Cześć, czy ktoś z Was próbował wołać Kentmere 400 świecony na 400 w XTOLU / MYTOLU rozcieńczeniu 1+1?
Szukam wszędzie czasów wołania dla tej pary, ale wszędzie wątpliwości. Ktoś gdzieś robił w 12 minutach ale wyszedł mocno przywołany. Ktoś robił 15 minut i ok. Mało wiarygodnie w tym internecie… może ktoś z Was ma doświadczenia?
Rolek mam zbyt mało by zrobić testy.
Pozdrawiam.
Kentmere 400 w XTOL / MYTOL 1+1
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
- -#
Jedną rolkę naświetl, potnij i wywołaj w różnych kombinacjach.
Rollei podaje 12 minut, digitaltruth również. Od tego zacznij.
Ważniejsze jest jak naświetlisz niż czy wywołasz w czasie 10 czy 14 minut.
Rollei podaje 12 minut, digitaltruth również. Od tego zacznij.
Ważniejsze jest jak naświetlisz niż czy wywołasz w czasie 10 czy 14 minut.
Miałem dwie rolki, naświetliłem obie na 400. Brak dalszego materiału do testu, a Mytol świeży zrobiony w nadmiarze, wolałbym teraz trafić z czasem ;)
Byłem pewien, że producent podaje czasy dla Xtola, ale niestety nigdzie nie ma. Jak pisałem wcześniej, informacje z cudzych wołań znalezione na szybko na jakichś zagranicznych portalach mocno się różnią.
Byłem pewien, że producent podaje czasy dla Xtola, ale niestety nigdzie nie ma. Jak pisałem wcześniej, informacje z cudzych wołań znalezione na szybko na jakichś zagranicznych portalach mocno się różnią.
Zapytałem EjAj
Cytuję
podaj mi czas wywoływania filmu Kentmere 400 w XTol rozcieńczonym 1:1
Odpowiedź
Czas wywoływania filmu Kentmere 400 w roztworze XTol rozcieńczonym 1:1 zależy od temperatury roztworu, ale standardowo dla temperatury 20°C wynosi około 10 minut. Oto bardziej szczegółowe informacje:
Temperatura 20°C: 10 minut
Temperatura 24°C: około 7 minut
Pamiętaj, że te czasy są przybliżone i mogą się różnić w zależności od konkretnej partii filmu czy preferowanego kontrastu. Zaleca się również delikatne mieszanie roztworu na początku, po około 30 sekundach, a następnie co minutę przez pierwsze 3 minuty, aby zapewnić równomierne wywołanie.
Jeśli masz inny czas wywoływania lub potrzebujesz bardziej precyzyjnych danych dla innej temperatury, skonsultuj się z instrukcją dołączoną do filmu lub karty charakterystyki wywoływacza XTol.
Cytuję
podaj mi czas wywoływania filmu Kentmere 400 w XTol rozcieńczonym 1:1
Odpowiedź
Czas wywoływania filmu Kentmere 400 w roztworze XTol rozcieńczonym 1:1 zależy od temperatury roztworu, ale standardowo dla temperatury 20°C wynosi około 10 minut. Oto bardziej szczegółowe informacje:
Temperatura 20°C: 10 minut
Temperatura 24°C: około 7 minut
Pamiętaj, że te czasy są przybliżone i mogą się różnić w zależności od konkretnej partii filmu czy preferowanego kontrastu. Zaleca się również delikatne mieszanie roztworu na początku, po około 30 sekundach, a następnie co minutę przez pierwsze 3 minuty, aby zapewnić równomierne wywołanie.
Jeśli masz inny czas wywoływania lub potrzebujesz bardziej precyzyjnych danych dla innej temperatury, skonsultuj się z instrukcją dołączoną do filmu lub karty charakterystyki wywoływacza XTol.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Czas wywoływania sugerowany przez aplikację Film Develop Pro wynosi 12 minut, przy poruszaniu obrabianym materiałem co 30 sekund.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
-
- -#
Sugeruje na początku 12 minut, najwyżej dla drugiej rolki skorygujesz. A jeszcze lepiej kup trzecią i wykonaj próbę - tak bym zrobił gdyby to były ważne zdjęcia. Tzn warte przynajmniej 30zł.
- potwierdzam - xtol 1:1 - 20 stopni 12 minut - to będzie najlepszy punkt wyjścia
Melduję, że spróbowałem 12 minut. Rotacyjnie. Dla mnie wyszło ok.