zostało go na 1-2 użycia ale trochę strach bo otwarty jakoś w maju 2022r. Już pod koniec roku 2022 był jak czarna kawa i nie wiem czy jeszcze się nadaje. Gdyby to był oryginalny ORWO to na pewno by się nadawał a tu nie wiadomo…

HC-110 powrót syropu
aka, to chyba dlatego, że dawne filmy miały duuużo srebra. Nie to co współczesne "chudziny". Chociaż mi bardzo dobrze współpracował oryginalny Rodial Agfy z Fomapanami. Ale płyn się skończył. Teraz mam też ORWO i doszedłem do wniosku, że trzeba stosować roztwór 1:40 a czasy jak dla 1:50 Agfy. Tak przynajmniej mnie się podoba,
Fan Pentax'a.
HC-110 powrót syropu
powalos, muszę sobie to zanotować o tym 1:40 zamiast 1:50. Ciekawe jak zadziała 1:100 na tym ORWO

HC-110 powrót syropu
KAŻDY cz-b negatyw można wywołać odwracalnie. Kwestią jest tylko podłoże.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
HC-110 powrót syropu
J.A., a podpowiesz jak ugryźć w taki sposób NP55? Od zawsze lodówkowany, z pewnego źródła. Tak samo jak robię Fomapana 100 Classic?

HC-110 powrót syropu
Czasy obu wywoływań musisz sobie ustalić sam, także faktyczną czułość w odwrotce. Ona nie jest taka jak w negatywie.
Reszta procesu jest identyczna dla wszystkich cz-b filmów
znaczy czas wybielania, klarowania etc.
Reszta procesu jest identyczna dla wszystkich cz-b filmów
znaczy czas wybielania, klarowania etc.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
HC-110 powrót syropu
NP 55 naświetlany i wywoływany normalnie jest materiałem o umiarkowanej kontrastowości, co nie jest zaletą przy obróbce na pozytyw.
Być może sposobem na podniesienie kontrastu byłoby skąpe naświetlanie i dłuższe pierwsze wywoływanie,
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.